Αυγενάκης: Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες εργαζομένων του «Ελ. Βενιζέλος»

Μην ξαναπατήσεις εδώ, το υπουργείο είναι δικό μου: Νέες αποκαλύψεις για ξεσπάσματα του... Λουδοβίκου της Κρήτης

Parallaxi
αυγενάκης-εισαγγελική-παρέμβαση-μετ-1183796
Parallaxi

Εκτός Νέας Δημοκρατίας τέθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού ο Λευτέρης Αυγενάκης, μετά τη βιαιοπραγία του σε βάρος υπαλλήλου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο πρώην υπουργός, σε ανάρτησή του αναφέρει, ότι δεν παραδίδει την έδρα του, αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία. Προκαταρκτική έρευνα για το επεισόδιο παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. O υπάλληλος κατέθεσε μήνυση κατά του κ. Αυγενάκη για εξύβριση και απειλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε δηλώσεις τους χθες ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για τις περιπτώσεις της απόδοσης του κυβερνητικού έργου μπορεί να δίνεται χρόνος, αλλά σε περιπτώσεις συμπεριφορών, αυτές κρίνονται ακαριαία και λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», δεν γίνονται αποδεκτές από τον Πρωθυπουργό».

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του πρωθυπουργού, ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε σαφές ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του στη Βουλή.

«Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον Γενικό Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος ανακοίνωσε πειθαρχικές κυρώσεις εναντίον του.

Σχολιάζοντας το βίντεο από την αντιπαράθεση του κ. Αυγενάκη με τον υπάλληλο του αεροδρομίου ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας είπε: «Η συμπεριφορά ήταν απαράδεκτη. Μου έδωσε εξηγήσεις δεν μπορώ να δεχτώ συγνώμη. Εμείς υπηρετούμε δεν απολαμβάνουμε. Ποινή μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά και αποκλεισμός από τις επόμενες συνεδριάσεις».

Ο πρώην υπουργός, μιλώντας χθες στην εκπομπή “Συνδέσεις” του ΕΡΤΝews υποστήριξε σε δήλωσή του πως υπήρξε μόνο περιστατικό λεκτικής έντασης με τον υπάλληλο της εταιρείας, ενώ ζήτησε συγνώμη.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη δημόσιο για τη συμπεριφορά των εκνευρισμό για την ηλεκτρική αντιπαράθεση και ένταση που υπήρξε με εργαζόμενο στο αεροδρόμιο… Από κει και πέρα νομίζω ότι εφόσον θελήσει αν θελήσει ο εργαζόμενος νομικά δεν θα υπάρξει κανένα θέμα από την με την ασυλία μου θα ζητήσω την άρση ασυλίας μου».

Στην καταδίκη της επίθεσης προχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας την παραίτηση του βουλευτή. Στο μεταξύ στην παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσαν οι καταγγελίες εκπροσώπων των εργαζομένων στο αεροδρόμιο, αλλά και η υποβολή αναφοράς από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για το συμβάν με τον προϊστάμενο Αντώνη Ελευθεριάνο να διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα της βίας κατά υπάλληλου, της διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, της παράνομη βία και της φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους.

Τι γράφει η αναφορά της αστυνομίας – Γιατί δεν προσήχθη ο βουλευτής

Στις αναφορές των αστυνομικών αναφέρεται πως ο υπάλληλος είπε ότι υπήρξε ένας έντονος διαπληκτισμός, διότι ο βουλευτής δεν καταλάβαινε ότι δεν μπορεί να επιβιβαστεί, διότι η πτήση είχε κλείσει. Κανένας αστυνομικός, όπως τόνισε η κ. Δημογλίδου, δεν αναφέρει απειλές περί μετάθεσης από τον κ. Αυγενάκη αλλά και ούτε και καταστροφές σε περιουσία του αεροδρομίου. Ωστόσο, επισήμανε, σε αυτό το στάδιο και μετά την παρέμβαση εισσαγγελέα, θα κληθούν όλοι όσοι βρέθηκαν στο περιστατικό, να καταθέσουν ακριβώς τι συνέβη. Επίσης, διευκρίνισε ότι πράγματι, όταν οι αστυνομικοί απηύθυναν τον λόγο στον βουλευτή, εκείνος τους ενημέρωσε πως έχει ασυλία.

Από τη στιγμή που μιλάμε για κατ’ έγκληση αδικήματα, της ύβρις και της απειλής, για τα οποία ασκήθηκε και η ποινική δίωξη, μόνο αν ζητηθεί από το θύμα προσάγεται ο φερόμενος ως δράστης, ώστε να υποβληθεί μήνυση, διευκρίνισε και πάλι η κ. Δημογλίδου, μιλώντας στον Ant1.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε «δημόσια συγγνώμη» από τον υπάλληλο αφού δημοσιοποιήθηκε το θέμα, εν τούτοις διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ του επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού από τον πρόεδρο της Βουλής, για δύο εβδομάδες. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν παραδίδει την έδρα του, παραμένει βουλευτής Ηρακλείου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να ψηφίζει όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Μην ξαναπατήσεις εδώ, το υπουργείο είναι δικό μου: Νέες αποκαλύψεις για ξεσπάσματα του… Λουδοβίκου της Κρήτης

Ανοιξε «το κουτί της Πανδώρας» για τον πρώην υπουργό, νυν ανεξάρτητο βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, μετά τα «νταηλίκια» στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», εναντίον υπαλλήλου και αστυνομικών, τα οποία οδήγησαν στη διαγραφή του από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ταυτόχρονα με τις πληροφορίες που μιλούν για την ύπαρξη δεύτερου οπτικοακουστικού υλικού που επιβεβαιώνει όχι μόνο τις βιαιοπραγίες και τις απειλές του πρώην υπουργού προς το προσωπικό και τη φύλαξη του αεροδρομίου, αλλά και την κατάσταση αμόκ στην οποία ήταν ο κ. Αυγενάκης, ξεσπώντας το μένος του στις καρέκλες και τα λοιπά έπιπλα του χώρου, από χθες (3/7) το απόγευμα, έχει πάρει «φωτιά» το διαδίκτυο με διάφορες αναρτήσεις που μνημονεύουν ή αποκαλύπτουν περιστατικά στα οποία πρωταγωνίστησε ο… πολύς Κρητικός βουλευτής τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικά, γνωστός δημοσιογράφος, σε ανάρτηση που έκανε στη σελίδα του στο FB, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Αυτά που έκανε στο αεροδρόμιο ο Αυγενάκης ήταν “ψιλά”. Είχε κάνει κάτι χειρότερο, που πέρασε απαρατήρητο . Με την εξουσία που νόμιζε ότι του παρείχε το αξίωμα του βουλευτή, παρενέβη στην απόφαση του πανεπιστημίου Κρήτης να αναγορεύσει καθηγητή τον Χ. Ρίχτερ. Δεν του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο ο καθηγητής ιστορίας και συγγραφέας, είχε εξιστορήσει την μάχη της Κρήτης! Ως… διαπρεπής ιστορικός ο Αυγενάκης θεώρησε “προσβλητικό” τον τρόπο με τον οποίο -κατά τη γνώμη του- ο καθηγητής “παραποίησε” τη μάχη. Γι’ αυτό και αμφισβήτησε το δικαίωμα του πανεπιστημίου να τον ανακηρύξει επίτιμο καθηγητή. Αλλά τότε λίγοι ασχολήθηκαν».

Aπό χθες το μεσημέρι, οι συνεργάτες του κ. Αυγενάκη προσπαθούν να σβήσουν κάθε χλευαστική ανάρτηση από την προσωπική σελίδα του πρώην υπουργού στα social media, αλλά ο όγκος είναι μεγάλος και συνεχώς ανανεώνεται.

Tαυτοχρόνως, αρχίζουν και βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα περιστατικά. Όπως το περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΑΑΤ, και συγκεκριμένα λίγες ημέρες πριν τον ανασχηματισμό, όταν ο κ. Αυγενάκης είχε συνάντηση με εκπροσώπους Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και εκπροσώπων άλλων φορέων. Ο κ. Αυγενάκης φέρεται να πρότεινε τη θέσπιση οργάνου, το οποίο όμως, δεν προβλέπεται θεσμικά. Όταν η εκπρόσωπος φορέα εξέφρασε τις ενστάσεις της, ο ίδιος αντέδρασε με τον γνωστό του τρόπο! Της συνέστησε να μάθει πρώτα ποιο είναι το μπόι της (!) και στη συνέχεια την προέτρεψε να μην ξαναπατήσει στο υπουργείο, ότι δεν τη θέλει και ότι το υπουργείο είναι… δικό του.

Αυτό που από χθες το πρωί ψιθυρίζεται στους διαδρόμους του ΥΠΑΑΤ -στους οποίους, σημειωτέον, τα χαμόγελα για το πάθημα του πρώην υπουργού περισσεύουν, αφού το πέρασμά του από τη Λιοσίων άφησε τις χειρότερες εντυπώσεις στους μόνιμους υπαλλήλους και τα στελέχη- είναι ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και είναι θέμα χρόνου να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλα «άπλυτα» του κ. Αυγενάκη. «Το πλυντήριο στόμωσε και δεν χωράει άλλα. Θα δούμε πολλά», λένε χαρακτηριστικά υπάλληλοι που έχουν να το λένε για την κακή συμπεριφορά του πρώην ΥΠΑΑΤ αλλά και για τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίον κινούνταν το περιβάλλον του.

Το παρασκήνιο της διαγραφής Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ

Έντονο ήταν το παρασκήνιο μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε η διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, μετά το βίαιο επεισόδιο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το περιστατικό είχε γνωστοποιήσει μια μέρα νωρίτερα η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ). Ζήτησε την άμεση παρέμβαση των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών, της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Την επόμενη μέρα, χθες Τετάρτη, με τη δημοσίευση του βίντεο προκλήθηκαν ισχυρές αντιδράσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κληθείς να σχολιάσει το βίντεο σε ζωντανή εκπομπή, τόνισε πως «για τις περιπτώσεις της απόδοσης του κυβερνητικού έργου μπορεί να δίνεται χρόνος, αλλά σε περιπτώσεις συμπεριφορών, αυτές κρίνονται ακέραια και λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», δεν γίνονται αποδεκτές από τον πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκης Μητσοτάκης όταν επέστρεψε στο γραφείο του μετά από σύσκεψη που ήταν παρών στο υπουργείο Υγείας αποφάσισε να κινήσεις διαδικασίες διαγραφής του βουλευτή Ηρακλείου, ο οποίος, υπενθυμίζεται, τέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος στον τελευταίο, μετεκλογικό ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ήταν εκνευρισμένος με τον Λευτέρη Αυγενάκη λόγω του περιστατικού αλλά και της «τροφής» που δίνεται στις κατηγορίες περί κυβερνητικής αλαζονείας.

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός κλήθηκε για παροχή εξηγήσεων από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Σταύρο Καλαφάτη ενώ επικοινωνία υπήρξε και με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, όπου, αργότερα, του επέβαλλε και δεκαπενθήμερο αποκλεισμό από τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις.

Τη συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη, όπως αποτυπώνεται στο βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, καταδίκασαν γαλάζια στελέχη, όπως ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Αντίστοιχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης είχε τονίσει πως «δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών το βίντεο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα είχε παραπέμψει για τυπικούς καταστατικούς λόγους στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ τον βουλευτή για να διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε απόλυτα σεβαστή την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι θα παραμείνει βουλευτής Ηρακλείου στηρίζοντας την κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους με την κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου από την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή. Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη».

Ακολούθως πρόσθεσε πως θα παραμείνει βουλευτής, στηρίζοντας τη ΝΔ και την κυβέρνηση. «Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα