Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες
. Η αμοιβή θα μοιράζεται σε χειρουργό 1 και 2, αναισθησιολόγο, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει.
Την παρουσίαση της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργεία των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ κάνει αυτήν την ώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει κλινική με λιγότερη αναμονή ακόμα και μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο. Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη , βαρειά, εξαιρετικά βαρειά).
Το κόστος για τον πολίτη θα κυμαίνεται από 300 ευρώ-2.000 ευρώ ανάλογο το βάρος της χερουργικής επέμβασης που αναφέρεται παραπάνω. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι στα 800 ευρώ με 3.500 είναι η σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα. Η αμοιβή θα μοιράζεται σε χειρουργό 1 και 2, αναισθησιολόγο, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει.
Όσα περιστατικά είναι στη λίστα παραπάνω από 4 μήνες θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση στα απογευματινά.
Τρεις πρώτοι βαθμοί χειρουργείων
Παράδειγμα: Σε μεγάλη επέμβαση, πχ χολοκυστεκτομή, η αμοιβή για το χειρουργό θα είναι στα 500 ευρώ και στον αναισθησιολόγο 350 ευρώ.
Για γόνατο, που θεωρείται βαρειά επέμβαση, 750 ευρώ και στον αναισθησιολόγο 400 ευρώ.
Οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη:
«Το θέμα έχει ιδεολογική φόρτιση εντελώς λανθασμένα. Σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση ούτε η αποδυνάμωση του ΕΣΥ. Αντιθέτως θέλουμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Δεν έχω την αυταπάτη ότι υπάρχει κρα΄τος στην ΕΕ που μπορεί να αντικαταστήσει τα δημόσια συστήματα. Η ιδιωτική υγεία μπορεί να λειτουργεί μόνο επικουρικά. Οι ιδιώτες λαμβάνουν αποφάσεις το κέρδος ενώ το κράτος με κριτήριο την προσφορά στους πολίτες. Το ΕΣΥ το αγαπάμε το φροντίζουμε και το εμπιστευόμαστε», ανέφερε αρχικά.
«Η ιδέα για τη χρήση των χειρουργικών αιθουσών που μένουν άδειες το απόγευμα δεν είναι δική μου. Ο πρώτος υπουργός που είχε μιλήσει για αυτά ήταν 23 χρόνια πριν, ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Όταν βρέθηκα το 2003-4 στο ΥΥΚΑ είχα επαναφέρει ως σκοπός τη διενέργεια απογευματινών υπουργείων είχε συστήσει ομάδα εργασίας αλλά μετά τον ανασχηματισμό η προσπάθεια σταμάτησε και με την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια εξαφανίστηκε. Στη πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη οι Πλεύρης- Γκάγκα επανέφεραν στο δημόσιο διάλογο τα απογευματινά χειρουργεία στο πλαίσιο ευρύτερης μεταρρύθμισης», συνέχισε.
«Θέλουμε πλαίσιο που θα έχει διαφάνεια και το σχέδιο είναι δουλεμένο στη λεπτομέρεια. Από 1η Φεβρουαρίου έχουμε σε λειτουργία την ενιαία λίστα χειρουργείου – όχι ακόμα ορατή σε κοινή θέα. Όλα θα κριθούν στην πράξη».
«Σε τρεις μήνες θα βγει στον αέρα η λίστα χειρουργείων για τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και θα φαίνεται και ο χρόνος αναμονής ανά νοσοκομείο. Δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη. Οι συμπολίτες μας με απόλυτη διαφάνεια πόσο μέσο χρόνο αναμονής θα έχουν ανάλογα την κλινική που θα επιλέξουν. Θα βάλει σε καθεστώς ευγενούς άμιλλας τις κλινικές και να λύσει προβλήματα που αποτελούν χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ» ανέφερε επίσης.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού , του νοσηλευτή περισσότερο ελκυστική. Ο συνδικαλιστικός αντίλογος είναι να αυξήσουμε τους μισθούς των γιατρών. Αυτό εύκολα λέγεται και δύσκολα γίνεται. Αν είχα τη δυνατότητα δεν θα αύξανα μόνο των γιατρών. Ο δημοσιονομικός υπολογισμός στο ΕΣΥ γίνεται συνολικά. Ξοδεύουμε 3 δισ. το χρόνο για το ΕΣΥ. Πρέπει να βρούμε για όλο το προσωπικό να μπορούν να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Τα απογευματινά χειρουργεία θα εξαλείψουν τη διαφθορά. Η διέξοδος προς την ιδιωτική αμοιβή θα αγκαλιαστεί τελικά από όλους. Λιγότεροι θα φεύγουν και περισσότεροι θα έρχονται στο ΕΣΥ όταν οι συνθήκες είναι καλύτερες».
Αναφορικά με το πώς θα κανονίζουν οι κλινικές τα απογευματινά χειρουργεία δήλωσε: «Δίνουμε την ελευθερία υπό προϋποθέσεις να αποφασίσουν οι κλινικές αν θέλουν κι αν μπορούν να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία. Θα το κανονίζουν μεταξύ τους με τη διοίκηση του νοσοκομείου και μεταξύ τους θα μοιράζουν τις αμοιβές. Η ασφαλιστική δικλείδα που έχουμε θέση ως προς το γεγονός ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί επί σκοπώ μία ύλη των πρωινών στα απογευματινά για να αυξηθούν οι αμοιβές των εμπλεκομένων, έχουμε δύο όπλα: Την ενιαία λίστα χειρουργείων που είναι δημόσια και ελεγχόμενη. Τη σύνδεση της άδειας για διενέργεια απογευματινών θα τη συνδέσουμε με το μέσο όρο παραγωγής χειρουργείων που ίσχυαν πριν από το μέτρο».
«Δημόσια θα ανακοινώνουμε που διενεργούνται και θα επισκεπτόμαστε τα νοσοκομεία. Όπου κάνουμε λάθος θα διορθώνουμε. Τα απογευματινά χειρουργεία θα ανταγωνίζονται τα ιδιωτικά με καλούς γιατρούς σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Έτσι θα έχουν οι πολίτες με νόμιμο τρόπο καλύτερη ποιότητα και πιο γρήγορους χρόνους. Με επιλογή, όποιος θέλει να πληρώσει, νόμιμα και χωρίς δυσβάσταχτο κόστος» κατέληξε.
Το κόστος των απογευματινών χειρουργείων
Κατά την παρουσίασή του ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε: «Τα απογευματινά χειρουργεία εφαρμόζονται σε όλα τα δημόσια συστήματα υγείας. Τι σημαίνουν; Υγεία και ποιότητα υπηρεσιών! Σήμερα περιμένουν 7,6 εκατ. πολίτες με αναμονή 12 μήνες στη Βρετανία. Κάναμε εκκαθάριση, το 38% είχε χειρουργηθεί ή δεν είχε πια λόγο για χειρουργείο. Τώρα οι γιατροί καταχωρούν μόνο ηλεκτρονικά και σε 6 μήνες με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ θα τα ελέγχουμε όλα κεντρικά. Τώρα περιμένουν 102.000 περιστατικά με τ 58,175 (57%) περιμένει πάνω από 4 μήνες. Περισσότερα περιστατικά περιμένουν στη βόρια Ελλάδα κι έχει καταγράφονται οι περισσότεροι χρόνο αναμονής».
«Επέμβαση καταρράκτη είναι τα 18% του συνόλου και ακολουθεί η αρθροπλαστική γόνατος με 9% και χολοκυστεκτομή στο 7%» ανέφερε σχετικά με τις λίστες αναμονής.
«Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη , βαρειά, εξαιρετικά βαρειά). Κόστος για τον πολίτη από 300 ευρώ- 2000 ευρώ. Στα 800 ευρώ με 3500 η σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα. Για χειρουργό 1 και 2 , αναισθησιολόγος, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει. Όσα περιστατικά είναι στη λίστα παραπάνω από 4 μήνες θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση στα απογευματινά. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το ταμείο Ανάκαμψης», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Έρχονται νέες προκηρύξεις για 600 γιατρούς στο ΕΣΥ
Eπίσης, έγινε γνωστό πως μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα υπογραφούν οι προκηρύξεις 600 γιατρών του ΕΣΥ μεταξύ αυτών και 3 αναισθησιολόγοι για το Παίδων. Το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν συνολικά 6.000 θέσεις γιατρών για το ΕΣΥ.