Απεργία 9 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν – Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Βασικά αιτήματα η επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς και πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές
Σε νέα 24ωρη απεργία στις 9 Απριλίου (ημέρα Τετάρτη) καλούν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΝΟ, ενώ και άλλα σωματεία αναμένεται να συμμετάσχουν, για την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και τους μισθούς.
Η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε 24ωρη απεργία, διεκδικώντας την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Η απόφαση ελήφθη στις 17 Μαρτίου 2025, υλοποιώντας σχετική εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου από τις 4 Φεβρουαρίου.
Στην απεργία θα συμμετέχει και η ΠΝΟ, με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια για 24 ώρες. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η απεργία έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, καθώς όπως επισημαίνεται εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα τα αιτήματα των ναυτεργατών, παρά τις διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις του πρώην υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη».
Στην απεργία συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΕΚΕ, η οποία και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία, κατά τη διάρκεια της θα εξυπηρετηθούν μόνον οι κάτωθι πτήσεις για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου:
Πτήσεις που υπερίπτανται του FIR Αθηνών.
Πτήσεις που μεταφέρουν αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς.
Πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές και προγραμματισμένες ασκήσεις.
Πτήσεις αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν ασυνήθεις καταστάσεις ή διατελούν σε κατάσταση ανάγκης.
Νοσοκομειακές πτήσεις.
Πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πτήσεις αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης.
Τι θα γίνει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Όσον αφορά στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την ημέρα της απεργίας, δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση.
Επομένως, μένει τις επόμενες ημέρες να φανεί τι θα ισχύει για ΟΑΣΘ και μετρό στη Θεσσαλονίκη και για μετρό, ηλεκτρικό, λεωφορεία στην Αθήνα.
Συνήθως τα ΜΜΜ συμμετέχουν σε τέτοιες κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας, διευκολύνοντας τη μετακίνηση των πολιτών προς τις διαδηλώσεις.
Στον χορό των κινητοποιήσεων η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σε κλίμα κοινωνικής οργής και εντεινόμενης πολιτικής πίεσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχωρά σε 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, καλώντας τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ολόκληρη την κοινωνία να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική που, όπως αναφέρει, απαξιώνει τη Δικαιοσύνη, ενισχύει την αισχροκέρδεια και συντηρεί την κοινωνική ανισότητα, ενώ αφήνει άλυτα κρίσιμα ζητήματα όπως η στεγαστική κρίση, οι μισθοί πείνας και η ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών.
Αναφερόμενη στο «Έγκλημα των Τεμπών» και στην πρωτοφανή κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για μια κοινωνία «έτοιμη να εκραγεί» και καλεί τους πολίτες να στείλουν ξανά ηχηρό μήνυμα για Δικαιοσύνη, λογοδοσία και αξιοπρέπεια. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ., στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Υπουργείο Οικονομικών.
Παρόντες και οι εκπαιδευτικοί
Την απόφαση των εκπαιδευτικών να συμμετάσχουν στην απεργία στις 9 Απρίλη, λέγοντας ένα μεγάλο «δεν πάει άλλο» μετέφερε ο Σπύρος Μαρίνης, πρόεδρος της ΔΟΕ, σε παρέμβασή του στον «Αθήνα 9,84».
Ο Σπ. Μαρίνης αναφέρθηκε στην «προίκα» με τις 2.000 παραπομπές των εκπαιδευτικών σε πειθαρχικά που άφησε ο Κ. Πιερρακάκης, αλλά και στις προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τον 13ο και 14ο μισθό. Αναφέρθηκε, επίσης, στις τραγικές υποδομές και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές, αλλά και στην απαίτησή τους για πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά σχετικά με τις εξαγγελίες για τα «Ωνάσεια Σχολεία».
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ σχολίασε την καταστολή την οποία δέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί το προηγούμενο Σάββατο, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, λέγοντας πως καμία άλλη απάντηση δεν έδωσε η κυβέρνηση, αφού ο πρωθυπουργός ήταν απασχολημένος με τις χαιρετούρες με τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου.
Τέλος, στάθηκε στο γεγονός της προσπάθειας εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης «είτε από την μπροστά είτε από την πίσω πόρτα», αναφερόμενος στη συνεργασία ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, υπενθυμίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί στάθηκαν στο πλευρό των φοιτητών στις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.