Ανησυχία για τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες: Φόβοι για εγκλήματα που δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ
«Πέντε χρόνια για να διορθωθεί το σύστημα»
Μπροστά σε μια κρίση αξιοπιστίας άνευ προηγουμένου βρίσκεται το ιατροδικαστικό σύστημα της χώρας, καθώς σοβαρές καταγγελίες για λανθασμένες εκθέσεις, παραλείψεις και συστημικές δυσλειτουργίες έχουν οδηγήσει στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας και στη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τυχόν ποινικές ευθύνες.
Το έναυσμα δόθηκε από τις πολύκροτες υποθέσεις των θανάτων παιδιών στην Πάτρα, με αποκορύφωμα τις περιπτώσεις της Ειρήνης Μουρτζούκου και της Ρούλας Πισπιρίγκου. Ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος, μιλώντας στο ΕΡΤNews, έκανε λόγο για «σοβαρές συστημικές αποτυχίες» στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, εκφράζοντας ανησυχία για εγκληματικές ενέργειες που ουδέποτε αποκαλύφθηκαν ή οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.
«Η υπόθεση της Πάτρας δεν είναι μεμονωμένη. Μιλάμε ήδη για τρεις γνωστές περιπτώσεις στην ίδια πόλη. Αν επεκταθούμε σε όλες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Ελλάδας, τότε ίσως μιλάμε για έναν αριθμό αρκετά υψηλό», δήλωσε ο κ. Βλάχος, επισημαίνοντας ότι οι αστοχίες δεν μπορούν να θεωρηθούν αθώες, καθώς «γίνονται πάνω σε σορούς νεκρών».
Αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση των τριών παιδιών στην Πάτρα, σημείωσε πως ένας ιατροδικαστής οφείλει να γνωρίζει αν η ίδια μητέρα έχει χάσει με ύποπτο τρόπο άλλα δύο παιδιά, προκειμένου να λειτουργεί προληπτικά και όχι αποσπασματικά.
Γαλεντέρης: Πέντε χρόνια για να διορθωθεί το σύστημα
Ανάλογους προβληματισμούς εξέφρασε και ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, καταγγέλλοντας χρόνια υποστελέχωση και ελλείψεις στον κλάδο: «Έχουμε έναν ή δύο ιατροδικαστές για κάθε τρεις νομούς. Η Ελλάδα δεν τελειώνει στην Αθήνα. Στην περιφέρεια η κατάσταση είναι τραγική».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποθέσεις Πισπιρίγκου και Μουρτζούκου ακολουθούν «το ίδιο μοτίβο»: θάνατοι παιδιών με καθυστερημένες ή εσφαλμένες εκθέσεις, οι οποίες συνέβαλαν στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος και πιθανώς ανθρώπινες ζωές. Όπως αποκάλυψε, στην υπόθεση της Κατερίνας που ανέλαβε, διαπίστωσε εκ των υστέρων ευρήματα ασφυξίας στις παθολογικές εξετάσεις, που είχαν αγνοηθεί από τους ιατροδικαστές.
«Αν είχε γίνει σωστή διάγνωση από τον δεύτερο θάνατο, δεν θα υπήρχαν οι υπόλοιποι τρεις», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε την αδυναμία επανεξέτασης πορισμάτων, λόγω της θεσμικής εξάρτησης των ιατροδικαστών από τα παθολογικά ευρήματα, χωρίς τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου ή αμφισβήτησης.
Η σοβαρότητα των καταγγελιών οδήγησε στην απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας. Ταυτόχρονα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, κ. Νικολάου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, όπως παράβαση καθήκοντος, ψευδής βεβαίωση και έκδοση ψευδών πιστοποιητικών από εμπλεκόμενους ιατροδικαστές.
Τα περιστατικά αυτά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία για την εγκυρότητα των ιατροδικαστικών πορισμάτων. Πληροφορίες θέλουν καταγγελίες να έχουν ήδη κατατεθεί από την ΠΟΕΔΗΝ, ενώ σχετική επιβεβαίωση φέρεται να δόθηκε και από τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που έχει εμπλακεί σε πλήθος υποθέσεων παιδικής κακοποίησης.
Ο κ. Γαλεντέρης στάθηκε και στη σημασία της απόφασης του εισαγγελέα να παρακάμψει τους ιατροδικαστές στην τελική αξιολόγηση, αναθέτοντας την εκτίμηση σε δύο παθολόγους και δύο κλινικούς γιατρούς: «Ουσιαστικά θεωρηθήκαμε περιττοί. Είναι πολύ θλιβερή εικόνα για τον κλάδο μας, όταν η Δικαιοσύνη επιλέγει να μας παρακάμψει γιατί θεωρεί ότι θα μπλέξουμε περισσότερο τα πράγματα».
Η αναστολή της Υπηρεσίας Πάτρας θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, καθώς όλα τα περιστατικά της ευρύτερης περιοχής θα εξυπηρετούνται πλέον από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κορίνθου, η οποία θα ενισχυθεί με προσωπικό και τεχνικά μέσα.
Πηγή: protothema.gr