«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Το θέατρο του παραλόγου για τους πολίτες και το νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα

Γιατί «βάλτωσε» το πρόγραμμα που «τρέχει» από τον Απρίλιο και τι αλλάζει το επόμενο διάστημα

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ανακαινίζω-νοικιάζω-το-θέατρο-του-π-1225106
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Restart τις επόμενες ημέρες για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» που έρχεται πιο ενισχυμένο και με αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα.

Η επιδότηση από το 40% πλέον θα είναι στο 60% κάτι που σημαίνει ότι το ποσό που θα δίνεται στους δικαιούχους ανεβαίνει στα 8.000 ευρώ.

Άλλη μια παράμετρος που προβλέπει η νέα ρύθμιση αφορά το γεγονός ότι τα επιπλέον χρήματα θα δοθούν αναδρομικά σε 1.500 δικαιούχους που είχαν μπει στο αρχικό πρόγραμμα.

Ποιους αφορά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Το πρόγραμμα θα εξαιρεί όσα διαμερίσματα έχουν πολυϊδιοκτησία, καθώς ο δικαιούχος θα πρέπει να διαθέτει την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%, ενώ διακηρυγμένος στόχος του υπουργείου είναι ο αριθμός των κατοικιών προς ανακαίνιση και στη συνέχεια προς μακρόχρονη ενοικίαση να φτάσει τις 12.500 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τρία τουλάχιστον χρόνια σε ιδιώτη.

Όσοι ενταχθούν, όπως αναφέρει η Απογευματινή, είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση εντός 6 μηνών, να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα τιμολόγια των εργασιών ανακαίνισης, καθώς και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο του σπιτιού.

Η ΔΥΠΑ μετά την υποβολή της αίτησης θα προχωρά σε όλες τις απαιτούμενες διασταυρώσεις σχετικά με το ακίνητο και τα περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφερόμενου και θα εκδίδεται αυτόματα επί της αίτησης είτε εγκριτική είτε απορριπτική απόφαση, με σχετική αιτιολογία προς ενημέρωση του αιτούντος.

Οι δικαιούχοι

Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας, για ένα ακίνητο με χρήση κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω πέντε προϋποθέσεις:

  • Οι δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
  • Το ακίνητο (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.
  • Οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων.
  • Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.
  • Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1.1.2019 και εφεξής.

Ενδεικτικά, στις δαπάνες μπορούν να περιληφθούν οι εργασίες για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες.

Επίσης, προβλέπονται οι δαπάνες για αγορά των αναγκαίων υλικών, δαπάνες για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις εργασίες και δαπάνες μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών, εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών.

Θέατρο του παραλόγου

Ο αρχικός στόχος του προγράμματος ήταν περίπου 12.500 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων να έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε ανακαίνιση, μιας και το πρόγραμμα επιδοτεί έως και το 40% των δαπανών ανακαίνισης με ανώτατο χορηγούμενο ποσό τα 4.000 ευρώ.

Ωστόσο, έγιναν μόνο 1.000 αιτήσεις! Και όσοι μπήκαν στη διαδικασία μπλέχτηκαν στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας και αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα τόσο όσον αφορά το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση των εργασιών (6 μήνες), αλλά και με τις πληρωμές μέσω POS.

«Ποια ανακαίνιση μπορείς να κάνεις μέσα σε 6 μήνες; Χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο και βάλε. Είναι δυνατόν να βρεις διαθέσιμους όλους τους επαγγελματίες που θέλεις, αλλά και ταυτόχρονα να έχουν τους απαραίτητους κωδικούς για να τους πληρώσεις μέσω POS;» σημειώνει άνθρωπος ο οποίος έκανε τα χαρτιά του για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, κάνοντας παράλληλα διερευνητικές επαφές με τεχνικές εταιρίες και συνεργεία/

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις του προγράμματος είναι οι πληρωμές να γίνονται μόνο μέσω κάρτας και να κατευθύνονται σε συγκεκριμένους κωδικούς (π.χ άλλο κωδικό διαθέτει ένας επαγγελματίας που ασχολείται με ξυλουργικές εργασίες, άλλο κωδικό ένας εργολάβος σκυδορέματος, κτλ).

«Τελικά ποιος είναι ο στόχος τους; Να καταπατήσουν τη φοροδιαφυγή, που θα μπορούσαν να το κάνουν και με πολύ πιο απλό τρόπο, ή να ανοίξουν σπίτια που μένουν κλειστά και αναξιοποίητα» αναρωτιούνται οι πολίτες.

Πηγή Εικόνας: Eurokinissi / Κονταρίνης Γιώργος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα