Απεργούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο επισιτισμού στις 20 Ιουλίου
Το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στην απεργία.
Κινητοποιήσεις στον κλάδο του επισιτισμού εξήγγειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής, ξεκινώντας με 24ωρη απεργία στις 20 Ιουλίου.
Το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στην απεργία, αλλά και σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα εκείνη μπροστά στο ξενοδοχείο Electra Palace, στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 10 το πρωί.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα μέλη του συνδικάτου κατήγγειλαν τις συνθήκες εργασίας, ασφάλισης και τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κλάδο μας έχουν καταγραφεί 14 μορφές ελαστικής εγασίας (εποχικοί, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, μερικής εργασίας, διαλείπουσας και εκ περιτροπής εργασίας, εργολαβίες, μαθητείας), ενώ οι αφίξεις ρεκόρ και οι αυξήσεις στους τζίρους των επιχειρηματιών πατάνε πάνω σε διαλυμένα ωράρια και σε λιπόθυμους από την εντατική εργασία εργαζόμενους» δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Κυριάκος Τσιαούσης.
Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων τέτοια προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες (κυρίως στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής), όπως επίσης σε μεγάλα κάμπινγκ, σε φούρνους, σε μπιτς μπαρ, σε καφετέριες, ακόμη και σε παιδικές κατασκηνώσεις. Στη γενική συνέλευση, εξάλλου, των εργαζομένων, αναφέρθηκαν περιπτώσεις απλήρωτων εργαζόμενων από την περσινή σεζόν, όπως και εργαζόμενων που δουλεύουν όλη την καλοκαιρινή σεζόν με μόλις ένα ή δύο ρεπό ή εργαζόμενων με ωράρια από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Κατήγγειλαν, επίσης, το καθεστώς εργολαβιών από πρακτορεία που εμφανίζονται τις περιόδους πριν το καλοκαίρι και προσλαμβάνουν εργαζόμενους χωρίς συμβάσεις και στη συνέχεια «τους δανείζουν» στις τουριστικές επιχειρήσεις. «Υπάρχει η τάση οι “παλιοί” εργαζόμενοι να αντικαθίστανται από τις επιχειρήσεις με “μαθητευόμενους του ΟΑΕΔ και των ΙΕΚ” που πληρώνονται ελάχιστα, χωρίς ασφάλιση και με εξοντωτικά ωράρια» είπε ο κ. Τσιαούσης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων.
Το Συνδικάτο ζητεί συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον κλάδο, με 35ωρο και πενθήμερο, επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών και του εφάπαξ στην 20ετία, κατάργηση της «ενοικιαζόμενης» εργασίας, αμοιβή της πρακτικής των σπουδαστών σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση, επίδομα ανεργίας μέχρι την επαναπρόσληψη και μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.
Πηγή: ΑΠΕ