Ελλάδα

Ακρόπολη: Τι απαντά η εταιρεία που διοργάνωσε τη «φιέστα»

Σχετικά με το περιστατικό στην Ακρόπολη o Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, εξέδωσε ανακοίνωση. 

Parallaxi
ακρόπολη-τι-απαντά-η-εταιρεία-που-διορ-1113967
Parallaxi

Αρχές Απριλίου, η Ελληνίδα μάνατζερ συναντήθηκε στην Ακρόπολη με έναν Ινδό πελάτη, που ήθελε να διοργανώσει ένα εντυπωσιακό «θέαμα» με ζωντανά αγάλματα, στο πλαίσιο της ξενάγησης ενός ινδικού γκρουπ. «Στο συγκεκριμένο ραντεβού συζητήσαμε για το πού θα τοποθετηθούν οι performers. Αρχικά μας είχαν ζητήσει να υπάρχουν και μουσικοί, ένα βιολί και μία άρπα. Στη συνέχεια το απέσυραν ως αίτημα, καθώς όπως μας είπαν δεν είχαν καταφέρει να πάρουν τη σχετική άδεια για τη μουσική. Μας διαβεβαίωσαν όμως πως έχουν πάρει άδεια για το στατικό event στην Ακρόπολη. Η διαβεβαίωση αυτή έγινε γραπτώς μια εβδομάδα πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης».

Η ξενάγηση και η στατική performance των καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο, το περασμένο Σάββατο, 27 Απριλίου. Οταν όμως την επόμενη μέρα οι φωτογραφίες των «αγαλμάτων» κυκλοφόρησαν στα social media, εύλογα τέθηκε το ερώτημα για το αν υπήρξε σχετική άδεια –και αν ναι, ποιος την έδωσε. Οπως άλλωστε διαβεβαιώνει η Τζέμμα Οικονομοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, που βρίσκεται σε σχεδόν καθημερινή βάση στον χώρο του Ιερού Βράχου, οι κανονισμοί αμφίεσης είναι ιδιαίτερα αυστηροί. «Κανείς μεταμφιεσμένος δεν πρόκειται να περάσει από τους αρχαιοφύλακες, παρά μόνο αν έχει τη σχετική άδεια. Ζητάνε μέχρι και από μικρά παιδιά που φορούν διακοσμητικές στέκες να τις αφαιρέσουν. Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ένα ολόκληρο γκρουπ ντυμένων ανθρώπων πέρασε απαρατήρητο από τη φύλαξη. Το να άλλαξαν ρούχα και να βάφτηκαν μέσα στον χώρο το θεωρώ επίσης αδύνατον».

Οπως ισχυρίζεται η ελληνική εταιρεία, το ραντεβού για τους 14 ηθοποιούς και μοντέλα δόθηκε το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 18:30 έξω από την Ακρόπολη. Η οδηγία που είχε δοθεί ήταν πως έπρεπε να είναι ήδη όλοι έτοιμοι, ντυμένοι και βαμμένοι. Πράγματι, στις φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή της η ελληνική εταιρεία που υλοποίησε την εκδήλωση, και που παραχώρησε στην «Κ», φαίνεται πως οι performers φορούν στο χέρι τους το μπλε βραχιολάκι εισόδου, ενώ στο σχετικό βίντεο φαίνεται πως μπήκαν με τις ενδυμασίες και το μακιγιάζ της εκδήλωσης στον χώρο της Ακρόπολης. Ωστόσο, σε απάντησή της σχετικά με το ζήτημα, η έφορος της Πόλεως των Αθηνών, Ελενα Κουντούρη, αναφέρει ότι «καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν –με εισιτήριο– πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το φυλακτικό προσωπικό της Υπηρεσίας».

«Η ινδική εταιρεία μας είχε πει ότι έχουν κάνει σχετική παρουσίαση με τα κουστούμια που επέλεξαν να φοράνε οι performers και πως πήραν έγκριση. Τη μέρα της ξενάγησης, στις 19:30, μας υποδέχθηκαν στην είσοδο σαν “επίσημους καλεσμένους” και ζήτησαν από τους φύλακες να μην μας παρεμποδίσουν ή να μας μιλήσουν. Κάποια στιγμή μας προσέγγισε ένας άνδρας που μας συστήθηκε ως άνθρωπος του υπουργείου και μας ζήτησε να είμαστε διακριτικοί. Μας είπε επίσης ότι μέχρι τις 20.30 πρέπει να έχουμε φύγει(σ.σ. το ωράριο λειτουργίας της Ακρόπολης είναι μέχρι τις 20:00). Ακολουθήσαμε όλες τις οδηγίες που μας δόθηκαν, καθώς ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά που συμμετείχαν, δεν είχαμε κανένα σκοπό να προσβάλουμε με οποιονδήποτε τρόπο τον ιερό χώρο της Ακρόπολης».

Σχετικά με το περιστατικό στην Ακρόπολη o Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, εξέδωσε ανακοίνωση.

Πέρασαν τρεις μέρες και ακόμα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού σιωπά για το περιστατικό στην Ακρόπολη. Η αλήθεια πλέον δεν μπορεί να αποκρυβεί, ότι όντως διοργανώθηκε, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη άδεια εντός του αρχαιολογικού χώρου, ένα δρώμενο που ευτελίζει τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ έχουμε κληθεί να προστατεύουμε.
Γνωρίζουμε όλοι ότι η Ακρόπολη είναι το καλύτερα φυλασσόμενο μνημείο της χώρας και οι αρχαιοφύλακες εκτελούν το καθήκον τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συνυπολογίζοντας τους τεράστιους αριθμούς επισκεπτών και τις συνθήκες στον Βράχο, άρα η προσπάθεια οποιουδήποτε μηχανισμού συγκάλυψης να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης στους εργαζόμενους θα πέσει στο κενό.
Το Σάββατο 27/4/2024 οργανωμένη ομάδα τουριστών από την Ινδία ανέβηκε, όπως πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, στην Ακρόπολη λίγο πριν τις 7.30 μμ. Τους προσκεκλημένους περίμενε η μπάντα του Λιμενικού Σώματος, όπως γίνεται όταν πρόκειται για επίσημους προσκεκλημένους του ελληνικού κράτους. Εν συνεχεία, τόσο οι Ινδοί τουρίστες όσο και το γκρουπ των επαγγελματιών ηθοποιών μεταμφιεσμένων σε αρχαία αγάλματα εισήλθαν στην Ακρόπολη πληρώνοντας εισιτήριο. Το γκρουπ παρέμεινε στον χώρο και μετά το πέρας του νόμιμου ωραρίου του αρχαιολογικού χώρου (μετά τις 8 μμ), όπως συμβαίνει με τους επίσημους προσκεκλημένους. Η ομάδα των ηθοποιών δεν διέλαθε της προσοχής των αρχαιοφυλάκων, ούτε όταν εισήλθε ούτε όσο ήταν σε εξέλιξη το δρώμενο στον Ιερό Βράχο. Οι αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες και δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε προσβολή του μνημείου. Όπως μας πληροφόρησαν τα μέλη μας ενημερώθηκαν, ότι πρόκειται για «επίσημους προσκεκλημένους».
Εκπρόσωπος του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου παραδέχτηκε σήμερα, ότι ζήτησαν άδεια για το χώρο της Ακρόπολης, η οποία δεν τους δόθηκε, ενώ αντίθετα δόθηκε άδεια για χρήση τόσο του Καλλιμάρμαρου όσο και της Ρωμαϊκής Αγοράς. Γνώριζαν ότι δεν επιτρέπεται το αντιαισθητικό σόου στην Ακρόπολη και παρόλα αυτά το δρώμενο πραγματοποιήθηκε!

Ο χώρος της Ακρόπολης διαθέτει κάμερες, τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο του χώρου. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους, αντί να παίζουν το παιχνίδι του «κρυφτού» με την μετάθεση των ευθυνών και την συσκότιση, προκειμένου να ειπωθεί επιτέλους η αλήθεια, να ελεγχθεί άμεσα το βιντεοληπτικό υλικό και να δοθεί επίσημα η απάντηση για το τι πραγματικά συνέβη. Ζητάμε να επίσης να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία με την μπάντα του Λιμενικού Σώματος για να μάθουμε ποιος έδωσε εντολή να βρεθεί σε επίσκεψη ιδιωτών και με ποια αιτιολογία. Είναι αυτονόητο ότι βρισκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας που είχαν βάρδια το Σάββατο που πραγματοποιήθηκε το δρώμενο και θα αγωνιστούμε για να σταματήσουν τόσο οι λοιδορίες όσο και οποιαδήποτε προσπάθεια οι ευθύνες άλλων προσώπων ή φορέων να μετατραπούν σε διώξεις κατά εργαζομένων.

Η θέση της ΠΕΦΥΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων:

Έκπληκτοι όλοι οι αρχαιοφύλακες παρακολουθούμε τις δύο τελευταίες μέρες την προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού να ρίξει τις ευθύνες στο φυλακτικό προσωπικό, για το αδιανόητο ‘’δρώμενο με μασκαρεμένους’’, που συνέβη το Σάββατο το απόγευμα 27/04/2024, στον Ιερό Βράχο.

Αναρωτιόμαστε, πραγματικά, πώς η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, πριν καν διενεργηθεί η ΕΔΕ, δήλωσε ότι το γκρουπ των επισκεπτών, που ήταν ντυμένοι με χλαμύδες, χιτώνες και βαμμένα τα πρόσωπά τους, διέφυγαν της προσοχής των αρχαιοφυλάκων, εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, περνώντας από την κεντρική είσοδο;

Αναρωτιόμαστε, επίσης, αν είναι τυχαίο ότι η είσοδος των μασκαρεμένων επισκεπτών, συνέπεσε -ακριβώς την ίδια ώρα-, με την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ακρόπολη των Ινδών επιχειρηματιών, οι οποίοι ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι της κυβέρνησης.

Πραγματικά, πιστεύει κανείς ότι το τουριστικό γραφείο που είχε αναλάβει τους VIP Ινδούς επιχειρηματίες, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης; Ή φρόντισε με κάθε τρόπο να διασκεδάσει τους πελάτες του παρουσιάζοντας το άθλιο σόου, αδιαφορώντας πλήρως για τις τραγικές συνέπειες;

Η ΠΕΥΦΑ, όπως και όλη η ελληνική κοινωνία, καταδικάζει απερίφραστα την προσπάθεια κάποιων, με γνώμονα μόνο το κέρδος, να βεβηλώνουν τα μνημεία του πολιτισμού μας και ταυτόχρονα να επιχειρούν την προσβολή ενός ολόκληρου κλάδου, που φυλάσσει και λειτουργεί, παρά τις αντιξοότητες, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους.

Δηλώνουμε ως ΠΕΥΦΑ, την πλήρη στήριξή μας στους συναδέλφους μας στην Ακρόπολη και τονίζουμε προς όλους ότι οι αρχαιοφύλακες γνωρίζουν πολύ καλά να κάνουν τη δουλειά τους.

Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της ΕΔΕ, για να απαντηθούν όλα μας τα ερωτήματα και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν.

Το Σωματείο δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να στοχοποιεί άδικα τον κλάδο μας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα