Ανακαλούνται από την αγορά φουντούκια – Γιατί θεωρούνται επικίνδυνα για κατανάλωση
Γιατί χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα
Ανακαλούνται από τις ευρωπαϊκές αγορές φουντούκια Τουρκίας καθώς κατόπιν σχετικών ελέγχων εντοπίστηκαν ευρήματα που τα καθιστούν επικίνδυνα για το καταναλωτικό κοινό.
Ειδικότερα, οι ολλανδικές Αρχές προχώρησαν σε ανάκληση και παράλληλα ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) για ακατάλληλα φουντούκια Τουρκίας.
Συναγερμός για τις καρκινογόνες αφλατοξίνες
Οι αφλατοξίνες αποτελούν μια ομάδα από τις πιο τοξικές ουσίες που βρίσκονται στη φύση. Οι ισχυρότατα τοξικές και καρκινογόνες αφλατοξίνες παράγονται από μύκητες (μούχλα), που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα στα αράπικα φυστίκια και αμύγδαλα), μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Επίσης μπορεί να εμφανισθούν στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές (καλαμπόκι κ.λπ.), στα οποία είχαν αναπτυχθεί μύκητες (ευρωτίαση, μούχλα). Η τοξικότητα της αφλατοξίνης μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, σπασμούς και άλλα σημεία οξείας ηπατικής βλάβης. Η μακροχρόνια έκθεση οδηγεί επίσης σε διάφορες επιπλοκές όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.