Ελλάδα

Αλέξης Τσίπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία

Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποιείται αυτή την ώρα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέβη σε δηλώσεις για τις φονικές πυρκαγιές.

Parallaxi
αλέξης-τσίπρας-αναλαμβάνω-την-πολιτι-346327
Parallaxi

Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποιείται αυτή την ώρα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέβη σε δηλώσεις για τις φονικές πυρκαγιές.

Επί λέξει, είπε, «ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δε σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας.

Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε:

«Όπως επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».

Όπως ανέφερε: «Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι σεβασμός τουλάχιστον ως προς την αλήθεια. Θέλω να αναλάβω ακέραια ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας.

Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα».

Τόνισε ότι “οφείλουμε να πάμε βαθιά στην πραγματικότητα, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να την αλλάξουμε”, σχολιάζοντας ότι οι τραγωδίες γίνονται συχνά αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια προβλήματα, καταστάσεις και ολιγωρίες, που σε ομαλές συνθήκες κρύβονται από τον δημόσιο διάλογο. “Σήμερα, λοιπόν, κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις”, είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι “ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες” και στο ότι “με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους”.

Όμως, επισήμανε, “αυτό το κράτος σήμερα το διοικούμε εμείς. Και όσο κι αν είναι σωστό ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε”. Διερωτήθηκε: “μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν;”. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι “έτσι κι αλλιώς, έχουμε την ευθύνη, όσο οι στρεβλώσεις αυτές παραμένουν, όσο τα αυθαίρετα δεν γκρεμίζονται, όσο τα ρέματα δεν ξεμπαζώνονται, όσο η πρόσβαση στην παραλία παραμένει απαγορευμένη από φράχτες και βίλες χτισμένες στην άμμο”.

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο αίτημα της αντιπολίτευσης για παραιτήσεις, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι “από πολλές πλευρές έχει μπει ένα ζήτημα αποκεφαλισμών υπευθύνων, ή δήθεν υπευθύνων”, για να υποστηρίξει ότι “οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας”. Πολύ περισσότερο, τόνισε, “η εύκολη καταδίκη και οι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων -πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών- και της ηγεσίας τους, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος, και με ηρωισμό, με κίνδυνο της ζωής τους”.

“Ας μην πυροβολούν, λοιπόν, οι διάφοροι κριτές και πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους, στα μέτωπα της φωτιάς, έδωσαν τη μάχη και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους, που έσπευσαν ηρωικά στον υπέρ πάντων αγώνα. Κοντά και στον τελευταίο πολίτη.

Τους αστυνομικούς, που αν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης, σήμερα θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερους νεκρούς.

Τους λιμενικούς, που στη θάλασσα γλίτωσαν από τον θάνατο εκείνο το βράδυ εκατοντάδες συνανθρώπους μας.

Τους κρατικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης που έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της μάχης με τη φωτιά”.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους «κριτές και τους πολέμαρχους του καναπέ» «να πυροβολούν εμάς, εν πάση περιπτώσει, όχι εκείνους. Εδώ είμαστε. Και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε».

Σχολίασε ότι “διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων” και πως ο ίδιος δεν θα το κάνει αυτό και ότι το αφήνει “σε όσους το έκαναν στο παρελθόν και το επικαλούνται και σήμερα εναντίον μας”.

Είπε ότι η αυτοκριτική δεν αφορά σε επιχειρησιακές πλευρές “της κολοσσιαίας αυτής προσπάθειας διάσωσης απέναντι σε μια πρωτοφανή καταστροφή που βιώσαμε το βράδυ της Δευτέρας” και πως αυτή η συζήτηση θα γίνει, όταν έρθει η ώρα, από τους αρμόδιους, τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, που και ξέρουν, και μπορούν, και θέλουν να αποτιμήσουν το έργο των μηχανισμών διάσωσης, και να επισημάνουν πιθανά λάθη και παραλείψεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι “θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών”. Θα συμμετέχουν επιστημονικοί φορείς, πανεπιστήμια και ειδικοί. Κάλεσε στην προσπάθεια αυτή να συμμετάσχουν οι πάντες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, “γιατί είναι μια προσπάθεια εθνική, και ένα καθήκον που απορρέει για όλους από την σημερινή τραγωδία”.

“Κι αν χρειαστεί να «σπάσουμε αβγά», να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει”, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι “δεν μπορούμε και δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να περιμένουμε άβουλοι, με σταυρωμένα χέρια, και με μέτρα-ασπιρίνες και μεγάλα λόγια, την επόμενη τραγωδία.

Ανακοίνωσε επίσης ταυτόχρονα με ταχύτατους ρυθμούς την αναμόρφωση και αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας “με βάση τις νέες ανάγκες, τους νέους κινδύνους, και την ευρωπαϊκή εμπειρία”. “Να εγγυηθούμε, έτσι το απλό, και αυτονόητο για κάθε πολιτισμένη κοινωνία: Ότι δεν θα υπάρξουν άλλες τραγωδίες”, σημείωσε. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς, προσθέτοντας ότι δεν είναι γνωστός ο στόχος τους και πως όμως “δεν πρόκειται να μπούμε σε παιχνίδι σεναρίων”, “ούτε πρόκειται εμείς να κάνουμε αυτά που έκαναν άλλοι να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις”.

Σημείωσε ότι ωστόσο “οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άμυνα της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις”, επισημαίνοντας ότι “το καλοκαίρι δεν τελείωσε, και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε”. “Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, τότε ίσως προσπαθήσουν ξανά”, είπε, καλώντας σε εγρήγορση και ετοιμότητα, οργάνωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της άμυνας της πολιτείας και της κοινωνίας. “Να εγγυηθούμε την προστασία και την ασφάλεια του κάθε πολίτη, αλλά και να οργανώσουμε την εθελοντική κινητοποίηση όλων για την αντιμετώπιση παρόμοιων προκλήσεων”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η δράση των εθελοντών στην αντιμετώπιση της τελευταίες καταστροφής “δείχνουν ότι αυτό είναι εφικτό”.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι “η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή”, καθώς “ανακτά μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια την κυριαρχία της, και διεκδικεί με αξιώσεις τον ηγετικό της ρόλο σε μια ευαίσθητη περιοχή”. Τόνισε ότι το θέμα της ασφάλειας αποκτά πρωταρχική σημασία, αποφασιστική και κρίσιμη, για να υπογραμμίσει ότι “έχουμε, συνεπώς, ιστορική ευθύνη, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και αν αναφέρεται, να ανακόψει την πορεία μας, και να μας απομακρύνει από αυτόν τον εθνικό στόχο”.

Κάλεσε τους υπουργούς να εργαστούν άμεσα και αποτελεσματικά προς αυτή τη κατεύθυνση και να σταθούν όλοι, η Πολιτεία, “με αποτελεσματικό τρόπο κοντά στους ανθρώπους που πλήρωσαν βαρύ φόρο, ζωής και περιουσίας, στη φωτιά. Ώστε κανένας να μη μείνει αβοήθητος”. “Κανένας και τίποτε από αυτή την τραγωδία να μην ξεχαστεί”, σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα