Αναβάλλεται η αξιολόγηση Δημοσίου από τους πολίτες λόγω Μητσοτάκη

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Parallaxi
αναβάλλεται-η-αξιολόγηση-δημοσίου-απ-1297950
Parallaxi

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη Συνέντευξη Τύπου για το Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης των υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης από τους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr, η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι θα απουσιάζει στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Ο πρωθυπουργός επιθυμούσε διακαώς να δώσει το παρών στην συγκεκριμένη παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου, αφού δίνει μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 6 Μαΐου στις 10 π.μ παρουσία φυσικά και του πρωθυπουργού, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, Καλλιθέα) από τους υπουργούς Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός άνοιξε θέμα απολύσεων συνδυάζοντας το άμεσα με την αξιολόγηση, προκαλώντας ανησυχία στους δημοσίους υπαλλήλους.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Κυρ. Μητσοτάκης βάζει στο ίδιο καλάθι αξιολόγηση και απολύσεις. Το είχε κάνει το 2014 ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά, με το περίφημο «σύστημα αξιολόγησης 15%», που έβαζε υποχρεωτικά (!!!) το 15% των αξιολογούμενων δημοσίων υπαλλήλων «κάτω από τη βάση», δημιουργώντας δεξαμενή για απολύσεις που ήθελε τότε η τρόικα. Βεβαίως, το σύστημα, που ήταν μία αντιγραφή αντίστοιχου που εφαρμόστηκε σε επιχειρηματικούς κολοσσούς, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ωστόσο έφτανε για να μείνει στον σημερινό πρωθυπουργό ο χαρακτηρισμός «υπουργός των απολύσεων».

Βαθμός από το 1 έως το 10

Πλέον η β΄φάση αξιολόγησης (σ.σ. η πρώτη είναι η εσωτερική διαδικασία που ήδη εφαρμόζεται στο Δημόσιο) που αφορά τους πολίτες αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Οι πολίτες από τις επόμενες μέρες μπαίνοντας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορούν να αξιολογούν βάζοντας βαθμό από το 1 έως το 10 ενώ θα υπάρχουν και δύο κουτάκια παρατηρήσεων. Το πρώτο αφορά μια γενική παρατήρηση για ό,τι θέλουν να μεταφέρουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και στο δεύτερο θα απαντούν στο τι άλλο θα ήθελαν να γίνει πιο απλά, πιο εύκολα, πιο ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των υπουργείων τις επόμενες μέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα που θα μπορούν σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, κάτοικοι της Ελλάδας, να απαντήσουν σε περίπου 40 – 50 ερωτήσεις, αξιολογώντας μια σειρά υπηρεσιών είτε της κεντρικής κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα είναι ο ΕΦΚΑ, η ΔΥΠΑ, η ΑΑΔΕ, τις ψηφιακές υπηρεσίες αυτών των φορέων, οι υπηρεσίες του gov.gr, όπως είναι η υπεύθυνη δήλωση για παράδειγμα, ή ακόμα και τα αθλητικά εισιτήρια των αγώνων και μια σειρά περίπου 30 – 35 αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, είτε περιφερειακήw είτε τοπικής, όπως είναι η καθαριότητα, το πράσινο, η κατάσταση των παιδικών χαρών.

«Θα μπορούμε όλοι να αξιολογήσουμε την κατάσταση όλων αυτών των σημαντικών υπηρεσιών για την καθημερινότητα μας και για την ποιότητα ζωής μας με ασφαλή τρόπο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του, κ. Λιβάνιος.

Σύμφωνα με τα υπουργεία η σύνδεση μια φορά θα γίνεται με τους κωδικούς προκειμένου να διασφαλιστεί η μοναδικότητα της ψήφου «γατί καταλαβαίνετε ότι είναι μία έρευνα που πρέπει να ξέρουμε ότι ο καθένας θα ψηφίσει μία φορά και όχι άπειρες φορές. Από εκεί και πέρα θα διαχωρίζονται οι απαντήσεις από το φυσικό πρόσωπο και θα συλλέγονται αθροιστικά και θα επεξεργάζονται σαν μία μεγάλη να το πω έτσι, δημοσκόπηση που αφορά την καθημερινότητα», ανέφερε ο κ. Λιβάνιος.

Αυτά τα στοιχεία θα είναι δημόσια προσβάσιμα και οι ίδιες οι υπηρεσίες και οι ΟΤΑ θα ξέρουν τι βαθμό πήραν. «Ιδίως για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να εστιάσουν εκεί που έχουν εντοπίσει οι πολίτες τα προβλήματα, όπου ενδεχομένως εν πάση περιπτώσει υπάρχουν. Άρα λοιπόν, αυτά θα είναι δημόσια δεδομένα, ανοικτά δεδομένα. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται θα μπορεί να τα επεξεργαστεί και μόνος του, αλλά θα υπάρχει και μια πλήρης παρουσίαση όλων των ευρημάτων της έρευνας, ακόμα και σε μεγάλες αστικές περιοχές, όπως το λεκανοπέδιο της Αττικής, ακόμα και σε επίπεδο ταχυδρομικό κώδικα» επεσήμανε ο κ. Λιβάνιος.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η έρευνα αυτή θα ανοίγει δύο φορές το χρόνο, την περίοδο Απριλίου- Μαΐου και την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. « Θα είναι γύρω στις δύο εβδομάδες που θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, προκειμένου μετά τις επόμενες 10 μέρες να γίνει επεξεργασία των στοιχείων» εξήγησε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε «δύο φορές το χρόνο οι πολίτες θα μπορούν να τα αξιολογούν και αυτό θα μας δώσει και συγκριτικά στοιχεία. Αν για παράδειγμα μια υπηρεσία με άριστα το 10 παίρνει 5,3 και το επόμενο εξάμηνο παίρνει 5,7, σημαίνει ότι έχουν γίνει βελτιωτικές κινήσεις».

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Η υποβολή του ερωτηματολογίου θα διασφαλίζεται πως είναι ανωνυμοποιημένη. Οι πολίτες θα καλούνται να απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις για προεπιλεγμένες υπηρεσίες (φυσικές και ψηφιακές) σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10 (το «10» θα είναι το «απόλυτα ικανοποιημένος» και το «1» το «καθόλου ικανοποιημένος»). Ο πολίτης επίσης θα καλείται να απαντήσει σε ποιες υπηρεσίες και φορείς έχει επισκεφθεί το τελευταίο έτος, ενώ θα μπορεί να διατυπώσει σχόλια για οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου επιθυμεί. Στόχος της κυβέρνησης είναι να συλλέξει τα συγκεκριμένα στοιχεία, να έχει τον «σφυγμό» της κοινωνίας για την εικόνα που έχει για τις δημόσιες υπηρεσίες. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο ΥΠΕΣ, όπου εξήγγειλε το συγκεκριμένο μέτρο: «Ο τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι ο πολίτης και για πρώτη φορά θα του δώσουμε τα εργαλεία να μπορεί να μας αξιολογεί συνολικά και να μας κάνει υποδείξεις για το πώς μπορούμε να βελτιωθούμε».

Σημειώνουμε ότι οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη αξιολόγηση πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Ε.Μ.Επ. Η οποία και αποτελεί υποχρέωση των πολιτών να καταχωρίσουν στη βάση του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και επιπλέον είτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής ή την ταχυδρομική διεύθυνση επικοινωνίας για την διευκόλυνση της παροχής ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

«Από το φθινόπωρο τρίτη αξιολόγηση που θα αφορά τοπικές υπηρεσίες του Δημοσίου»

Το φθινόπωρο αναμένεται η γ΄ φάση της αξιολόγησης, κατά την οποία μετά από κάθε χρήση δημόσιας υπηρεσίας με άμεση επαφή (νοσοκομεία, ΚΕΠ κ.α.), ο πολίτης θα λαμβάνει μοναδικό κωδικό (QR code), μέσω του οποίου θα εισέρχεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για απευθείας αξιολόγηση της συναλλαγής.

«Ο τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι ο πολίτης και για πρώτη φορά θα του δώσουμε τα εργαλεία να μπορεί να μας αξιολογεί συνολικά και να μας κάνει υποδείξεις για το πώς μπορούμε να βελτιωθούμε», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Μάρτιο, προαναγγέλλοντας τη νέα πρωτοβουλία.

Διάφορες έρευνες που διεξάγονται κατά καιρούς για την αποτίμηση από τους πολίτες των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών ίσως αποτελέσουν προάγγελο των αποτελεσμάτων της ψηφιακής αξιολόγησης. Οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι οι πολίτες αξιολογούν θετικά υπηρεσίες που έχουν εκσυγχρονιστεί (όπως τα ΚΕΠ και το gov.gr), και αρνητικά υπηρεσίες που απαιτούν φυσική παρουσία στο γκισέ και διεκπεραίωση των υποθέσεων τους με έντυπα έγγραφα.

Πηγή: aftodioikisi.gr/ Νίκος Κοκκινόπουλος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα