Ελλάδα

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στην Εύβοια – Κατεστραμμένες περιουσίες

Δρόμοι κομμένοι στη μέση, περιοχές χωρίς καμία επικοινωνία, χωρίς ρεύμα και νερό

Parallaxi
ανυπολόγιστες-οι-ζημιές-στην-εύβοια-1063336
Parallaxi

Δεν προλαβαίνουν να μετρήσουν τις πληγές τους οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες.

Οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Δρόμοι κομμένοι στη μέση, περιοχές χωρίς καμία επικοινωνία, χωρίς ρεύμα και νερό, κατεστραμμένα σπίτια, μία ολόκληρη περιοχή γεμάτη με λάσπες, κορμούς δέντρων και φερτά υλικά. Βουνά ολόκληρα έχουν «μετακινηθε»ί και στην κατεύθυνσή τους προς την θάλασσα δεν άφησαν τίποτα στο πέρασμά τους. Αγροτικές εγκαταστάσεις αλλά και επιχειρήσεις μέσα στα λασπόνερα και χωριά αποκλεισμένα χωρίς καμία δυνατότητα πρόσβασης.

Το οδικό δίκτυο είναι αγνώριστο και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γεμάτο παγίδες. Η κυκλοφορία κυριολεκτικά έχει παραλύσει και τα μηχανήματα δίνουν μεγάλη μάχη για να αποκαταστήσουν σιγά-σιγά κομβικά σημεία για να μπορέσουν να περνούν τουλάχιστον τα σωστικά συνεργεία. Από χθες δουλεύουν εντατικά για να αποκαταστήσουν ένα τμήμα περίπου 100 μέτρων στον δρόμο Προκόπι-Μαντούδι, το οποίο κυριολεκτικά έφυγε από τη θέση του μετά την υπερχείλιση του ποταμού Κηρέα. Πρόκειται για εργασίες προσωρινής αποκατάστασης που αναμένονται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ώρες.

Τα χωριά Ροβιές, Μαντούδι και Κυμάσι, Πευκί και Ιστιαίας ακόμα δεν προλαβαίνουν να μετρούν τις πληγές τους. Ο Δήμος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας ‘Αννας και ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεομηνίας, έχουν καταστραφεί οι υποδομές τους, περιουσίες και εγκαταστάσεις και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Μάλιστα, από τη στιγμή που σταμάτησαν να κατεβαίνουν νερά από τα βουνά η εικόνα είναι απογοητευτική και καταθλιπτική. Οι κάτοικοι είναι περισσότερο ανήσυχοι για το μέλλον και τις εξελίξεις, καθώς δεν πρόλαβαν να συνέλθουν από την προηγούμενη κακοκαιρία. Ήδη, από σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, ξεκίνησαν οι καταγραφές των ζημιών και οι πολίτες καλούνται να δηλώσουν τις ζημιές.

327 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, από τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει στην Πυροσβεστική 327 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 226 αντλήσεις υδάτων, αμέτρητες κοπές δέντρων, ενώ έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο 17 άτομα. Όμως οι κλήσεις για άντληση υδάτων, κυρίως από κατοικίες συνεχίζονται και πολλαπλασιάζονται, όπως και οι εκκλήσεις για απομάκρυνση της λάσπης και δημιουργία προσβάσεων σε χωριά και σπίτια.

Κλειστοί δρόμοι

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στα εξής σημεία:

– Στην 64η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού (περιφερειακός Στροφιλλιάς).

Hier klicken!

– Στην 2η χ/θ της Επ.Ο. Κηρίνθου – Κρύας Βρύσης (Κήρινθος).

– Στην 127η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας).

– Στην Επ.Ο. Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά).

– Στην Επ.Ο. Ιστιαίας – Βουτά.

– Στην Επ.Ο. Ροβιών – Οσίου Δαυίδ (στο ύψος του Παλαιοχωρίου), από την 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως την 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού. Στο σημείο επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία των οχημάτων μεικτού βάρους κάτω των 3,5 τόνων και μέσω της Επ.Ο. Προκοπίου – διασταύρωσης Κηρίνθου (Δαφνούσα – Τρούπι – Καλύβια – Σπαθάρι – Μετόχι).

Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων προσωρινά έχει απαγορευτεί:

– Από την 16η χ/θ (Καστέλλα) έως την 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι. Προσοχή, στο σημείο επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο των οχημάτων μεικτού βάρους κάτω των 3,5 τόνων.

– Στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Ωρεών, Νέου Πύργου και Αγιόκαμπου.

– Στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, στις περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα