Ελλάδα

BBC: Καταγγελίες σε Ελλάδα για τις επαναπροωθήσεις – Το ντοκουμέντο του Δημήτρη Μπαλτάκου

Ο γιός του πρώην προέδρου της ΕΠΟ καταγράφηκε να παραδέχεται πως η Ελλάδα "πετάει" τους μετανάστες στη θάλασσα

Parallaxi
bbc-καταγγελίες-σε-ελλάδα-για-τις-επαναπ-1045653
Parallaxi

Ο Δημήτρης Μπαλτάκος, γιος του πρώην προέδρου της ΕΠΟ και γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, καταγράφηκε από μικρόφωνο του BBC να παραδέχεται ουσιαστικά πως η Ελλάδα πετάει μετανάστες στην θάλασσα για να πεθάνουν.

Με το BBC να… ξεμπροστιάζει τον πρώην επικεφαλής για τις ειδικές επιχειρήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής και γιο του Τάκη Μπαλτάκου, ο βρετανικός ενημερωτικός κολοσσός επέλεξε να τοποθετήσει μέσα στο άρθρο και το εν λόγω απόσπασμα με τον ίδιο, από το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Dead calm killing in the Med».

«Δεν τους έχω πει πολλά, ε; Για πες. Ξεκάθαρα αυτό, εντάξει. Τι να πως με αυτούς; Ξέρεις, από έξω βλέποντάς το είναι ξεκάθαρο τι γίνεται, δεν είναι; Δε θέλει πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το κάναμε μέρα μεσημέρι κιόλας. Δεν ξέρω τι… Είναι ξεκάθαρα παράνομο. Προφανώς. Προφανώς παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα, διεθνές αδίκημα» ακούγεται να λέει ο Δημήτρης Μπαλτάκος σε ένα διάλειμμα της συνέντευξης, κατά το οποίο όμως, η κάμερα συνέχισε να καταγράφει.

Το BBC στην έρευνά του, καταγγέλλει το Λιμενικό Σώμα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε πως τα όσα αναφέρονται στην έρευνα του BBC ερευνώνται αλλά δεν αποδεικνύονται.

Το BBC στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, του οποίου μέρος είναι και η συνέντευξη του Δημήτρη Μπαλτλάκου, ερευνά 15 υποθέσεις στις οποίες, όπως σημειώνουν οι συντελεστές του, οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε παράνομες επανοπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών με το βρετανικό Μέσο να ισχυρίζεται πως αυτές οι ενέργειες οδήγησαν στο θάνατο 40 ανθρώπους.

Οι έρευνες για το ντοκιμαντέρ του BBC ξεκίνησαν μετά το τραγικό ναυάγιο πέρυσι τον Ιούνιο στα ανοιχτά της Πύλου στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 600 άνθρωποι. Με βάση τα επίσημα στοιχεία από το 2015 μέχρι και το 2024 οι Ελληνικές αρχές έχουν διασώσει περισσότερους από 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε 6.161 περιστατικά στα ελληνικά ύδατα.

Ο Δημήτρης Μπαλτάκος έχει αποπεμφθεί από το Λιμενικό Σώμα από 2019.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα