ΑΡΣΙΣ: Υποστήριξε 893 ανήλικα παιδιά μέσα σε δύο χρόνια στον Έβρο
Υποστηρίχθηκαν ολιστικά με ψυχοκοινωνικά, νομικά και συμβουλευτικά μέσα και δέχτηκαν την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης
Συνολικά 893 ασυνόδευτα και χωρισμένα από τους γονείς τους ανήλικα παιδιά υποστήριξε η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην περιοχή του Έβρου, από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο.
Πρόκειται για 789 αγόρια και 104 κορίτσια από 5 μέχρι 17 ετών, εκ των οποίων η πλειοψηφία (682) είναι ασυνόδευτα που υποστηρίχθηκαν με την είσοδό τους στη χώρα, με κριτήριο το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο επιτάσσει την αναγκαιότητα συνέχισης του έργου της Ομάδας Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ.
Τα παιδιά υποστηρίχθηκαν ολιστικά με ψυχοκοινωνικά, νομικά και συμβουλευτικά μέσα, δέχτηκαν την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ συμμετείχαν και σε άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης της ομάδας.
Τα περισσότερα ασυνόδευτα ανήλικα ήρθαν από τη Συρία και το Αφγανιστάν, ενώ το τρέχον έτος παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των παιδιών από Ιράκ και μείωση των παιδιών που έρχονται από το Πακιστάν.
Εκτός από τις παραπάνω χώρες, ασυνόδευτα και διαχωρισμένα από τους γονείς τους παιδιά έρχονται από το Ιράν, το Μπαγκλαντές, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Σομαλία, το Μαρόκο, την Ερυθραία, τη Λιβύη, την Παλαιστίνη και την Δομινικανή Δημοκρατία, καθώς και Ανιθαγενείς.
Η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ λαμβάνει παραπομπές από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου στον Έβρο και πραγματοποιεί ψυχοκοινωνικές συνεδρίες, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο με τα ανήλικα παιδιά, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο Φυλάκιο μέχρι και την αποχώρησή τους. Παράλληλα, η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ παρέχει νομική συμβουλευτική, ενώ οργανώνει και υλοποιεί διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων και φαρμάκων εάν δεν παρέχονται από τις υγειονομικές αρχές.
Η Ομάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ στην περιοχή του Έβρου λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου Harmonizing Protection Practices in Greece (HARP) από τον Ιανουάριο του 2022, το οποίο έργο χρηματοδοτείται από το ταμείο DG Home Asylum, Migration and Integration Fund μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) IOM Greece και ολοκληρώνεται τέλος Δεκεμβρίου 2023.