Ελλάδα

Αντιδράσεις για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου – Ευθύνες σε κυβέρνηση και σε Μητσοτάκη

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν ομαδικά πυρά για την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου

Parallaxi
αντιδράσεις-για-την-αποφυλάκιση-μιχα-893560
Parallaxi

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, του αρχηγού της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκε για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν ομαδικά πυρά για την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, βάλλοντας και κατα της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την πλευρά της η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, μέσω των συνηγόρων της, έκανε λόγο για «προσβολή στα θύματα της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους».

Η υπό όρους αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου αποφασίστηκε από το δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας, το οποίο έλαβε υπόψη ότι έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Ο εισαγγελέας τάχθηκε κατά της αποφυλάκισης, υπογραμμίζοντας πως ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δεν έχει δείξει μεταμέλεια και με σειρά άρθρων συνεχίζει να εξυμνεί το ναζιστικό μόρφωμα και κάνει λόγο για «πολιτική δίωξη» και «σκευωρία».

Ωστόσο το Δικαστικό Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα και πολλοί εκφράζουν πλέον φόβους πως ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση και άλλων καταδικασμένων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής.

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική η απόφαση – Αναμένουμε την άμεση επανεξέταση

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «είναι προφανές πως η αίτηση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου για την πρόωρη αποφυλάκιση του δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή, καθώς ούτε ο πρότερος βίος του, ούτε η έλλειψη μεταμέλειας μέσα στην φυλακή εξασφαλίζουν ότι δεν θα τελέσει παρόμοια εγκλήματα μετά την αποφυλάκιση του».

«Καταδικάστηκε ως ο ιδρυτής και καθοδηγητής της εγκληματικής οργάνωσης που μεταξύ άλλων ευθύνεται για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και την απόπειρα ανθρωποκτονίας των μελών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Θα έπρεπε να συνυπολογιστεί πως ουδέποτε έκανε κάποια δήλωση υπέρ των Δημοκρατικών Αρχών, ενώ αντιθέτως υποστήριζε πάντα πως η δίωξη του ήταν πολιτική, δεν αναγνώριζε καν τις δικαστικές αρχές, αλλά ούτε και το Δημοκρατικό Πολίτευμα στην Ελλάδα. Περιμένουμε το σχετικό βούλευμα για να δούμε με ποια αιτιολογία οι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την προκλητική απόφαση για υφ’ όρον απόλυση του Μιχαλολιάκου και βεβαίως αναμένουμε την άμεση επανεξέταση του βουλεύματος».

Καταλήγοντας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε και τις αναφορές σχετικά με τη σύνδεση της αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου με τον ποινικό κώδικα του 2019. «Ενημερώνουμε για την αποφυγή λαθών αλλά και για να προλάβουμε τη σπέκουλα που κάποιοι έχουν κάνει “επάγγελμα”, πως η διάταξη για την υφ’ όρον απόλυση βάσει της οποίας έκανε αίτηση για αποφυλάκιση ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα του 2019», τονίζει χαρακτηριστικά.

Κασσελάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Σε προσωπικό του σχόλιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ατιμωρησία και εναγκαλισμό με ακροδεξιά στοιχεία. «Ατιμωρησία στα Τέμπη με όργιο συγκάλυψης. Ατιμωρησία στο Μάτι, με κακουργήματα που βαφτίστηκαν πλημμελήματα. Ατιμωρησία τώρα και στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής», αναφέρει σε ανάρτησή του και προσθέτει:

«Ένας ολόκληρος λαός στο Εφετείο -εν μέσω Πανδημίας- φώναζε “οι ναζί στη φυλακή”. Από σήμερα ο εγκληματίας Μιχαλολιάκος κυκλοφορεί ελεύθερος, ύστερα από μία προκλητική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Με ποια κριτήρια κρίνει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας ότι ο καταδικασμένος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης Μιχαλολιάκος δικαιούται να αποφυλακιστεί, όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας τονίζει προς το συμβούλιο ότι ο Μιχαλολιάκος παραμένει αμετανόητος και συνεπώς δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις αποφυλάκισης;

Ένα είναι το βέβαιο. Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία, την ανομία, τη συγκάλυψη, και η προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης, έχει οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση τη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Θα το εκτιμήσουν δεόντως οι ψηφοφόροι της στις ευρωεκλογές που έρχονται. Φυσικά, απέναντι στο ακροδεξιό τόξο, ο δημοκρατικός κόσμος θα είναι μία γροθιά. Το είπα και στο πρωινό μήνυμα που σας απηύθυνα. Αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει. Και σας υπόσχομαι ότι θ’ αλλάξει.»

Απάντηση Μαρινάκη σε Κασσελάκη: Κάθε φορά ξεπερνά τον πήχη της χυδαιότητας και της αυτογελοιοποίησης

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πως «ο κ. Κασσελάκης, αν και κάθε φορά βάζει πιο ψηλά τον πήχη της χυδαιότητας και της αυτογελοιοποίησης, καταφέρνει να τον ξεπερνά». «Τόλμησε σήμερα, αντί να σιωπήσει για τις πράξεις και τις παραλείψεις του κόμματός του, να προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει πολιτικά την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”», ανέφερε και συνέχισε:

Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι:

  • Τις αποφάσεις τις εκδίδουν οι δικαστές και όχι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, αφού στη Δημοκρατία μας υπάρχει διάκριση των εξουσιών.
  • Αν στην επίμαχη περίπτωση μπορούσαν να εφαρμοστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ -τις οποίες το κόμμα του δεν υπερψήφισε ούτε επί της αρχής ούτε κατ’ άρθρο- ο αποφυλακισθείς δεν θα μπορούσε να κάνει καν αίτηση.
  • Όταν το κόμμα στο οποίο εξελέγη πρόεδρος ήταν κυβέρνηση, έψαχνε επί 4,5 χρόνια αίθουσα για να δικάσει την εν λόγω υπόθεση.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που δεν υπερψήφισε τις τροπολογίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η Δικαιοσύνη και απέκλεισε το μόρφωμα αυτό και τα παρακλάδια του από τις βουλευτικές εκλογές.
  • Αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο “ξέχασαν” να καταθέσουν υπόμνημα κατά των μορφωμάτων αυτών, τόσο για τις βουλευτικές εκλογές του 2023 όσο και για τις ευρωεκλογές του 2024

Και καταλήγει: «Επί δεκαετίες περιφέρονταν ως οι δήθεν κατέχοντες το μονοπώλιο στη δημοκρατική ευαισθησία και στους αντιφασιστικούς αγώνες και μέσα σε λίγα χρόνια η ίδια η πραγματικότητα τους ξεγύμνωσε. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να απολογηθούν για όλα τα παραπάνω, αντί να κουνάνε το δάχτυλο με περίσσια υποκρισία».

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ σταθερά ενάντια στο ναζιστικό μόρφωμα

«Το είπα και χτες στον μαρτυρικό τόπο της Καισαριανής, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά στάθηκε απέναντι σε αυτό το ναζιστικό μόρφωμα από το 2011 μέχρι και σήμερα, με εκστρατεία και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Άλλωστε, φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα που καταθέσαμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για να μην συμμετέχουν τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής στις ευρωπαϊκές εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:

«Προφανέστατα η μάχη, όμως, είναι και πολιτική και πρέπει να μην ξεχνούμε την ιστορία μας. Να μην ξεχνούμε αυτοί που υμνούν τον Χίτλερ και τον νεοναζισμό τι υπηρετούν και τι δεινά έφεραν αυτές οι δυνάμεις στην πατρίδα μας. Άρα, η μνήμη είναι φρουρός για να μην ξαναϋπάρξουν τέτοια νεοναζιστικά μορφώματα στον τόπο».

Από την πλευρά της, η Μιλένα Αποστολάκη, υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως η απόφαση για την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου «ελήφθη παρά τη μη πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων, καθώς ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έχει επιδείξει ίχνος μεταμέλειας και παρά την αντίθετη γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα». «Είναι για τους λόγους αυτούς μια απόφαση που γεννά εύλογους προβληματισμούς εντός της νομικής κοινότητας αλλά και ευρύτερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Νέα Αριστερά: Προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση

«Είναι τουλάχιστον προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας που παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα εξέδωσε βούλευμα αποφυλάκισης του αρχηγού της ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης, “Χρυσή Αυγή”», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά και προσθέτει:

«Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που υπήρξε υπεύθυνος για δολοφονίες και προπηλακισμούς, όπως υποστήριξε και ο εισαγγελέας μένει αμετανόητος στις απόψεις του και μάλιστα έχει αρθρογραφήσει σχετικά. Δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις προκαλούν την οργή και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του δημοκρατικού κόσμου στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης».

ΚΚΕ: Προκλητική απόφαση, να ασκήσει έφεση ο Εισαγγελέας

Για «προκλητική απόφαση που αποτελεί προσβολή για τα θύματα της Χρυσής Αυγής και συνολικά το λαό, όμως δυστυχώς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», κάνει λόγο το ΚΚΕ. Όπως τονίζει, η απόφαση αυτή «έρχεται σε συνέχεια της συστηματικής ευνοϊκής αντιμετώπισης και άλλων καταδικασμένων ηγετικών στελεχών της φασιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, ήδη από την πρωτόδικη απόφαση. Έρχεται, μάλιστα, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η δίκη σε δεύτερο βαθμό. που θα πρέπει να καταδικάσει ακόμα πιο αυστηρά τους εγκληματίες χρυσαυγίτες για τις αποτρόπαιες πράξεις τους».

«Ακόμα πιο προκλητική είναι και η αναγνώριση από το δικαστικό συμβούλιο στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής ‘θετικής διαγωγής’, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όταν με συνεχή αρθρογραφία του όλα αυτά τα χρόνια υπερασπίζεται τη φασιστική-ναζιστική ιδεολογία και τις εγκληματικές πράξεις της. Μέρος αυτής της αρθρογραφίας μάλιστα επικαλέστηκε και ο Εισαγγελέας, ο οποίος ήταν αρνητικός στο αίτημα αποφυλάκισης», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

Προσθέτει πως «επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι το αστικό κράτος και οι νόμοι του, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το φασισμό, αλλά πολλές φορές του συμπεριφέρονται με το ‘γάντι’, όταν την ίδια στιγμή επιφυλάσσουν διώξεις και καταστολή για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται», ενώ τονίζει ότι «στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΕ, που ξεπλένει συστηματικά τον φασισμό, αλλά και όσοι ‘κλείνουν το μάτι’ σε ψηφοφόρους των φασιστικών μορφωμάτων».

«Τώρα πρέπει να ασκήσει έφεση ο Εισαγγελέας και να μην επιτρέψει την προκλητική αποφυλάκιση του αρχιναζιστή εγκληματία», υπογραμμίζει το ΚΚΕ και σημειώνει πως «η προσπάθεια ξεπλύματος για μια ακόμα φορά της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της, απαιτεί εγρήγορση από το εργατικό λαϊκό κίνημα. Μόνο ο λαός με την πάλη του θα νικήσει οριστικά το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».

Οικογένεια Φύσσα: «Προσβολή για τα θύματα της Χρυσής Αυγής»

«Η αποφυλάκιση, με χρήση των ευεργετικών διατάξεων έκτισης ποινής, του νεοναζί αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία “μάτωσε” την ελληνική κοινωνία και δημοκρατία διαπράττοντας συστηματικά κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις, συνιστά μέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους καθώς και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερα η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, μέσω των συνηγόρων της και πρόσθεσε:

«Είναι δεδομένο ότι ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από την καταδίκη του έως και σήμερα. Είναι επίσης δεδομένο ότι η εγκληματική δραστηριότητα του νεοναζί εγκληματία ξεκίνησε το μακρινό 1978 και συνεχίστηκε για 35 έτη μέχρι να φτάσουμε στη δολοφονία του Παύλου, η οποία και οδήγησε στη σύλληψή του.

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πως ένας τέτοιος αμετανόητος νεοναζί εγκληματίας με ηγετική εγκληματική δράση, ο οποίος λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του δήλωνε “υπερήφανος για τις Ιδέες μου, για τις οποίες αγωνίστηκα από ηλικίας 15 ετών, από το 1972, επί 48 ολόκληρα χρόνια…” και του οποίου οι ναζιστικές ιδέες σύμφωνα με το σκεπτικό της καταδικαστικής αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου αποτέλεσαν το κίνητρο της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. κατά όσων έκρινε ως αντιφρονούντες, των πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων της και των μεταναστών, κρίθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη ως μη ύποπτος τελέσεως νέων αξιόποινων πράξεων.

Ενόσω συνεχίζεται η διαδικασία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και τα θύματα της Χ.Α. παλεύουν για τη δικαίωσή τους, το εν λόγω βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου προκαλεί και δοκιμάζει τις αντοχές τους. Αναμένουμε από τις ανώτατες εισαγγελικές αρχές της Πολιτείας να πράξουν δεόντως τα δικονομικώς δυνατά και να προσβάλλουν το βούλευμα αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενόψει και της απορριπτικής πρότασης του εισαγγελέα προς το συμβούλιο, η οποία δεν έγινε δεκτή»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα