Απόφαση – κόλαφος για τον εξευτελισμό των οροθετικών γυναικών από τον Ανδρέα Λοβέρδο
To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων
To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων με αφορμή τον εξευτελισμό και τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος μαζί με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχαν δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους και τα προσωπικά τους στοιχεία, δήθεν για λόγους δημόσιας υγείας.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο ο εξαναγκασμός των οροθετικών σε εξέταση αίματος όσο και η αδικαιολόγητη διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων.
Παράλληλα αποφάσισε να δοθεί συνολική αποζημίωση 70.000 ευρώ σε όσες από τις οροθετικές γυναίκες που διαπόμπευσε ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκονται στη ζωή.
Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτηση του ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος στην πλατφόρμα x παραθέτοντας και το σχετικό σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Ημέρα δικαίωσης σήμερα και για τις οργανώσεις που εκπροσώπησα το 2012 ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την παραβίαση των δικαιωμάτων των οροθετικών γυναικών.
Η Αρχή σε μια πρωτοφανή τότε απόφασή της είχε κηρύξει εαυτήν αναρμόδια γιατι θεώρησε ότι…
— Sotiropoulos (@Sotiropoulos) January 23, 2024
Η απόφαση κατακεραυνώνει το ελληνικό κράτος που τότε υποχρέωσε τις οροθετικές γυναίκες να κάνουν εξετάσεις αίματος μέσα σε αστυνομικά τμήματα.
Τέσσερα χρόνια μετά το 2016 οι οροθετικές γυναίκες είχαν συλληφθεί και διαπομπευτεί με την κατηγορία ότι εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό HIV/AIDS, αθωωθήκαν από τα ελληνικά δικαστήρια.
Μάλιστα τρεις από τις διωκόμενες είχαν ήδη πεθάνει με αποτέλεσμα να πάψει η δίωξή τους.
Στο μεταξύ ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος μιλά για «ημέρα δικαίωσης σήμερα και για τις οργανώσεις που εκπροσώπησα το 2012 ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την παραβίαση των δικαιωμάτων των οροθετικών γυναικών».
Επισημαίνει ότι τότε «η Αρχή σε μια πρωτοφανή τότε απόφασή της είχε κηρύξει εαυτήν αναρμόδια γιατί θεώρησε ότι το να ελέγξει την παράνομη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στο σάιτ της ΕΛ.ΑΣ. (υπουργός Χρυσοχοΐδης) θα παραβίαζε δήθεν την … αρχή της διάκρισης των λειτουργιών επειδή ένας εισαγγελέας είχε δώσει μια παραγγελία που επέτρεπε (δεν διέταζε) την δημοσίευση».
«Χρόνια μετά βέβαια η Αρχή άλλαξε γνώμη και ζήτησε από ιστοσελίδες να αποσύρουν τα προσωπικά δεδομένα των οροθετικών γυναικών» γράφει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.
«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, 12 ολόκληρα χρόνια μετά το θλιβερό περιστατικό, δείχνει ότι και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων παραιτήθηκε τότε από την συνταγματική της αποστολή και ότι τα δεδομένα στην Ελλάδα, αν είσαι τόσο αδύναμος όσο οι οροθετικές γυναίκες, είναι εντελώς απροστάτευτα» σχολιάζει ο δηκηγόρος.