Ελλάδα

Αθήνα – Πολυτεχνείο 2023: Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία – Κλειστό το κέντρο και οι σταθμοί του μετρό

Η αιματοβαμμένη σημαία από την εξέγερση του Πολυτεχνείου προπορεύεται στην κεφαλή της πορείας

Parallaxi
αθήνα-πολυτεχνείο-2023-σε-εξέλιξη-η-μεγά-1082764
Parallaxi

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα η μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Απλησίαστο είναι πλέον το κέντρο της Αθήνας, καθώς στις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε η πορεία για τα 50 χρόνια από την επέτειο του Πολυτεχνείου με κατεύθυνση προς την  Αμερικανική Πρεσβεία. Παράλληλα έχει κλείσει η οδός Πατησίων και οι γύρω δρόμοι, ενώ στις 14:00 έκλεισαν και κάποιοι σταθμοί του Μετρό.

Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου συμμετέχουν χιλιάδες κόσμου. Η πορεία ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο, έφτασε στο Σύνταγμα μέσω της οδού Ακαδημίας έφτασε στην Αμερικανική Πρεσβεία γύρω στις 16.30.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο έκλεισαν στις 14:00 και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Η αιματοβαμμένη σημαία από την εξέγερση του Πολυτεχνείου προπορεύεται στην κεφαλή της πορείας. Φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ που συνοδεύουν την ιστορική σημαία έφτασαν πριν λίγο μπροστά από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και συνεχίζουν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.

Όσο περνάει η ώρα ο κόσμος αυξάνεται, ενώ υπάρχουν και κάποιες προσυγκεντρώσεις οι οποίες θα ενσωματωθούν στην πορεία. Από την πλατεία Κλαυθμώνος μια μεγάλη ομάδα ατόμων μπήκε στην πορεία, Στη φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κατέβει με παλαιστινιακές σημαίες και μαντήλες εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την συμπαράστασή τους προς τον παλαιστινιακό λαό.

Πατησίων, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος και οι υπόλοιποι δρόμοι που οδηγούν στην αμερικανική πρεσβεία είναι κλειστοί μέχρι να ολοκληρωθεί η πορεία και όλες οι εκδηλώσεις μνήμης.

Έξι προσαγωγές από την αστυνομία

Στο μεταξύ σε έξι προσαγωγές ατόμων προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας για την πρόληψη επεισοδίων με αφορμή την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ για εξακρίβωση στοιχείων.

Επίσης, λόγω της πορείας για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου, υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Αυξημένα μέτρα

Επί ποδός στην Αθήνα λόγω του Πολυτεχνείου βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, ενώ συνδρομή παρέχουν από αέρος το ελικόπτερο της Αστυνομίας καθώς και drone. Παράλληλα σε ετοιμότητα βρίσκονται τα οχήματα ρίψης νερού της αστυνομίας, οι Αίαντες, καθώς και ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πέρα από την αυξημένη παρουσία αστυνομικών γύρω από το Πολυτεχνείο και την αμερικανική πρεσβεία ιδιαίτερα μέτρα έχει λάβει η ΕΛΑΣ και για την προστασία της πρεσβείας του Ισραήλ καθώς και άλλων πιθανών «στόχων» στην Αθήνα λόγω του πολέμου στην Γάζα.

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη τις τελευταίες μέρες με τα επεισόδια που σημειώθηκαν λόγω των εργασιών που γίνονται για την κατασκευή του Μετρό, ενώ στο «παζλ» έρχεται να προστεθεί και η ένταση που υπάρχει λόγω του θανάτου το περασμένο Σάββατο (11/11) του 17χρονου στη Βοιωτία μετά από πυροβολισμό αστυνομικού.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα