Ελλάδα

Αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα, νέα μέτωπα στη Βοιωτία, συνεχίζεται η μάχη στον Έβρο

Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Parallaxi
αναζωπυρώσεις-στην-πάρνηθα-νέα-μέτωπ-1048320
Parallaxi

Βελτιωμένη η εικόνα στην οποία συνεισφέρουν και τα πτητικά μέσα με συνεχείς όμως αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά έχει κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή, στη νοητή ευθεία της λεωφόρου Πάρνηθος προς την κορυφογραμμή, δυτικά στο ύψος του τελεφερίκ. Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου Μενιδίου, Μπόσκιζα και προειδοποίσης για τους Θρακομακεδόνες.

Το μέτωπο των επιχειρήσεων είναι στη μίξη του δασικού με τον αστικό ιστό, όπως ανεβαίνουμε τη λεωφόρο Πάρνηθος αριστερά δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Αυλώνας

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Αυλώνα. Επρόκειτο για τη μία από τις τρείς διαφορετικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα το πρωί στις 10, 11 και 12 στην περιοχή του Αυλώνα, που απλώθηκε στη θέση Αγιος Γεώργιος, όπου εστάλησαν εναέρια μέσα. Έχουν προσαχθεί δύο ύποπτοι για εμπρησμό που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα.

Για τον εναν που είναι 45 ετών, έχουν γίνει διαφορετικές καταγγελίες. Φέρεται να οδηγούσε ένα ασημι φορτηγάκι που απ΄όπου περνούσε ξέσπαγαν εστίες φωτιάς. Ο ίδιος αρνείται την ενοχή του. Μια από τις προσαγωγές, σύμφωνα με πληροφορίες θα μετατραπεί σε σύλληψη. Όπως είχε πει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα στους πρόποδες της Πάρνηθας από τη βόρεια πλευρά, τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 12 πυρκαγιές, πριν αυτές επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις. Στο Μενίδι, προσήχθησαν ακόμη δύο ύποπτοι για εμπρησμό.

Βοιωτία

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στη Βοιωτία, ιδιαίτερα στους οικισμούς Στείρι και Ζάλτσα όπου από νωρίς έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Μεγάλη έκταση έχει λάβει η φωτιά κοντά στο Κυριάκι, λόγω της έντασης των ανέμων. Ωστόσο η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη.

Προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους των οικισμών Περιστερά και Άγιο Νικόλαο, να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Αλεξανδρούπολη

Σε ύφεση η φωτιά στον Εβρο, όπου δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα από Αλεξανδρούπολη έως Ροδόπη.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο πριν τις 15.00 η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης (24/8) στην περιοχή «Αγιάτσα» Αγίου Νικολάου Νεάπολης Βοιών, στη Λακωνία.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστική ήταν σημαντική από Νεάπολη και Μολάους, καθώς στην περιοχή έσπευσαν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα και τέσσερα αεροσκάφη. Παράλληλα, συνδράμουν και εθελοντές πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή.

Υπουργείο Πολιτισμού για τη φωτιά στη Μονή Οσίου Λουκά: Ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο και σε εγκαταλελειμμένο κελί

Για την φωτιά στον περιβάλλοντα χώρο και εντός της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

«Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Τ.Κ. Στειρίου του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας Βοιωτίας απείλησε ιδιαίτερα τη Μονή του Οσίου Λουκά, μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Με την έγκαιρη και συντονισμένη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και χάρη στις εργασίες συστηματικής αποψίλωσης του περιβάλλοντος χώρου, που είχαν προηγηθεί, από τον Δήμο Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας, το Καθολικό της Μονής, ο Ναός της Παναγίας, η Κρύπτη, το Φωτάναμα, το Βορδονάρειο και οι Βορειοανατολικές Στοές δεν υπέστησαν ουδεμία βλάβη» σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η φωτιά έβλαψε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου της Μονής, κατέκαψε τη στέγη του εγκαταλελειμμένου κελιού του μοναχού Ιωάσαφ, του 19ου αιώνα, στη νοτιοανατολική πτέρυγας της Μονής, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτηρίου, ενώ προκάλεσε βλάβες στους χώρους υγιεινής των επισκεπτών.

«Χάρη στις άμεσες ενέργειες του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, σε πολύ μικρή απόσταση από τη Μονή, απομακρύνθηκαν, με ταχύτητα και ασφάλεια, επισκέπτες και προσκυνητές, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν εντός του μνημείου. Η Μονή του Οσίου Λουκά έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία που μελετά η κοινή ομάδα εργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την επιστημονική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε μελέτη πυρόσβεσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ελέγχθηκε αρμοδίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επικαιροποιήθηκε και επίκειται η εισαγωγή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου», προσθέτει το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωσή του.

Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στον χώρο έσπευσαν αμέσως ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, ο αντιπεριφειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κωνσταντίνος Μπακομήτρος, ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας Ιωάννης Σταθάς και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από την διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιουλία Παπαγεωργίου και την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας Αλεξάνδρα Χαραμή. «Όταν οι συνθήκες προσέγγισης ήταν ασφαλείς, οι ανωτέρω συνοδευόμενοι από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Λιβαδειάς, πύραρχο Περικλή Κουλκουβίνη και τον ηγούμενο της Μονής π. Σεραφείμ, εισήλθαν εντός της Μονής ώστε να ελεγχθούν οι βλάβες που είχαν προκληθεί. Εντός του μοναστηριακού συγκροτήματος βρίσκονταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος, και μέλη της αδελφότητος, οι οποίοι συνέδραμαν στην πυρόσβεση των εστιών. Άμεσα δόθηκαν οδηγίες από την υπουργό για σωστικές επεμβάσεις στον χώρο, ώστε να αποδοθεί το συντομότερο δυνατόν στο κοινό (απομάκρυνση και καθαρισμός των προϊόντων την πυρκαγιάς, επισκευή των χώρων υγιεινής, εκτίμηση της ζημίας του τμήματος της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας […]. Ακολούθως, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας με υπηρεσιακό κλιμάκιο μετέβη στη Μεταβυζαντινή Μονή του Οσίου Σεραφείμ, δεδομένης της πυρκαγιάς που μαινόταν σε γειτονική περιοχή. Στη Μονή δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Μονή του Οσίου Λουκά θα παραμείνει κλειστός για το κοινό, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των ζημιών στους χώρους υγιεινής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα