Αύξηση επιθέσεων σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ελλάδα
Περισσότερες σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις σε σχέση με πριν από τρία χρόνια
Αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+
Λιγότερες διακρίσεις αλλά περισσότερες σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις σε σχέση με πριν από τρία χρόνια αντιμετωπίζουν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως προκύπτει από ευρεία δημοσκόπηση που διενήργησε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, στην Ελλάδα οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού τους προσανατολισμού είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 54% δήλωσε πως παρενοχλήθηκε τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο
Βάσει της έρευνας, μόλις 35% των ερωτωμένων από τη χώρα μας δηλώνει ανοιχτό σε σχέση με τη σεξουαλική του ταυτότητα στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ποσοστό 51% στην Ευρώπη των 27.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι (45%) είπαν πως έπεσαν θύματα διακρίσεων έστω για μία φορά κατά τη διάρκεια του 2023 σε καφέ, εστιατόρια, νοσοκομεία, εμπορικά καταστήματα, εργασιακό περιβάλλον και αλλού στην Ελλάδα έναντι 37% στα άλλα κράτη της ΕΕ.
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία σε σχέση με τις επιθέσεις σε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας: το 54% δήλωσε πως παρενοχλήθηκε τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο ενώ 7 στους 10 συμμετέχοντες από την Ελλάδα υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο υπέστησαν εκφοβισμό, χλευασμό, πειράγματα, προσβολές ή απειλές επειδή είναι LGBTIQ.
Η έρευνα
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα περισσοτέρων από 100.000 ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και διαπίστωσε μικρές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση αυτού του τύπου που είχε πραγματοποιηθεί τρία χρόνια νωρίτερα.
«Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ευρώπη είναι σήμερα ανοιχτά για την ταυτότητά τους. Ταυτόχρονα όμως αντιμετωπίζουν περισσότερη βία, παρενόχληση και εκφοβισμό σε σχέση με πριν», αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού που εδρεύει στη Βιέννη.
Συχνότερες σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις δήλωσαν ότι δέχθηκαν συμμετέχοντες από τη Βουλγαρία (18%) και τη Λετονία (17%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά διακρίσεων εις βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δηλώθηκαν στη Βουλγαρία και την Κύπρο (48%).
Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»