Ανοίγουν προσκλήσεις ενδιαφέροντος για αξιοποίηση 25 ακινήτων στη Θεσσαλονίκη
Σκοπός περίπου 25 ακίνητα που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη να αξιοποιηθούν με τη μέγιστη κοινωνική ανταπόδοση.
Εντός δύο εβδομάδων πρόκειται να ανοίξουν οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, τα οποία ανήκουν σε φορείς του υπουργείου Εργασίας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή και της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, καθώς και διευθυντικών στελεχών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), του ΟΑΕΔ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΠ).
«Σκοπός μας είναι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα περίπου 25 ακίνητα, που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη να αξιοποιηθούν με τη μέγιστη κοινωνική ανταπόδοση και το μέγιστο δυνατό όφελος προς το Δημόσιο και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Εντός δύο εβδομάδων θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τις σχετικές προσκλήσεις, δηλαδή να εκδηλώσουν οι φορείς και οι ιδιώτες ενδιαφέρον για τα ακίνητα αυτά, τα οποία θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα από τη σχετική ομάδα, που θα συγκροτηθεί σήμερα» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, προβλέποντας ότι «σύντομα ολόκληρες γειτονιές της Θεσσαλονίκης θα ζωντανεύσουν χάρη στο πρόγραμμα αυτό».
Αντίστοιχο πρόγραμμα αξιοποίησης -με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης- των ακινήτων φορέων, οι οποίοι εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, υλοποιείται και στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας και όπως διευκρίνισε η υπουργός «έχουμε ήδη δώσει 130 ακίνητα σε όλη τη χώρα, άρα γνωρίζουμε πια πώς να τρέξουμε αυτή τη διαδικασία και θα έχει πολύ σημαντικό αποτέλεσμα». «Αυτό το πρόγραμμα έχει ήδη δώσει ζωή σε 90 ακίνητα εμβληματικά στο κέντρο της Αθήνας και το ξεκινάμε τώρα επισήμως και στη Θεσσαλονίκη» τόνισε. Στα προς παραχώρηση ακίνητα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται διαμερίσματα μικρά έως μεγάλες εκτάσεις, π.χ. οικόπεδο 160 στρεμμάτων του ΟΑΕΔ.
«Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλήθος ακινήτων και εκτάσεων, τα οποία ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας και τα οποία παρέμεναν ανενεργά και αναξιοποίητα μέχρι το 2015. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες, προκειμένου να αξιοποιηθεί με το μέγιστο δυνατό κοινωνικό όφελος αυτό το κτιριακό απόθεμα και αυτά τα ακίνητα, είτε αυτό αφορά τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Δημοσίου, προκειμένου να επιτευχθεί οικονομία κλίμακας, να εξοικονομήσει το Δημόσιο χρήματα, είτε αφορά την αξιοποίησή του από φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, από φορείς με κοινωφελείς σκοπούς, ή ακόμη και από ιδιώτες, ώστε να πετύχουμε μέγιστη οικονομική ανταπόδοση για το Δημόσιο», εξήγησε η υπουργός.
Σε ό,τι αφορά την ομάδα εργασίας, που θα αξιολογεί τις προτάσεις όταν ανοίξουν οι προσκλήσεις, διευκρίνισε ότι σε αυτήν «θα συμμετέχει πέρα από το υπουργείο Εργασίας εκπρόσωπος από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και το γραφείο του πρωθυπουργού, θα συμμετέχουν και νέοι μηχανικοί, που έχουν ενταχθεί σε σχετικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ -δηλαδή προηγουμένως άνεργοι- οι οποίοι θα εργαστούν σε αυτό το πρόγραμμα, προκειμένου να εκτιμήσουν τα ακίνητα και να αξιολογήσουν τις προτάσεις που θα κατατεθούν».
Σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων εξήγησε: «Με το που βγαίνουν οι προσκλήσεις υπάρχει συγκεκριμένος πίνακας που έχουμε σχεδιάσει προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτάσεις. Ο πίνακας αυτός περιλαμβάνει μια σειρά από κριτήρια, όπως για τι χρήση πρόκειται, πόσους εργαζομένους ενδεχομένως θα μπορεί να έχει, πόσες θέσεις εργασίας να ανοίξει, με ποιο περιεχόμενο και με ποιον σκοπό. Αξιολογούνται με μεγαλύτερη προτεραιότητα οι δράσεις εκείνες οι οποίες έχουν κοινωνικό όφελος. Μια επιχείρηση κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, για παράδειγμα, συνήθως προτεραιοποιείται, επειδή έχει τα χαρακτηριστικά της ισότιμης κατανομής του πλούτου μεταξύ των εργαζόμενων, της ίσης συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, συνήθως αφορά και δράσεις, οι οποίες έχουν μια κοινωνική ανταπόδοση».
Αναφορικά με τη χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της αξιολόγησης η κα Αχτσιόγλου είπε ότι «στην πραγματικότητα πρόκειται για fast track διαδικασίες, για να μη μπλέκουμε με μεγάλη γραφειοκρατία, βαθμολογούνται οι προτάσεις και εν συνεχεία με εισηγήσεις περνάνε από τα διοικητικά συμβούλια των φορέων -γιατί μπορεί τα ακίνητα να ανήκουν στον ΟΑΕΔ, στον ΕΦΚΑ, σε διάφορους εποπτευόμενους φορείς- περνούν γρήγορα από αυτές τις διαδικασίες, υπογράφονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και παραχωρούνται τα ακίνητα».
«Χθες επισκεφθήκαμε τη Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου “Ελπίδα”, όπου η υπουργός παραχώρησε ένα κτίριο που είχε ζητηθεί από το Διοικητικό του Συμβούλιο ώστε να φτιάξουν μία δομή για να μπορούν αυτά τα παιδιά να διαμένουν εκεί μόνιμα. Το πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης είναι να διευρύνουμε αυτές τις παραχωρήσεις, να διευρύνουμε αυτή την πρωτοβουλία, που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εργασίας και να τη διευρύνουμε και στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε η κ.Χατζηγεωργίου.
Πηγή: ΑΠΕ