Ελλάδα

Αthens Pride 2023: «Πλημμύρισαν» με χρώματα οι δρόμοι της Αθήνας

Σε εξέλιξη η μεγάλη Πορεία Υπερηφάνειας - Δείτε εικόνες

Parallaxi
αthens-pride-2023-πλημμύρισαν-με-χρώματα-οι-δρόμ-1018397
Parallaxi

Κεντρική εικόνα: Eurokinissi

Με κεντρικό σύνθημα το «Μια φορά κι έναν καιρό…», ένα παραμύθι, που όπως αναφέρει και η οργάνωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας, διαβάζεται μέσα σε κλειστές ντουλάπες, γράφεται σε κρυμμένα ημερολόγια και εκμυστηρεύεται στο πουθενά, το Athens Pride 2023 επιστρέφει για άλλη μια φορά, προκειμένου να στείλει το μήνυμα της διεκδίκησης και του αδιάκοπου αγώνα για ίσα δικαιώματα και ελευθερίες.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Κοτζιά για να γιορτάσει τη μεγάλη γιορτή της Υπερηφάνειας. Από το σημείο δεν λείπουν τα χαμόγελα, η μουσική, αλλά και οι πολύχρωμες σημαίες που ανεμίζουν.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο ηθοποιός και σεναριογράφος, Γιώργος Καπουτζίδης.

Η μεγάλη πορεία Υπερηφάνειας ξεκίνησε στις 19:00, όπως ήταν προγραμματισμένο, ενώ στις 21:00 θα ακολουθήσει η συναυλία.

«Μια φορά κι έναν καιρό…»

«Μια φορά κι έναν καιρό… με φώναζαν με το όνομά μου. Μπορούσα να συστηθώ χωρίς συστολή, να δείξω την ταυτότητά μου όπου θέλω και με ανέφεραν με τις σωστές αντωνυμίες και έμφυλες λέξεις.

Μια φορά κι έναν καιρό… μπορούσε ν’ αναγνωριστεί η σχέση μου. Η επιλογή ήταν μόνο δική μου και δεν αφορούσε την ταυτότητα φύλου μου, το φύλο μου ή την έκφρασή του. Γιατί μπορούσα να έχω παιδιά, γάμο και οικογένεια όπως την φανταζόμουν εγώ και όχι όπως την όρισαν άλλοι.

Μια φορά κι έναν καιρό… ήμουν εγώ. Μπορούσα και υπήρχα όπως ακριβώς ήθελα, οι γιατροί δεν επενέβησαν χωρίς την άδειά μου στο σώμα μου, δεν κρύφτηκα ποτέ στο βάθος μιας ντουλάπας και ούτε είχε σχέση η σωματικότητά μου, το φύλο μου ή τα άτομα που αγαπούσα με την αξία μου.

Μια φορά κι έναν καιρό… επέζησα. Δεν με ανάγκασαν να φύγω από έναν κόσμο που ποτέ δεν έκανε χώρο για μένα. Φορούσα ό,τι ήθελα, πήγαινα όπου ήθελα και γύρναγα ό,τι ώρα ήθελα. Οι δείκτες δολοφονίας, αυτοκτονίας και εκφοβισμού δεν ήταν μεγαλύτεροι για άτομα σαν εμένα.

Μια φορά κι έναν καιρό… δε φοβόμουν. Δε φοβόμουν να υπάρξω, να χαρώ, να ζήσω. Δεν φοβόμουν να είμαι εγώ.»

Όπως πάντα, το συγκεκριμένο παραμύθι διαβάζεται μέσα σε κλειστές ντουλάπες, γράφεται σε κρυμμένα ημερολόγια και εκμυστηρεύεται στο πουθενά… μέχρι τώρα. Γιατί τώρα… Τέλος τα παραμύθια.

Στις 10 Ιουνίου θα βγούμε στον δρόμο όπως κάθε χρονιά, για να γιορτάσουμε, να θυμηθούμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας οφείλεται:

Για να έχουμε τις οικογένειές μας στο φως,

για να αγαπάμε ελεύθερα, χωρίς ντροπή,

για να μας ανήκουν τα σώματά μας,

για να αποφασίζουμε εμείς για εμάς,

για να μην δολοφονούμαστε στους δρόμους,

για να μη φοβόμαστε για τη ζωή μας,

για να μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας…

«Μια φορά κι έναν καιρό… διεκδίκησα και πέτυχα».

Στο Athens Pride βρέθηκε και o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε εικόνες και βίντεο:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα