Κάτοικος Βόλου: «Bράζουμε νερό για να κάνουμε μπάνιο»
Τι γράφει ο Guardian για τη Θεσσαλία.
Η κακοκαιρία Elias φαίνεται πως άφησε στο Βόλο ακόμα περισσότερες πληγές.
Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε στο Mega η Βάσω Παυλίδη, κάτοικος της θεσσαλικής πόλης. Σύμφωνα με την ίδια, έχει αλλάξει τόσο η ζωή τους που βράζουν το νερό για να κάνουν μπάνιο.
Η Βάσω Παυλίδου τόνισε: «Γέμισαν τα λύματα στο υπόγεια και μυρίζει από τον βόθρο. Έχουν έρθει τα μηχανήματα και έχουν μαζέψει τη λάσπη και τα έχουν αφήσει σε κάθε τετράγωνο. Έχει σκόνη έξω και εγώ που είμαι έγκυος δεν μπορώ να βγω και πρέπει να προσέχω πολύ. Για να κάνω μπάνιο φανταστείτε, βράζω το νερό».
Ακόμα, η ίδια είπε πως δε μπορούν να βγουν έξω από το σπίτι τους, καθώς μυρίζει η λάσπη και γλιστράει ενώ επισήμανε πως δεν έχουν καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει στο εγγύς μέλλον.
Η κάτοικος του Βόλου συμπλήρωσε το εξής: «Εμείς κάναμε την αίτηση για αποζημίωση, γιατί κάηκε ο καυστήρας αερίου στο υπόγειο, ήρθε η Πολιτική Προστασία για αυτοψία, αλλά δεν έχουμε ενημέρωση. Αυτό που λέμε εμείς μεταξύ μας με τους κατοίκους είναι πως επειδή τα υπόγεια θεωρούνται βοηθητικοί χώροι, δεν νομίζουμε πως αποζημιωθούμε. Η ζωή μας πλέον έχει αλλάξει. Με την πρώτη βροχή θα πρέπει να προσέχουμε».
Πρώτος θάνατος στη Θεσσαλία από λεπτοσπείρωση
Στη Θεσσαλία σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος ενός ανθρώπου από λεπτοσπείρωση, ενώ άλλα δύο άτομα έχουν προσβληθεί από την ίδια νόσο. Ειδικότερα, ένας 57χρονος άνδρας στη Θεσσαλία κατέληξε την Παρασκευή (29/09), ενώ τα άλλα δύο άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.
Η λεπτοσπείρωση είναι μία μικροβιακή λοίμωξη που προκαλεί ίκτερο και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νεφρική ανεπάρκεια.
Πηγή: Mega
Πυροσβεστική: 2.135 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Μαγνησία
Συνολικά 2.135 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Π.Ε. Μαγνησίας, από τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 07:00. Επιπλέον μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 420 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 312 άτομα.
Αναλυτικά: Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 10.546 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.858 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.579 άτομα.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, έλαβε 83 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 29 αντλήσεις υδάτων και πέντε κοπές δέντρων ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία δύο άτομα.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, έλαβε 18 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 12 αντλήσεις υδάτων και έξι κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, έλαβε 391 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 282 αντλήσεις υδάτων και 34 κοπές δέντρων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 17 άτομα.
Στην Περιφέρεια Αττικής από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, έλαβε 105 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 65 αντλήσεις υδάτων και 20 κοπές δέντρων ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία τέσσερα άτομα.
Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχίζεται η μάχη των κατοίκων με τις λάσπες σε Β. Εύβοια και Φθιώτιδα
Μάχη με τις λάσπες, τους όγκους φερτών υλικών και το χρόνο, δίνουν τα χωματουργικά μηχανήματα, αλλά και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, για να αποκαταστήσουν, πρόχειρα στην αρχή, την κυκλοφορία στη Βόρεια Εύβοια. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία για να αποκαταστήσουν μια στοιχειώδη πρόσβαση στην περιοχή. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός προσδιορίζει με σαφήνεια 17 κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 100 μηχανήματα έργων και φορτηγά για να ανοίξουν το οδικό δίκτυο και να επιτραπεί η κυκλοφορία σε δρόμους.
Από χθες το μεσημέρι έδωσαν σε χρήση τον οδικό άξονα που οδηγεί από τη Χαλκίδα προς την Αιδηψό και που είχε καταρρεύσει ανάμεσα σε Μαντούδι και Προκόπι. Αποκαταστάθηκε πρόχειρα η ζημιά για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας «σε πρώτη προτεραιότητα είναι να καθαρίσουν οι πεδινές κοίτες στα ρεύματα, που έχουν μπαζώσει, να αποκατασταθούν ορισμένες κρίσιμες επεμβάσεις και να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά από τις καμένες εκτάσεις» όπως είπε ο κ. Σπανός ενώ συμπλήρωσε πως «ξεκίνησε και η καταγραφή των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, κατά προτεραιότητα, καθώς μπροστά μας είναι ο χειμώνας και δεν αποκλείονται ακόμη και οι έντονες βροχοπτώσεις».
Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο και σε έργα που είχαν γίνει στα ρέματα από τα Δασαρχεία είτε αυτά αφορούν κορμοδέματα, είτε αφορούν μικρά τεχνικά, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσωπικού της Διεύθυνσης Δασών της Εύβοιας «συγκράτησαν αρκετά από τα υλικά αλλά πλέον θέλουν επισκευές ή ακόμα και συμπληρώσεις για να μπορούν να λειτουργήσουν».
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Γιώργο Κελαϊδίτη «καταβλήθηκε προσπάθεια να θωρακίσουμε τις ευάλωτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας με συνέπεια να αποτρέψουμε, να μετριάσουμε, σε πολλές περιπτώσεις, τις συνέπειες αυτού του φαινομένου» για να συμπληρώσει με νόημα πως «αυτές οι παρεμβάσεις δεν ήταν αρκετές για να εμποδίσουν την καταστροφή που υπέστησαν και πολλές περιοχές αλλά και αγροτικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις»
Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες τόνους από λάσπη που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους. Στις Ροβιές, που οι χείμαρροι πέρασαν μέσα από το χωριό, συνεχίζονται οι αντλήσεις των υδάτων από την Πυροσβεστική, καθώς έχουν πλημμυρίσει υπόγεια μεταξύ των οποίων και επαγγελματικές εγκαταστάσεις ξενοδοχείων. Εφιαλτικές εικόνες από την Κρύα Βρύση του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας ‘Αννας όπου ένας σπίτι ολόκληρο παρασύρθηκε και βουλιάζει, στην ορμή ενός χειμάρρου της περιοχής. Ο χείμαρρος, έγινε ένα τεράστιο ποτάμι, λόγω του μεγάλου όγκου των νερών.
Διεύρυνε την κοίτη του και ουσιαστικά πέρασε μέσα από τα σπίτια. Ευτυχώς όμως χωρίς να υπάρχουν προβλήματα με ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι μόνο το σπίτι που παρασύρθηκε από το χείμαρρο, είναι κι άλλα σπίτια, που ουσιαστικά κινδυνεύουν. Τεράστιος είναι ο όγκος του νερού που έπεσε στην περιοχή της Ιστιαίας. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο η βροχόπτωση ισοδυναμεί με σχεδόν 500 τόνους νερού ανά στρέμμα σε ιδιαίτερα μικρό διάστημα. Δίπλα στους Ωρεούς το ισοδύναμου είναι 350 τόνοι. Νερά και λάσπες συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα αφού ουσιαστικά τα βουνά δεν έχουν στεγνώσει ακόμη.
Οι κάτοικοι μιλούν για χαριστική βολή, καθώς οι περιοχές είχαν πληγεί πρόσφατα. Οι ίδιοι δίνουν μία μάχη με τα λασπόνερα που προσπαθούν να απομακρύνουν, ενώ παράλληλα μετρούν τις πληγές τους, για οικοσκευές που χάθηκαν, για εγκαταστάσεις που θυσιάστηκαν, για επαγγελματικούς χώρους που δεν υπάρχουν πια. Οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο είναι συνεχές φαινόμενο και εκατοντάδες χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ακατάπαυστα σε διάφορες περιοχές για να μπορέσουν να απομακρύνουν τις καταπτώσεις κατά μήκος του οδικού δικτύου.
Ήδη πολλές ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί. Τα νερά παρέσυραν εκατοντάδες κολώνες του δικτύου και χρειάστηκαν τα συνεργεία της ΔΕΗ να απλώσουν χιλιόμετρα από καλώδια.
Παράλληλα ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων σε σχέση με τα μέτρα της αγωγής που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Πέτρες και μπάζα έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου και έχουν διακόψει τη συγκοινωνία. Ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις άμεσης παρέμβασης μέσα στο τελευταίο 24ωρο δημιούργησαν πρόσβασης ενώ σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς υπάρχουν απαγορεύσεις σε αρκετούς δρόμους της περιοχής.
Ειδικότερα απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της Εύβοιας:
*στην 64η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού (περιφερειακός Στροφιλλιάς),
*στην 2η χ/θ της Επ.Ο. Κηρίνθου – Κρύας Βρύσης (Κήρινθος),
*στην 127η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας),
*στην Επ.Ο. Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά),
*στην Επ.Ο. Ιστιαίας – Βουτά,
*στην Επ.Ο. Ροβιών – Οσίου Δαυίδ (στο ύψος του Παλαιοχωρίου),
Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει προσωρινά απαγορευτεί:
*στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Ωρεών, Νέου Πύργου και Αγιόκαμπου,
*στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, στις περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο & Γούβες.
Στη Φθιώτιδα
Μπορεί την τελευταία στιγμή να σώθηκε, η νότια πλευρά της πόλης και ένα χωριό, από πλημμυρικά φαινόμενα, αφού τα αναχώματα του Σπερχειού ποταμού άντεξαν, όμως τα προβλήματα υπάρχουν σε ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Δεκάδες χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει στο κέντρο του νομού, έχουν καταστρέψει υποδομές σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια να αποκαταστήσουν πρόχειρα ορισμένα σημεία, για να επιτραπεί η κυκλοφορία.
Στο Δομοκό, οι εφιαλτικές εικόνες από την προηγούμενη κακοκαιρία, έγιναν περισσότερο εφιαλτικές, τώρα που τα νερά ανεξέλεγκτα κάλυψαν, πάλι, ολόκληρη την περιοχή.
Στα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια, οι κάτοικοι επέστρεψαν και πάλι στα σπίτια τους, μετά την εκκένωση των χωριών τους, αλλά οι καταστροφές γίνονται εφιαλτικές. Ότι πρόλαβαν να διορθώσουν από την προηγούμενη κακοκαιρία, τώρα πλέον θάφτηκε πάλι κάτω από λασπόνερα.
Το οδικό δίκτυο είναι αδιάβατο σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής. Η σιδηροδρομική γραμμή, από το Δομοκό προς τη Λάρισα, για ένα μεγάλο τμήμα της, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το χρόνο που θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι, η σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Η απόγνωση στους αγρότες είναι τεράστια, καθώς δεν έχασαν μόνο την παραγωγή τους, αλλά έχουν χάσει και τα χωράφια τους. Στην κοινότητα Βαρδάλη του Δομοκού αλλά και στα γύρω χωριά, τα χωράφια δεν υπάρχουν. Έχουν καλυφθεί με πέτρες και μπάζα, σε ύψος πάνω από 6 μέτρα. Χώματα πέτρες και δέντρα που μεταφέρθηκαν από τα βουνά, έφτασαν στα χωράφια όταν έσπασαν οι χείμαρροι.
Δίκτυα άρδευσης δεν υπάρχουν, γεωργικές αποθήκες έχουν γκρεμιστεί, γεωτρήσεις πλέον είναι ανύπαρκτες, αποθήκες με εφόδια και προϊόντα έχουν εξαφανιστεί. Οι πρόχειρες αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο της περιοχής έχουν ξεκινήσει, ενώ σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας στους παρακάτω δρόμους της Φθιώτιδας:
*στην Επ.Ο. Λουτρά Υπάτης – Λαδικού – Συκά – Γέφυρα Βίστριζας, λόγω βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων.
*στην 1η χ/θ της Επ.Ο. Τ.Κ. Βαρδαλή – Τ.Κ. Φιλιαδώνος, λόγω καθίζησης της γέφυρας που οδηγεί στην Τ.Κ. Αγραπιδιάς, με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω οδού στο ύψος της 44,5η χ/θ Π.Ε.Ο. Λαμίας – Λάρισας,
*στην 16η χ/θ της Επ.Ο. Δομοκού – Τ.Κ. Πετρωτού, λόγω καθίζησης γέφυρας που οδηγεί στην Τ.Κ Πετρωτού, με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω Τ.Κ. Αγραπιδιάς και οδού στο ύψος της 44,5η χ/θ Π.Ε.Ο. Λαμίας – Λάρισας,
*από τη διασταύρωση της οδού Γοργοποτάμου έως τη διασταύρωση της οδού Ρήγα Φεραίου στο Δομοκό Φθιώτιδας,
*σε υφιστάμενη γέφυρα της δημοτικής παραλιακής οδού Αγίου Γεωργίου Πελασγίας, που υπέστη διάβρωση -καθίζηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Guardian στη Θεσσαλία: «Η γη είναι άρρωστη, οι άνθρωποι έχουν καταστραφεί»
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο της Μαριάννας Κουτέλα για το ελληνικό ieidiseis;
Λάσπη, ερειπωμένα χωριά, κατεστραμμένες καλλιέργειες και νεκρά ζώα είναι η εικόνα που θα συναντήσει όποιος βρεθεί στη Θεσσαλία, η οποία επλήγη από δύο απανωτές κακοκαιρίες μέσα σε 20 μέρες. Ανάλυση του Guardian περιγράφει το πώς η επόμενη μέρα της θεομηνίας απειλεί τους κατοίκους της περιοχής, όπου βροχή ενός έπεσε μέσα σε 48 ώρες.
Πριν μερικά χρόνια, η 28χρονη Πόπη Γεωργίου επέστρεψε στο χωριό όπου μεγάλωσε στο βορειοανατολικό Πήλιο, ανάμεσα σε μηλιές και καστανιές, με την ελπίδα να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή. Είχε σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη αλλά ήταν δύσκολο να τα βγάλει πέρα και αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο της για να εργαστεί μαζί με την οικογένειά της και την κοινότητά στο βουνό της Θεσσαλίας που δεσπόζει πάνω από το Αιγαίο. Αλλά το μέλλον της, όπως και πολλών άλλων κατοίκων της περιοχής, είναι σε κίνδυνο.
Οι ειδικοί λένε ότι η κακοκαιρία Daniel, που κόστισε χιλιάδες ζωές στη Λιβύη, θα έχει μόνιμες συνέπειες, καθώς η Θεσσαλία είναι η πηγή του 1/4 της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
Κορυφαίος εμπειρογνώμονας στη διαχείριση καταστροφών σημείωσε ότι μετά τις καταστροφές, θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για να γίνει ξανά εύφορη η πεδιάδα. Έτσι προκύπτουν ανησυχίες για ελλείψεις αγαθών και αυξήσεις τιμών.
Σαν να μην έφτανε το σφυροκόπημα του Daniel, μια δεύτερη κακοκαιρία, η Elias, ήρθε να δώσει το δεύτερο χτύπημα στην ήδη πολύπαθη Θεσσαλία, καθώς και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της Εύβοιας. Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης 27/9, η European Severe Weather Database (ESWD) ανέφερε ότι η βροχή ενός μήνα είχε πέσει μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες.
«Δεν είμαι αισιόδοξη, γιατί η ζημιά είναι τεράστια – θα είναι δύσκολο να λάβουμε αποζημίωση σε αυτή την κλίμακα. Αλλά αν δεν την πάρουμε, θα αναγκαστούμε να φύγουμε από τα σπίτια μας. Όλοι μαζί παλεύουμε για αποζημίωση. Εδώ γύρω, όλοι ζουν μέσω της γεωργίας – είναι η κύρια πηγή εργασίας», δήλωσε η Πόπη Γεωργίου.
Η ίδια δήλωσε δε ότι η ξαδέρφη της έχασε 30 ελαιόδεντρα, τονίζοντας ότι χρησιμοποιούσε τη λέξη «έχασε» κυριολεκτικά: Τα δέντρα παρασύρθηκαν εντελώς, πιθανότατα στη θάλασσα.
Η συγκομιδή δεν είχε ξεκινήσει ακόμα όταν χτύπησε η κακοκαιρία Daniel και πριν φτάσει η επόμενη, ο Elias, η οικογένεια είχε συγκεντρώσει μόνο ένα κλάσμα από τα χιλιάδες κιβώτια μήλων που πουλούσαν συνήθως. «Τεράστιο μέρος των προϊόντων έχει χαθεί», τόνισε.
Η γέφυρα που συνδέει το χωριό Πουρί με το χωριό Ζαγορά στο Πήλιο, έχει υποστεί καταστροφές και είναι αδιάβατη με αυτοκίνητο, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά της περιοχής δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο λόγω του κινδύνου. Όταν παραδόθηκαν προμήθειες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του εμφιαλωμένου νερού, οι χωρικοί έπρεπε να περάσουν με τα πόδια. Το νερό παραμένει ακατάλληλο σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας, ενώ μετά τις πλημμύρες, κρούσματα γαστρεντερίτιδας, αναπνευστικών νοσημάτων αλλά και λεπτοσπείρωσης καταγράφονται στην περιοχή.
«Κάθε φορά που περνάμε, νιώθουμε σαν να παίζουμε με τη ζωή μας. Αλλά τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;», ανέφερε η Πόπη Γεωργίου, εξηγώντας ότι εκείνη και κάποιοι άλλοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα προϊόντα που κατάφεραν να μαζέψουν στον συνεταιρισμό τους στη Ζαγορά, μέσω ενός εναλλακτικού δρόμου εξαιρετικά επικίνδυνου.
«Έχασα 300 μελίσσια μέσα σε 48 ώρες – Βρήκα νεκρά ψάρια στο χώμα»
Στην Καρδίτσα, ο Θωμάς Γκότζας, μελισσοκόμος, ήταν παντρεμένος μόλις δύο μέρες όταν χτύπησε η κακοκαιρία Daniel. Το εορταστικό κλίμα δεν κράτησε πολύ. Έχασε 300 μελίσσια μέσα σε 48 ώρες. Την εβδομάδα μετά τον πρώτο κατακλυσμό, βρήκε μια από τις κυψέλες του να έχει μεταφερθεί 7 χιλιόμετρα μακριά. «Πιστεύω ότι οι άλλες κυψέλες θα είναι στη θάλασσα», είπε, σημειώνοντας ότι άλλες γέμισαν με νεκρές μέλισσες, ενώ το μέλι τους ήταν ανακατεμένο με λάσπη.
«Η μυρωδιά είναι φρικτή – πρέπει να φοράς μάσκα», τόνισε ο ίδιος. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 85.000 ζώα έχουν πνιγεί, δημιουργώντας κίνδυνο ασθενειών. «Σε αυτού του είδους τις καταστροφές, οι άνθρωποι εδώ γύρω απλώς προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε.
Η καταστροφή που προκλήθηκε στη γη σημαίνει ότι ο Θωμάς Γκότζας θα χρειαστεί να μετακινήσει τα μελίσσια του τους επόμενους μήνες. «Η Θεσσαλία έχει μείνει πίσω τουλάχιστον 3 χρόνια. Οι άνθρωποι μιλούν για την πείνα. Σε αυτό το έδαφος, δεν νομίζω ότι θα μπορέσεις να μεγαλώσεις κάτι σωστά για 3 με 4 χρόνια. Βρήκα νεκρά ψάρια στο χώμα. Η γη είναι άρρωστη».
Ο άνδρας προβλέπει ότι η παραγωγή του θα μειωθεί στο μισό του χρόνου. «Ακόμα μαζεύουμε τα κομμάτια. Θα χρειαστούν χρόνια για να αυξηθούν οι πληθυσμοί, αλλά θα τους ξαναχτίσουμε».
Το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρη την Ελλάδα, με ελλείψεις και αυξήσεις τιμών, την ώρα που η χώρα έχει ήδη πληγεί βαθιά από την κρίση του κόστους ζωής.
Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας βρίσκονταν ήδη επηρεασμένοι οικονομικά από την καταιγίδα Medicane Ianos το 2020, είπε.
«Μια κακή συγκομιδή κάνει την επόμενη δύσκολη, ακόμη και σε κανονικές συνθήκες», είπε ο Θανάσης Τζικούλης, αγρότης από τη Λάρισα, ο οπίος έχασε περίπου το 70% της σοδειάς του βαμβακιού του και τουλάχιστον το μισό του καλαμπόκι. «Αλλά αυτή τη στιγμή, η λέξη «κανονικό» δεν είναι πλέον στο λεξιλόγιό μας», κατέληξε.
Πηγή: Μαριάννα Κουτέλα/ ieidiseis
Πηγές: Mega, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μαριάννα Κουτέλα/ ieidiseis