Ανατροπή με τις συντάξεις των δικαστών από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Γιατί η απόφαση «αδειάζει» πλήρως την κυβέρνηση
Ανατροπή με τις συντάξεις των δικαστών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όπως αναφέρει στις τρεις σχετικές αποφάσεις –που μάλιστα αναρτήθηκαν ολόκληρες μόλις σήμερα–, η επιστροφή των συντάξεων των δικαστών στα προ μνημονίων επίπεδα, δεν αφορά μόνο τους τρεις προσφεύγοντες.
Πρόκειται για μια απόφαση που «αδειάζει» πλήρως την κυβέρνηση, που βιάστηκε να προβεί σε αντίθετες δηλώσεις και ερμηνείες
Συγκεκριμένα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων».
Προσπάθησε να κλείσει το θέμα άρον άρον
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις, με τον Παύλο Μαρινάκη να επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι…. δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικής ανησυχίας, καθώς η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά δύο ή τρεις προσφεύγοντες.
«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο και τριών κατηγοριών και δεν θα έπρεπε να υπάρχει» έσπευσε να προσθέσει.
Οι ευθείες βολές Γεωργιάδη
Η απόφαση αυτή, πάντως, εκτός από την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, έφερε και μια εκτός ορίων τοποθέτηση από τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έφτασε στο σημείο ακόμη και να αμφισβητήσει την διάκριση των εξουσιών, κραδαίνοντας τον «μπαμπούλα» του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει».
Ισχυρίστηκε επίσης «στο τέλος, το κράτος πληρώνει αυτά που έχει. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.
Τέλος, έφτασε στο σημείο να προτείνει να επιβάλλεται εφάπαξ φόρος στους πολίτες σε περίπτωση που τα δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις με δημοσιονομικό κόστος.
Δήλωσε χαρακτηριστικά «στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι, αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Ένα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει. Όταν βγαίνει μία απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης, που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς, δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική».
► Ακολουθούν οι σχετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου:
Οι συκοφαντικές διαρροές για Ράμμο
Αίσθηση, πάντως, προκαλούν δημοσιεύματα και διαρροές που ονομάτισαν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, ως έναν από τους προσφεύγοντες, με τη στόχευση να έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά το κυβερνητικό πραξικόπημα στην ΑΔΑΕ και την αντικατάσταση των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής που ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Μετά και από την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ξεκάθαρο ότι πέραν του ότι υπάρχουν πολλές προσφυγές και η εν λόγω δίκη ήταν πιλοτική, οι προσφεύγοντες δεν ζήτησαν καταβολή αναδρομικών, παρά μόνο να επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την προσωπική διαφορά και τον τρόπο υπολογισμού των αποδοχών.
Πηγη – efsyn