Ελλάδα

Ανυπομονώντας για τις ξακουστές εμποροπανηγύρεις της Β. Ελλάδας – Εκεί θα πας φέτος

Προορισμοί που σε περιμένουν και υπόσχονται να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ανυπομονώντας-για-τις-ξακουστές-εμπο-354049
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Το καλοκαίρι φτάνει στην κορύφωση του και… παραδοσιακά μετά τον Δεκαπενταύγουστο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Όμως, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουμε με ανυπομονησία τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες του Σεπτεμβρίου, καθώς αποτελούν μία περίοδο που πραγματοποιούνται κάποιες από τις πιο ξακουστές εμποροπανήγυρεις στη Β. Ελλάδα.

Οι προετοιμασίες σε Άγιο Μάμα, Αιγίνιο, Κατερίνη, Άργος Ορεστικό έχουν ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτούν και φέτος χιλιάδες επισκέπτες.

Για 38η χρονιά η Εμποροπανήγυρη της Κατερίνης

Άκρως ανανεωμένη, με νέους στόχους, σε άλλες ημερομηνίες και «φρέσκο» λογότυπο, επιστρέφει η καθιερωμένη Εμποροπανήγυρη του Δήμου Κατερίνης που θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Ανδρομάχης.

Η 38η Εμποροπανήγυρη της Κατερίνης θα ανοίξει τις πύλες της την Κυριακή 25 Αυγούστου με τα εγκαίνιά της που θα γίνουν στις 20:00 το βράδυ και την αυλαία να πέφτει στις 1 Σεπτεμβρίου.

Οι υπεύθυνοι της Εμποροπανήγυρης σημειώνουν ότι φέτος ο κόσμος δεν θα δει μόνο την γνωστή «ταβέρνα» και τον «χαλβά» αλλά την αρχή μιας ιδέας για ένα «αστικό φεστιβάλ».

Η γαστρονομία θα υπάρξει με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις πέρα από το καθιερωμένο. Ακόμα θα υπάρχουν παράλληλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, αθλητικές και πολιτιστικές.

Καθημερινό θα είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη σκηνή που θα στηθεί στο χώρο με την συμμετοχή τοπικών συγκροτημάτων, την πολυτονική ορχήστρα, το μουσικό σχολείο Κατερίνης και το Friday night ένα πάρτι με συμμετοχή dj της πόλης. Επίσης, προγραμματίζονται παράλληλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ενώ φυσικά πρωταγωνίστρια θα είναι η εμπορική αγορά.

Η Εμποροπανήγυρη Κατερίνης μεταφέρθηκε χρονικά κατά μία εβδομάδα πριν, ώστε να μην συμπίπτει με το πανηγύρι του Αιγινίου

Στο νέο λογότυπο κυριαρχούν τα βινύλια, τα σουβλάκια και την παραδοσιακή τσάντα αγοράς.

Ο τοπικός δήμος ήρθε σε συμφωνία με τα αστικά ΚΤΕΛ για δωρεάν γραμμή από Ολυμπιακή Ακτή που θα φέρνει τουρίστες καθημερινά στην εμποροπανήγυρη για να την επισκέπτονται ενώ εκεί θα στηθεί πιάτσα ταξί τις ημέρες εκείνες για την διευκόλυνση του κόσμου. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί το στρατόπεδο της Ανδρομάχης δίπλα ως χώρος στάθμευσης.

Τα τελευταία 10 χρόνια η εμποροπανήγυρη της Κατερίνης είχε μια φθίνουσα πορεία, επομένως στόχος των διοργανωτών είναι από φέτος να γίνει ένα restart.

Στόχος είναι οι 1.200 επισκέπτες ημερησίως και 20.000 έως το φινάλε. Η διερεύνησή στις ηλιακές ομάδες των επισκεπτών είναι ένας βασικός στόχος από 8 μέχρι 90 ετών που θα γίνει μέσα από τις αντίστοιχες για κάθε ηλικιακή ομάδα παράλληλες δραστηριότητες.

Η ξακουστή εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα με 300 εκθέτες και πλήθος δράσεων

Από τις 29 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η φετινή εμποροπανήγυρη στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής.

300 εκθέτες, πάγκοι με προϊόντα λιανεμπορίου, άφθονο φαγητό, πολιτιστικές δράσεις, εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Σχετικά με την πανήγυρη του Αγίου Μάμαντος η πρώτη γνωστή αναφορά στην πανήγυρη του Αγίου Μάμαντος προέρχεται από το Νικόλαο Χρυσανθίδη περί τα 1869/70, ο οποίος γράφει: «κατά δε την εορτήν του Αγίου μάρτυρος (Μάμαντος) συνερχομένων εκείσε και πλείστων όσων ξένων εκ των πέριξ χωρίων και αυτών εισέτι των γειτνιαζόντων πόλεων, εμπορίου χάριν». Η πανήγυρη τελούνταν τη ημέρα την εορτασμού της μνήμης του Αγίου στις 2 Σεπτεμβρίου, την επόμενη δηλαδή ημέρα της 1ης Σεπτεμβρίου που αποτελεί την αρχή της Ινδικτιώνος του βυζαντινού – εκκλησιαστικού έτους. Η Ινδικτιώνα είναι ένας δεκαπενταετής χρονικός κύκλος και η αρχή της κατά την 1η Σεπτεμβρίου αποτελεί την έναρξη του φορολογικού έτους όπου και γινόταν η είσπραξη των φόρων.

Η εκκλησία του Αγίου Μάμαντος, σύμφωνα με την παράδοση, κτίσθηκε από μοναχούς του μετοχίου. Η παράδοση λέει ότι οι μοναχοί που διέμεναν στο μετόχι έβλεπαν τις νύχτες ένα φως σαν καντήλι μέσα στη θάλασσα, έψαξαν και ανέσυραν τελικά από το βυθό την εικόνα του Αγίου Μάμαντος. Καθώς επέστρεφαν στο μετόχι τους, τα βόδια που έσερναν τον αραμπά με την εικόνα ακινητοποιήθηκαν καθώς ανέβαιναν το ύψωμα έξω από το μετόχι. Παρ’ όλες τις προσπάθειες έμειναν ακίνητα, οι μοναχοί θεώρησαν ότι ήταν θέλημα του Αγίου και έκτισαν εκεί ένα μικρό εκκλησάκι όπου τοποθέτησαν την εικόνα του.

Η εκκλησία με το πέρασμα των χρόνων υπέστη κατεδαφίσεις και ανακαινίσεις. Μια κατεδάφιση και ανακαίνιση έγινε μέσα στον 19ο αιώνα. Η εκκλησία αυτή διατηρήθηκε μέχρι το 1950, οπότε ανακαινίσθηκε πάλι και από τη δεκαετία του 1990 άρχισε να κτίζεται, πάνω και δίπλα από την παλαιά, νέα μεγαλύτερη με πρωτοβουλία του Αρχιμανδρίτη Δωρόθεου. Η παλαιά κατεδαφίστηκε και στη θέση της κτίσθηκε προσκυνητάρι.

Ο αρχικός χώρος τέλεσης της πανήγυρης βρισκόταν κάτω και δεξιά από την εκκλησία, προς το τσαΐρι και τη λίμνη. Στο σημείο εκείνο υπήρχε ένα πέτρινο πηγάδι, σκεπαστό, που ονομαζόταν «Μπεζεστένι» και έδινε το όνομα του σε όλη τη γύρω περιοχή. Η λέξη «Μπεζεστένι» είναι τουρκική και σημαίνει την αγορά, σκεπαστή ή υπαίθρια, περιοχή όπου διεξάγεται εμπόριο, παζάρι (bezesten, με την περσική ρίζα bez=ύφασμα). Το πηγάδι αυτό σφραγίστηκε, όταν τη δεκαετία του 1950 η κοινότητα του Αγίου Μάμαντα άνοιξε βρύση με αρτεσιανό νερό. Η περιοχή «Μπεζεστένι», αν και γειτνίαζε με το μετόχι, ανήκε στο τσιφλίκι του Βέη, ο οποίος εισέπραττε και τα ενοίκια από το χώρο της πανήγυρης.

Αρχικά στην πανήγυρη είχαμε μόνο αγοραπωλησία ζωών, ήταν δηλαδή ζωοπανήγυρη και στη συνέχεια εξελίχτηκε σε εμποροπανήγυρη. Ο παλαιός χώρος στο «Μπεζεστένι» χρησιμοποιούνταν μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1960 για αγοραπωλησία ζωών. Ο χώρος προσφερόταν για αγοραπωλησία ζώων επειδή διέθετε νερό και ήταν ανοικτός και προσβάσιμος για ζώα και ανθρώπους. Ο χρόνος διεξαγωγής του στην αρχή του Σεπτέμβρη ιδανικός, μετά το τέλος της σποράς και των άλλων καλοκαιρινών γεωργικών ασχολιών, ενώ ταυτόχρονα άρχιζε η προετοιμασία για τη νέα γεωργική χρονιά, της σποράς αλλά και για το χειμώνα, χρόνος κατάλληλος για να αγορασθούν και να πουληθούν ζώα. Η γειτνίαση του με το μετόχι στον Άγιο Μάμαντα, η ανάμειξη των μοναχών στο θρύλο για την εύρεση της εικόνας του Αγίου και κυρίως τα βόδια που ως θεία φερέφωνα δηλώνουν τη θέληση του Αγίου νομίζουνε ότι αποδεικνύουν, μέσω του θρύλου, πως το μέρος αυτό σχετίζεται με αγορά ζώων υπό την αιγίδα μάλιστα ενός Αγίου που συνδέεται στενά με την προστασία των ζώων.

Η πανήγυρη του Αγίου Μάμαντος αποτέλεσε ένα έθιμο που έγινε θεσμός, ξεκίνησε δηλαδή ως μια τοπική αγορά στην αρχή του Φθινοπώρου ήδη από την βυζαντινή εποχή για να μετατραπεί με το πέρασμα των αιώνων στην πανήγυρη των 19ου και 20ου αιώνων. Η πανήγυρη του Αγίου Μάμαντος ξεκινούσε την παραμονή της γιορτής του Αγίου, με εσπερινό και ακολουθούσε περιφορά της εικόνας του Αγίου και διαρκούσε άλλες 3 ημέρες. Στις μέρες μας άτυπα ξεκινά 2-3 μέρες νωρίτερα και τελειώνει μία περίπου μέρα αργότερα στις 5 του μηνός.

Σημειώσεις από την μελέτη του Δημήτριου Κουρμπέτη «Το χωριό Άγιος Μάμας Χαλκιδικής

Οι μέρες που «βουλιάζει» το Αιγίνιο

Από τις 6 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η φετινή εμποροπανήγυρη στο Αιγίνιο.

Καλό φαγητό, φθηνές αγορές, παιδικά παιχνίδια, χορός, πολιτιστικές εκδηλώσεις και μια φιλοξενία που θα μείνει αξέχαστη σε κάθε επισκέπτη, υπόσχονται και φέτος οι διοργανωτές.

300 εκθέτες συμμετείχαν στην περσινή εμποροπανήγυρη με την επισκεψιμότητα να… χτυπάει κόκκινο. Συμμετείχαν εκθέτες όχι μόνο από την Πιερία, αλλά και από Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Καστοριά και Θεσσαλία.

Η Εμποροπανήγυρη Αιγινίου (μια από τις πρώτες που λειτούργησαν στη χώρα) ξεκίνησε το 1926 από τους πρόσφυγες της Αν. και Βορ. Θράκης (Αν. Ρωμυλία), φέρνοντας μαζί τους τις αναμνήσεις από το πανηγύρι της πατρίδας τους που γινόταν στις 14 Σεπτεμβρίου. Φέτος η εμποροπανήγυρη Αιγινίου ξεκινάει στις 12 Σεπτέμβρη.

Το γεγονός αυτό έγινε αμέσως γνωστό. Από παντού άρχισαν να καταφθάνουν άνθρωποι με εμπορεύματα πάσης φύσεως. Η αρχική μορφή του πανηγυριού ήταν εμποροζωοπανήγυρης, με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε στη σημερινή της μορφή.

Το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να γίνει στο χωριό μια Εμποροπανήγυρη, ένα κοινώς αποκαλούμενο «παζάρι». Μετά από τις σχετικές ενέργειες επέτυχε την κυβερνητική έκδοση αδείας της ίδρυσης της Εμποροπανήγυρης.

Σήμερα λειτουργεί σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο με περίπτερα χώρο περίπου 40 στρεμ. συγκεντρώνοντας πλήθος εκθετών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια εικόνα που συνδυάζει το παραδοσιακό στοιχείο με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές.

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού και αποτελεί κορυφαίο κοινωνικό και οικονομικό γεγονός του τόπου και για την ευρύτερη περιοχή.

Στο τέλος Σεπτέμβρη όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Άργος Ορεστικό

Από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024 θα διοργανωθεί φέτος η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη στο Άργος Ορεστικό.

Μάλιστα, από τις αρχές Αυγούστου ξεκίνησαν οι εργασίες στο χώρο που τη φιλοξενεί.

«Η Εμποροπανήγυρή μας τελείωσε, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ! Σας ευχαριστούμε θερμά όλους! Καλή αντάμωση τον Σεπτέμβριο του 2024» ανέφεραν οι διοργανωτές στο φινάλε της περσινής εμποροπανήγυρης.

Το περίφημο πανηγύρι της Ηράκλειας Σερρών, γνωστό και ως πανηγύρι της Τζουμαγιάς

Μία άλλη αίσθηση στον κόσμο, τους εκθέτες και τους επισκέπτες, προσδίδει ο Δήμος Ηράκλειας Σερρών στην καθιερωμένη εμποροπανήγυρη που διεξάγεται στα τέλη Αυγούστου.

Φέτος το ραντεβού έχει δοθεί για τις 21-27 Αυγούστου.

Πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αγώνες πάλης, εκπλήξεις για τους μικρούς επισκέπτες και φυσικά πολύ φαγητό.

Αναλυτικό πρόγραμμα αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Στο φημισμένο «Παναΐρ» της Σκοτούσσας Σερρών

Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια (Εμποροπανήγυρη για την ακρίβεια) της Βόρειας Ελλάδας είναι αυτό που πραγματοποιείται στις αρχές Σεπτέμβρη στο άλσος του χωριού Σκοτούσσα των Σερρών.

Ένας χώρος δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές του χωριού, γεμάτος με πλατάνια που φυτεύτηκαν από τους κατοίκους της Σκοτούσσας το 1957, με όραμα να εξελιχθεί το σημείο σε τόπο συνάντησης και ανάπτυξης. Κάτι που τα επόμενα χρόνια έγινε πραγματικότητα, αφού από τότε μέχρι και σήμερα, κάτω από τα τεράστια πλατάνια του χωριού διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο πανηγύρι του Νομού Σερρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ενώ στο ίδιο σημείο οι κάτοικοι του χωριού αλλά και «γείτονες» τους, γιορτάζουν την Πρωτομαγιά.

Το πανηγύρι της Σκοτούσσας έλκει την καταγωγή του από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τότε, άρχιζε στις 23 Απριλίου, ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου προς τιμήν του οποίου κτίστηκε και ο ναός του χωριού, για να διαρκέσει τέσσερις ημέρες στον χώρο που σήμερα βρίσκεται το Γυμνάσιο και το γήπεδο του χωριού.

Μέχρι το 1955 διατηρεί τον θρησκευτικό του χαρακτήρα. Τότε, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και της κοινότητας, μετατρέπεται σε εμποροπανήγυρη και ξεκινά πλέον να εορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Η εμποροπανήγυρη συγκέντρωνε το ενδιαφέρον όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι κατέφθαναν με κάθε μέσο, κυρίως με ζώα και κάρα. Συγκεντρώνονταν επίσης και πολλοί έμποροι (κυρίως ζώων), για τις εμπορικές συναλλαγές. Κατά την τρίτη ημέρα του πανηγυριού, διεξαγόταν αγώνες πάλης υπό τους ήχους ζουρνάδων μεταξύ ανθρώπων της γύρω περιοχής. Με την λήξη των αγώνων σηματοδοτούνταν και το τέλος του πανηγυριού.

Σήμερα έχει λάβει τον χαρακτήρα έκθεσης ρούχων και υποδημάτων, οικιακών ειδών, γεωργικών προϊόντων, παιχνιδιών, γεωργικών μηχανημάτων, βιβλίων, χαλιών ενώ υπάρχει και πλήθος ταβερνών, καντινών και μικροπωλητών μέσα στον χώρο του πανηγυριού.

Πέρσι το πανηγύρι διεξήχθη στις 7 με 11 Σεπτεμβρίου. Η επίσημη έναρξη του πανηγυριού έγινε με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και την περιφορά της εικόνας τον Γενεσίον της Θεοτόκου και έκλεισε με τους αγώνες παραδοσιακής πάλης.

Εκδηλώσεις και στο Σιδηρόκαστρο Σερρών

Mικρή γραφική πόλη, χτισμένη κοντά στην είσοδο της εύφορης κοιλάδας του Στρυμόνα, στις όχθες του ποταμού Kρουσοβίτη, 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Σερρών.

Το όνομά της το οφείλει σε ένα ισχυρό κάστρο που έχτισε ο Bασίλειος ο Bουλγαροκτόνος, τα ερείπια του οποίου σώζονται στην περιοχή. Στα χρόνια της Tουρκοκρατίας το Σιδηρόκαστρο έγινε κέντρο του Eλληνισμού και αντιστάθηκε ηρωικά στους Mακεδονικούς Aγώνες. Aξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Aγίου Δημητρίου, σκαλισμένη σε βράχο, όπου φυλάσσεται η Aγία Zώνη, τα μοναστήρια του Aγίου Kήρυκου και της Παναγίας της Γουμεράς (30 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης), που ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες, και το Λαογραφικό Mουσείο.

Θα απολαύσετε το μοναδικό τοπίο στις γραφικές γέφυρες του Kουσοβίτη. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Σιδηρόκαστρο, στα Λουτρά, υπάρχουν ιαματικές πηγές με υδροθεραπευτήριο εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Kοντά στα Λουτρά βρίσκεται και η τεχνητή λίμνη Kερκίνη, μια πανέμορφη περιοχή και σημαντικός υγροβιότοπος.

Η περιοχή γιορτάζει την Αγία Ζώνη στα τέλη Αυγούστου με εμποροπανήγυρη και θρησκευτικές εκδηλώσεις

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα