Αντιδράσεις για παραχώρηση τμήματος της παραλίας Καλογριάς για «τουριστική εκμετάλλευση»

Λόγω των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000

Parallaxi
αντιδράσεις-για-παραχώρηση-τμήματος-1322674
Parallaxi

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αχαΐα η παραχώρηση 35 στρεμμάτων της παραλίας της Καλογριάς σε ιδιώτες προκειμένου να ανεγερθούν τουριστικές εγκαταστάσεις.

Η παραλία της Καλογριάς, λόγω του μοναδικού οικοσυστήματος υγροτόπων, αμμοθινών, παράκτιου δάσους κουκουναριάς, και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Αχαΐας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου ζητά την απόσυρση της απόφασης άμεσα, τονίζοντας πως η «παραχώρηση ενδέχεται να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για ανάλογες “αξιοποιήσεις” άλλων προστατευόμενων περιοχών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Ο Σύλλογος Γεωπόνων Αχαΐας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, σε συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 16/5/2025 εκφράζει την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία του στην απόφαση παραχώρησης 35 στρεμμάτων της παραλίας Καλογριάς, περιοχής που ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, το οποίο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, σε ιδιώτες για τουριστική/εμπορική εκμετάλλευση. Η παραλία βρίσκεται εντός των ορίων του πάρκου και προστατεύεται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Η περιοχή της Καλογριάς αποτελεί μοναδικό οικοσύστημα υγροτόπων, αμμοθινών και παράκτιου δάσους κουκουναριάς, και φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, μεταξύ των οποίων προστατευόμενα μεταναστευτικά πουλιά και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Η ένταξή της στο δίκτυο Natura 2000 δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο φυσικό κεφάλαιο. Η επιχειρούμενη παραχώρηση τμήματος της παραλίας σε ιδιώτες, με σκοπό την “τουριστική αξιοποίηση”, συνιστά κατάφωρη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην προστασία της φύσης (άρθρο 24), και αντίκειται σε κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης.

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας γιατί η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται εντός οικολογικά ευαίσθητης ζώνης και οποιαδήποτε παρέμβαση αλλοιώνει το περιβάλλον, η τουριστική πίεση θα ενισχύσει την υποβάθμιση του εδάφους, της βιοποικιλότητας και του υδροφόρου ορίζοντα. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι τοπική κοινωνία, επιστημονικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις ουδέποτε ερωτήθηκαν, ούτε συμμετείχαν στη διαδικασία λήψης της απόφασης. Η παραχώρηση ενδέχεται να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για ανάλογες “αξιοποιήσεις” άλλων προστατευόμενων περιοχών.

Αποφασίζουμε ομόφωνα:

  • Να εκφράσουμε δημόσια τη διαμαρτυρία μας και να καλέσουμε την Πολιτεία να ανακαλέσει άμεσα την παραχώρηση της εν λόγω έκτασης.
  • Να υποβάλουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Δήμο, Περιφέρεια, Ε.Ο.Τ.).
  • Να συμπαραταχθούμε με τους κατοίκους, τους περιβαλλοντικούς συλλόγους και κάθε θεσμικό φορέα που υπερασπίζεται το φυσικό περιβάλλον της Καλόγριας.
  • Να προτείνουμε την ανάδειξη της περιοχής ως πρότυπο οικοτουρισμού, σεβόμενο απόλυτα τη φυσική της ταυτότητα.

Η φύση δεν ιδιωτικοποιείται. Οι παραλίες είναι δημόσιο αγαθό. Υπερασπιζόμαστε το φυσικό μας πλούτο, για τις επόμενες γενιές».

Στη Βουλή το θέμα

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Πιθανή δημοπράτηση και παραχώρηση της προστατευόμενης παραλίας της Καλόγριας εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς» κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Αριστεράς με πρωτοβουλία της Σίας Αναγνωστοπούλου.

Σε αυτήν αναφέρονται:

Εντονη ανησυχία και σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με πληροφορίες για επικείμενη δημοπράτηση από το Υπουργείο Οικονομικών, που αφορά την εκμετάλλευση παραλιών και αιγιαλών και συμπεριλαμβάνει την παραλία της Καλόγριας. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Η προοπτική δημοπράτησης της παραθαλάσσιας έκτασης των 35 στρεμμάτων στην Καλόγρια, σε συνδυασμό με την ανησυχητική δικαστική διεκδίκηση ιδιώτη για την ίδια περιοχή, θέτουν σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο ένα οικοσύστημα ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας. Η Καλόγρια, με τη μοναδική βιοποικιλότητα και τις σπάνιες αμμοθίνες της, αποτελεί έναν φυσικό θησαυρό και ζωτικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ήπιο και περιβαλλοντικό τουρισμό.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας εκφράζουν κατηγορηματική αντίθεση στην εμπορική εκμετάλλευση της προστατευόμενης παραλίας Καλόγριας, χαρακτηρίζοντας την πιθανή πώληση δημόσιας έκτασης «ανεπίτρεπτη και αδιανόητη» , ζητώντας ανάκληση των διαδικασιών. Παράλληλα, ο Δήμος εκφράζει αγανάκτηση για τη δικαστική διεκδίκηση της περιοχής από ιδιώτη, καλώντας την ΕΤΑΔ να αναλάβει τις ευθύνες της για τη διαχείριση αυτού του ευαίσθητου περιβαλλοντικά δημόσιου χώρου.

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν είναι αληθείς οι πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε δημοπρασία για την παραχώρηση της παραλίας της Καλόγριας, ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής και πώς διασφαλίζεται η προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος και της αμμόφιλης βλάστησης, ποιες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν εκπονηθεί ή πρόκειται να εκπονηθούν σχετικά με την πιθανή εμπορική εκμετάλλευση της παραλίας και πώς θα ληφθούν υπόψη οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο και τη βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής,  για ποιο λόγο επιλέγεται η εμπορική αξιοποίηση μιας περιοχής με ιδιαίτερη οικολογική σημασία, αντί για την ενίσχυση της προστασίας και την ανάδειξή της ως φυσικού πάρκου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του περιβαλλοντικού τουρισμού και ποια είναι η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την προωθούμενη δημοπράτηση και πώς θα διασφαλίσει την τήρηση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των περιοχών Natura.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Εντονη ανησυχία και σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με πληροφορίες για επικείμενη δημοπράτηση από το Υπουργείο Οικονομικών, που αφορά την εκμετάλλευση παραλιών και αιγιαλών και συμπεριλαμβάνει την παραλία της Καλόγριας. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Η προοπτική δημοπράτησης της παραθαλάσσιας έκτασης των 35 στρεμμάτων στην Καλόγρια, σε συνδυασμό με την ανησυχητική δικαστική διεκδίκηση ιδιώτη για την ίδια περιοχή, θέτουν σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο ένα οικοσύστημα ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας. Η Καλόγρια, με τη μοναδική βιοποικιλότητα και τις σπάνιες αμμοθίνες της, αποτελεί έναν φυσικό θησαυρό και ζωτικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ήπιο και περιβαλλοντικό τουρισμό.

Φορείς της περιοχής, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) Δυτικής Ελλάδας, έχουν ήδη εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση σε κάθε προσπάθεια εμπορικής εκμετάλλευσης μιας προστατευόμενης περιοχής, χαρακτηρίζοντας «ανεπίτρεπτο και αδιανόητο» το ενδεχόμενο πώλησης ενός τέτοιου «φιλέτου» γης. Παράλληλα, προαναγγέλλει την άμεση καταγγελία του γεγονότος και την απαίτηση για ανάκληση κάθε σχετικής διαδικασίας, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται να τεμαχίζεται έτσι η δημόσια περιουσία και να χαρίζεται».

Επίσης, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, με αφορμή και την επικείμενη εκδίκαση της αγωγής ιδιώτη στις 6 Μαΐου 2025 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, εκφράζει την αγανάκτησή του για την αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής. Η δημοτική αρχή θεωρεί αδιανόητο μια τόσο ευαίσθητη περιβαλλοντικά έκταση να αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διεκδίκησης, καλώντας την ΕΤΑΔ να αναλάβει τις ευθύνες της για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκταση είχε μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ το 2013 και έκτοτε οι χρήσεις της περιορίζονταν λόγω της περιβαλλοντικής της προστασίας. Η πιθανότητα αλλαγής αυτού του καθεστώτος και η παραχώρηση της προστατευόμενης παραλίας για εμπορική εκμετάλλευση εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την αλλοίωση του φυσικού τοπίου και την εμπορευματοποίηση μιας περιοχής με υψηλή οικολογική αξία.

Επειδή, αδιανόητο μια τόσο ευαίσθητη περιβαλλοντικά έκταση να αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διεκδίκησης,

Επειδή, η προστασία της καλογριάς αποτελεί ευθύνης πολιτείας και οφείλει να είναι προτεραιότητα για όλους μας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Είναι αληθείς οι πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε δημοπρασία για την παραχώρηση της παραλίας της Καλόγριας, έκτασης 35 στρεμμάτων με αμμόφιλη βλάστηση, η οποία βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλλιάς και είναι ενταγμένη στο καθεστώς προστασίας Natura;
  2. Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής και πώς διασφαλίζεται η προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος και της αμμόφιλης βλάστησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη υπάρχουσες αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους της περιοχής;
  3. Ποιες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν εκπονηθεί ή πρόκειται να εκπονηθούν σχετικά με την πιθανή εμπορική εκμετάλλευση της παραλίας και πώς θα ληφθούν υπόψη οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο και τη βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής;
  4. Για ποιο λόγο επιλέγεται η εμπορική αξιοποίηση μιας περιοχής με ιδιαίτερη οικολογική σημασία, αντί για την ενίσχυση της προστασίας και την ανάδειξή της ως φυσικού πάρκου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του περιβαλλοντικού τουρισμού;
  5. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την προωθούμενη δημοπράτηση και πώς θα διασφαλίσει την τήρηση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των περιοχών Natura;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Πέρκα Θεοπίστη

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα