Ελλάδα

Ακρίβεια: Κόβουν από δώρα Χριστουγέννων για δικές τους αγορές

Τέσσερις άνθρωποι μιλούν για τις αγορές των Χριστουγέννων που πλησιάζουν.

Νίκος Γκάγιας
ακρίβεια-κόβουν-από-δώρα-χριστουγένν-1090225
Νίκος Γκάγιας

Εν μέσω κρίσης, πολλές οικογένειες παλεύουν καθημερινά με τις υψηλές τιμές στα ράφια λόγω του πληθωρισμού, με τις διαρκώς αυξημένες τιμές στα ενοίκια. 

Με τις οικονομικές υποχρεώσεις να αυξάνονται και το εισόδημα να παραμένει σταθερό, πολλοί καταναλωτές έχουν κάνει ένα βήμα πίσω στις δαπάνες τους. Τώρα, η περίοδος των εορταστικών αγορών πλησιάζει και το μεγάλο ερώτημα είναι το πως θα κινηθούν. Θα ξοδέψουν όλα τους τα χρήματα; Ή θα κάνουν κράτη προτιμώντας φθηνότερες λύσεις για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. μετρητά.

Σύμφωνα με το BBC, στις ΗΠΑ οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα, όχι μόνο οι καταναλωτές θα ξοδέψουν, αλλά ορισμένοι προβλέπουν ακόμη και επιστροφή στα πρότυπα αγορών των εορτών πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με την Έρευνα Λιανικής Λιανικής του 2023 της Deloitte, οι δαπάνες των ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ισχύει όμως το ίδιο και για τα ελληνικά δεδομένα;

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που από μικρά παιδιά περιμέναμε πως και πως. Αναμέναμε την στιγμή που βγαίναμε στους δρόμους για να πούμε τα κάλαντα, γυρνούσαμε σπίτια μας για να μετρούσαμε τι καταφέραμε και μετά βάζαμε λίγα χρήματα στην άκρη και όλα τα υπόλοιπα τα ξοδεύαμε σε δώρα για τους αγαπημένους μας.

Αυτή η συνήθεια έμεινε και όταν μεγαλώσαμε. Μπορεί να μην βγαίνουμε πια για κάλαντα, όμως η χαρά να προσφέρουμε εκείνες τις ημέρες στους φίλους και την οικογένεια μας δώρα που έχουμε φτιάξει ή επιλέξει για εκείνους παραμένει όσος καιρός και να περάσει.

«Η κίνηση μετράει»

«Θα πάρω δώρα στους φίλους μου, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Είμαστε 5 άτομα στην παρέα και την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων παραδοσιακά μαζευόμαστε σε κάποιο σπίτι και ανταλλάζουμε δώρα. Βέβαια θέτουμε το όριο των 10 ευρώ για να μην ξεφύγει πολύ το budget γιατί όλοι μας έχουμε και άλλα πρόσωπα που θέλουμε να προσφέρουμε δώρα. Έτσι νομίζω 40 ευρώ (το πολύ) σε φίλους δεν είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να υποστηρίξω. Δίνουμε καθημερινά πολλά περισσότερα χρήματα σε ανούσια πράγματα. Δεν μπορείς να αγοράσεις κάτι υπερβολικά εντυπωσιακό με αυτά τα λεφτά, αλλά νομίζω περισσότερο μετράει η κίνηση και το γεγονός ότι όλη η παρέα ανοίγει αρκετά μικρά δώρα. Επίσης σε κάποιους έχω σκεφτεί να πάρω υλικά και να φτιάξω εγώ το δώρο τους και για να βγει πιο οικονομικό και για να είναι πρωτότυπο», αναφέρει η Μαρία.

DIY ιδέες

«Δυστυχώς δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να πάρω σε όλους τους φίλους μου δώρα για τα Χριστούγεννα. Αν έπαιρνα περισσότερα χρήματα από την δουλειά, θα το έκανα με μεγάλη χαρά. Αλλά δεν γίνεται να μην πληρώσω τους λογαριασμούς για να πάρω δώρα. Έτσι τα τελευταία χρόνια που τα πράγματα ζόρισαν άρχισα να ψάχνω ευφάνταστες ιδέες για DIY δώρα με πράγματα που έχω στο σπίτι ή κοστίζουν πολύ λιγότερο. Στην αρχή ένιωθα άβολα γιατί πίστευα πως θα φανεί “λίγο” μπροστά στα δώρα των υπόλοιπων. Όμως, τελικά ανακάλυψα πως τα δώρα αυτά ξεχωρίζουν καθώς είναι προσωποποιημένα και δεν είναι απλώς μία γρήγορη αγορά που κάνουν όλοι από το Internet ή από ένα κατάστημα που ψωνίζουν οι περισσότεροι. Βέβαια στους πιο δικούς μου ανθρώπους, το αγόρι μου, την μαμά μου και τα αδέρφια μου θα πάρω και δώρα αλλά συνήθως είναι κάτι που ξέρω πως χρειάζονται. Οπότε τους διευκολύνω για να μην ξοδέψουν εκείνοι χρήματα», επισημαίνει η Γιώτα.

«Θα πάρω κανονικά δώρα, όπως κάθε χρόνο»

«Δεν είμαι άνθρωπος που περιορίζει τις αγορές του. Δουλεύω αρκετές ώρες την ημέρα, είμαι ανεξάρτητη και αγαπώ να διαλέγω χριστουγεννιάτικα δώρα για τους δικούς μου ανθρώπους. Δεν έχω σκοπό να περιοριστώ. Αν μου αρέσει κάτι θα το αγοράσω είτε κάνει 10 είτε 20 είτε 40 ευρώ. Μπορεί να ζοριστώ μετά τις γιορτές αλλά δεν με πειράζει άλλωστε έχω και περισσότερα χρήματα κάθε Δεκέμβριο λόγω του δώρου Χριστουγέννων που παίρνω», αναφέρει η Χριστίνα.

«Θέλω να κάνω αγορές για μένα κι ότι περισσέψει θα το ξοδέψω για δώρα»

«Όλη την χρονιά προσπαθώ να τα βγάλω πέρα με έναν μισθό, που συνήθως ποτέ δεν φτάνει. Έτσι τώρα που θα πάρω και το δώρο των Χριστουγέννων είναι μία καλή ευκαιρία να αγοράσω ρούχα για μένα και μερικά ηλεκτρονικά είδη που χρειάζομαι. Επομένως με ό,τι μου απομείνει θα προσπαθήσω να βρω ωραία δώρα για την οικογένεια μου πρώτα και μετά για τους φίλους μου. Είναι ωραίο να ψωνίζεις για δικούς σου ανθρώπους, όπως το ίδιο απολαυστικό είναι να δίνεις την απαραίτητη σημασία και στις δικές σου ανάγκες. Πολλές χρονιές ξόδευα όλο μου τον μισθό για δώρα και δεν έμενε τίποτα για μένα. Είναι ωραίο συναίσθημα να προσφέρει, όμως πολύ ωραίο είναι να κάνεις ένα δώρο και στον εαυτό σου που και που» καταλήγει ο Γιώργος.

Τι ισχύει για τις ΗΠΑ

Όπως αναφέρει το BBC σε ρεπορτάζ του, «σε μία πρόβλεψη για διαδικτυακές αγορές με βάση τα δεδομένα του Adobe Analytics, η εταιρεία προέβλεψε εκπτώσεις ρεκόρ. Τα παιχνίδια αναμένεται να έχουν τις μεγαλύτερες εκπτώσεις. Ακολουθούν τα ηλεκτρονικά είδη και η ένδυση.  Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο κόσμος πιθανότατα θα βρει μεγαλύτερες εκπτώσεις κατά τη διάρκεια της Cyber Week»

Τα στοιχεία του Adobe Analytics προέβλεψαν ότι μόνο οι ηλεκτρονικές αγορές στις ΗΠΑ μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου θα ξεπεράσουν τα 221 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν 5% από τη σεζόν του 2022.

Με πληροφορίες από BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα