Ελλάδα

Ατσπάς, Αλυκές, Λιμένας: Και η Θάσος διεκδικεί ελεύθερες παραλίες

Το 90% των παραλιών του νησιού έχουν... καταληφθεί από ξαπλώστρες, με κατοίκους και παραθεριστές να συσπειρώνονται για να δουν ξανά τον τόπο τους όπως τον γνώρισαν

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ατσπάς-αλυκές-λιμένας-και-η-θάσος-διε-1042698
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Οι πολίτες της Θάσου θέλουν να δουν ξανά τις παραλίες τους όπως πριν λίγα χρόνια πριν από την… επέλαση των ομπρελοκαθισμάτων, αλλά και των ξαπλωστρών που έχουν κατάληψη στις αμμουδιές του νησιού και έχουν φτάσει ως εκεί που σκάει το κύμα.

Το “κίνημα ελεύθερης παραλίας Θάσου” μετρά ήδη εκατοντάδες μέλη στη διαδικτυακή του ομάδα στο Facebook και μάλιστα το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε τη δράση του από την παραλία της Σκάλας Μαριών.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όπως σημειώνουν τα μέλη του κινήματος, η επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο σημείο το προηγούμενο βράδυ άρχισε να… εξαφανίζει ξαπλώστρες, αλλά μόνο από το πάνω μέρος της παραλίας.

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ομάδας, στην οποία είναι αξιοσημείωτο ότι πέρα από τους κατοίκους του νησιού συμμετείχαν και αρκετοί παραθεριστές που επιλέγουν τα καλοκαίρια τη Θάσο για τις διακοπές τους και έχουν και οι ίδιοι αγανακτήσει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις παραλίες.

Το 90% των παραλιών της Θάσου έχουν… καταληφθεί από ξαπλώστρες επιχειρήσεων. Και γι’ αυτό το λόγο τα μέλη του κινήματος έχουν αποφασίσει να κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις.

Αρχικά, να καταγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες του νησιού και εν συνεχεία να προχωρήσουν σε δράσεις, όπως έκαναν το πρωί της Τετάρτης στην παραλία του Ατσπά.

«Θέλουμε νομιμότητα» σημειώνουν τα μέλη του κινήματος και ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι κατά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί η αυθαιρεσία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

Οι κάτοικοι με τις κινητοποιήσεις τους θέλουν να παρακινήσουν τις τοπικές, αλλά και τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές του κράτους να αναλάβουν επιτέλους δράση και να ελέγχουν εάν τηρούνται όλα όσα ορίζει η νομοθεσία.

Πέρα από την παραλία του Ατσπά, έντονες είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων της Θάσου και για την εικόνα που υπάρχει στην παραλία του Αγίου Ιωάννη, που υπάρχει και αρχαιολογικός χώρος ο οποίος είναι επί της ουσίας αποκλεισμένος.

Αντίστοιχη η κατάσταση στη Χρυσή Αμμουδιά, στις Αλυκές, στο Λιμένα, στη παραλία Βάθη, στη Γλυφάδα, στη Σαλιάρα και σε άλλα σημεία του νησιού.

Κάτοικοι και παραθεριστές σημειώνουν ότι οι παραλίες της Θάσου τα τελευταία δύο χρόνια δε θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με το νησί να έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο… beach bar από ακτή σε ακτή και τις μόνες πραγματικά ελεύθερες παραλίες που έχουν απομείνει να είναι εκείνες που η πρόσβαση είναι πάρα πολύ δύσκολη για τον απλό κόσμο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα