“Από το πρωί χοροπηδάει το έδαφος”
Στην επαναλειτουργία του λιμανιού έχουν επικεντρωθεί όλες οι προσπάθειες.
Στην επαναλειτουργία του λιμανιού ή έστω τη μερική του λειτουργία έχουν επικεντρωθεί όλες οι προσπάθειες των υπευθύνων στην Κω καθώς ζημιές στον οικιστικό ιστό δεν υπάρχουν, πέραν εκείνων στην παλαιά πόλη.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες μεταβαίνουν το απόγευμα στο νησί τέσσερις ειδικοί λιμενολόγοι της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών, καθηγητής του ΕΜΠ ειδικός στα λιμενικά έργα καθώς και άλλοι ειδικοί, για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο λιμάνι και να προτείνουν λύσεις για την επαναλειτουργία του έστω και τη μερική.;
Ο κ. Δέδες είπε ότι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα που υπήρχε με τον έλεγχο διαβατηρίων (Σένγκεν) καθώς λειτουργούσε σε υποδομή μέσα στο λιμάνι. Επίσης, καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την καλύτερη αξιοποίηση των δύο μικρότερων λιμανιών στο νησί, στο Μαστιχάρι και την Κέφαλο.
Εν τω μεταξύ, στην Κω μετέβη και δεύτερο κλιμάκιο μηχανικών οι οποίοι σε συνεργασία με τους τοπικούς μηχανικούς – συνολικά 35 – θα ξεκινήσουν τους ελέγχους.
«Επειδή το λιμάνι είναι κρίσιμο για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία ενός νησιού, είναι το πρώτο μας μέλημα σε σχέση με την αποκατάσταση των υποδομών του νησιού» τόνισε ο κ. Δέδες και πρόσθεσε: «Σε λίγη ώρα θα φτάσει μια μεγάλη ομάδα λιμενολόγων που είναι μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, καθηγητές του Πολυτεχνείου αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες, λιμενολόγοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν αυτοψία και να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί η βλάβη στο λιμάνι».
Σημείωσε δε πως θα πρέπει, άμεσα, «ένα τμήμα του λιμανιού τουλάχιστον να μπορέσει να αποκατασταθεί, ώστε στο τμήμα αυτό να διεξάγεται με ασφάλεια το δέσιμο των πλοίων».
Ο κ. Δέδες χαρακτήρισε την έκταση των ζημιών σε κτίρια και υποδομές στο νησί «δυσανάλογα χαμηλότερη σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού» επισημαίνοντας πως «αυτό σημαίνει ότι τα κτίρια ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στη συντριπτική πλειονότητά τους όπως και οι περισσότερες τεχνικές υποδομές του νησιού».
«Υπάρχουν εντοπισμένα προβλήματα που αφορούν παλαιάς κατασκευής και κακής συντήρησης κτίρια, που δεν έχουν υποστεί όμως καταρρεύσεις. Η κατάρρευση είναι μία και προκάλεσε τον θάνατο των δύο συνανθρώπων μας και τον τραυματισμό των υπολοίπων» σημείωσε ο γγ του υπουργείου Υποδομών.
Είπε ακόμη πως ξεκινά άμεσα η καταγραφή των ζημιών, επισημαίνοντας πως «σίγουρα, οι χώροι συνάθροισης κοινού, όπως τα ξενοδοχεία και τα δημόσια κτίρια, είναι πρώτης προτεραιότητας και θα ελεγχθούν πρώτα ώστε να υπάρχει μία αξιόπιστη και φερέγγυα εκτίμηση για την ικανότητα αυτών των κτιρίων να φιλοξενούν τους ανθρώπους που πρέπει να φιλοξενήσουν». Θα ελεγχθούν επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δέδε, «οι κατοικίες, οι επιχειρήσεις και όλες εκείνες οι κατηγορίες κτιρίων, για τα οποία θα μας διατυπωθούν αιτήσεις από τους πολίτες».
Προσωπική μαρτυρία στο Πρακτορείο 104,9 FM
«Άκουσα ένα έντονο βουητό. Νόμιζα ότι θα καταρρεύσει το σπίτι σαν χάρτινος πύργος, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε. Ώσπου να συνειδητοποιήσω τι είχε γίνει σημειώθηκε ακόμη μια σεισμική δόνηση. Κατέβηκα κάτω και είδα πολλούς ανθρώπους στις αυλές και τα πάρκα, ανήσυχους και φοβισμένους».
Την εικόνα αυτή, από τα πρώτα λεπτά του σεισμού στην, μετέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Σταύρος Πασάκος, επί σειρά ετών δημοσιογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με καταγωγή από την Κω, όπου περνάει και τα καλοκαίρια του.
«Από το πρωί χοροπηδάει το έδαφος» είπε χαρακτηριστικά και μετέφερε την εικόνα των ζημιών τόσο στο λιμάνι της Κω όσο και στην περιοχή όπου κατέρρευσε το κτίριο και σκότωσε τους δύο τουρίστες. «Είναι μια περιοχή αυτή, που λέγεται Εξάρχεια και έχει δεκάδες μπαράκια. Εκεί μαζεύονται πολλοί τουρίστες. Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν παλιό» εξήγησε.
Δεν υπάρχουν ζημιές ή τραυματισμοί στο hotspot της Κω, δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι δεν υπήρξε καμία αναστάτωση από τον σεισμό στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο σημείο.
Ωστόσο, κλειστό θα παραμείνει για σήμερα το γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί μέσα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, το οποίο θα λειτουργήσει ξανά εκτός απροόπτου τη Δευτέρα.
Επίσης, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματίες στα διαμερίσματα που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο και στους δύο ξενώνες για ασυνόδευτα παιδιά του νησιού. Όπως εκτιμά η Ύπατη Αρμοστεία, αυτή τη στιγμή διαμένουν 810 πρόσφυγες και μετανάστες στην Κω.
Τέλος, πηγές της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρουν ότι ο διεθνής οργανισμός βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να συνδράμει σε σκηνές, κοντέινερ και άλλη βοήθεια, εφόσον παραστεί ανάγκη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ