Η απολογία του δεύτερου κατηγορούμενου στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Σε πολλές περιπτώσεις η Έδρα εντόπισε πως ο κατηγορούμενος δίνει αντιφατικά στοιχεία σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει στις ανακριτικές του απολογίες.
Μία σειρά συμπτώσεων, σε όλα τα κρίσιμα σημεία, είχαν «φέρει» τον Αναστάσιο- Μάριο Αναδιώτη -δεύτερο κατηγορούμενο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε να απολογείται στο δικαστήριο- στο Κερατσίνι τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.
Ο κατηγορούμενος Αναστάσιος Αναδιώτης, αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση του με την καταδίωξη και δολοφονία του 34χρονου μουσικού από ομάδα χρυσαυγιτών, δικαιολόγησε την παρουσία του στα καίρια σημεία -στην καφετέρια Κοράλλι μέχρι και στο Νοσοκομείο που ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 μεταφέρθηκε μαχαιρωμένος ο Φύσσας- σε συμπτώσεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο 29χρονος κατηγορούμενος, βρέθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας τα ξημερώματα για να συμπαρασταθεί σε φίλο του, του οποίου δεν ήξερε να αναφέρει το επώνυμο, γιατί νοσηλευόταν η γιαγιά του. Προσκόμισε μάλιστα στο δικαστήριο πιστοποιητικό θανάτου ηλικιωμένης γυναίκας που έφυγε από τη ζωή το επίμαχο πρωί.
Δίνοντας από την αρχή την κατεύθυνση της απολογίας του, ο 29χρονος κατηγορούμενος ανέφερε πως δεν γνώριζε τον δράστη της δολοφονίας του μουσικού Γιώργο Ρουπακιά και πως «πρώτη φορά τον είδα στο δικαστήριο».
Σύμφωνα με όσα είπε στο δικαστήριο ο Αναστάσιος Αναδιώτης, τα δεκάδες τηλεφωνήματα που είχε με συγκατηγορουμένους το μοιραίο βράδυ δεν είχαν απολύτως καμία σχέση τη Χρυσή Αυγή, ενώ επισήμανε πως ο ίδιος ποτέ δεν έλαβε μήνυμα να πάει στα γραφεία της Νίκαιας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, είχε μία «απολύτως χαλαρή σχέση με τη Χρυσή Αυγή», ενώ είχε πάει σε εκδηλώσεις της, όπως εκείνες που έγιναν στον Μελιγαλά, στις Θερμοπύλες.
Ο κατηγορούμενος είπε, επίσης, πως τόσο με τον Άγγο όσο και με άλλους συγκατηγορουμένους του μίλησε στο τηλέφωνο για άσχετα με τη συγκρότηση του Τάγματος Εφόδου πράγματα, «ανούσια πράγματα της καθημερινότητας», όπως είπε χαρακτηριστικά στην πρόεδρο που του τόνισε πως μόνο με έναν συγκατηγορούμενο του μίλησε επτά φορές.
Είπε, επίσης, ότι συμπτωματικά βρέθηκε μετά τον αγώνα στο σημείο που είχε μαζευτεί κόσμος «γιατί έγινε μαχαίρωμα για τα αθλητικά» και πως την επομένη έμαθε από τα κανάλια πως τελικά «ένας χρυσαυγίτης σκότωσε έναν μη χρυσαυγίτη. Δεν ήξερα ούτε τον έναν ούτε τον άλλον».
Όταν ρωτήθηκε αν έχει σχέση, πλέον, με τη Χρυσή Αυγή, ο 29χρονος απάντησε: «Όχι, άλλωστε έχω περιοριστικούς όρους να μην έχω σχέσεις με συγκατηγορουμένους μου. Αν ψηφίζω ή όχι Χρυσή Αυγή είναι προσωπικό μου θέμα. Η καθημερινότητά μου με εμποδίζει να ασχοληθώ».
Σε πολλές περιπτώσεις η Έδρα εντόπισε πως ο κατηγορούμενος δίνει αντιφατικά στοιχεία σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει στις ανακριτικές του απολογίες, με τον ίδιο να αποδίδει τις διαφορές στο ότι «δεν τα είχαν διατυπώσει σωστά».
Ο 29χρονος δέχθηκε ερωτήσεις και για τις φωτογραφίες ναζιστικού περιεχομένου που βρέθηκαν στον υπολογιστή του και απάντησε πως τις είχε κατεβάσει από «ιστορικό ενδιαφέρον» και πως, εκτός από αυτές, είχε και άλλες με τον Βελουχιώτη και τον Στάλιν.
Νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της απολογία του, ο Ιωάννης Άγγος αρνήθηκε πως αυτός κινητοποίησε το «τάγμα εφόδου» που καταδίωξε τον Φύσσα. Είπε, επίσης, ότι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν πει σε εργαζόμενους στα ναυπηγεία ότι αν προέκυπτε αντιδικία με το ΠΑΜΕ στη Ζώνη στο Πέραμα «να τους πετάξετε στη θάλασσα».
Πηγή: ΑΠΕ