Χαλκιδική: Εστιατόριο σέρβιρε προστατευόμενο είδος καρχαρία ως γαλέο

Τι καταγγέλλει η Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea

Parallaxi
χαλκιδική-εστιατόριο-σέρβιρε-προστα-753668
Parallaxi

Ένα νέο περιστατικό παράνομης αλίευσης, εμπορίας κι επίδειξης αυστηρά προστατευόμενου είδους καρχαρία ήρθε στο φως μέσω βίντεο που κυκλοφόρησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από εστιατόριο στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, το βίντεο απεικονίζεται το είδος Alopias superciliosus (Αλόπιας ο Μεγαλόματος), είδος του οποίου η αλιεία, εκφόρτωση, πώληση κι επίδειξη απαγορεύεται αυστηρά.

Το περιστατικό έχει ήδη καταγγελθεί από την Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea στη Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και την επιβολή κυρώσεων σε όλους τους υπεύθυνους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «ο Αλόπιας ο Μεγαλόματος είναι ένα μεγάλο πελαγικό είδος καρχαρία που ανήκει στην οικογένεια Alopidae, η οποία φέρει χαρακτηριστικά μεγάλες ουρές που χρησιμοποιούν τα είδη αυτά όταν κυνηγούν τα κοπάδια ψαριών στην ανοιχτή θάλασσα. Ο παγκόσμιος πληθυσμός του έχει αξιολογηθεί στην Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της IUCN ως Ευάλωτος (Vulnerable) που σημαίνει πως απειλείται με εξαφάνιση, ενώ στην πρόσφατη ανανέωση του Κόκκινου Καταλόγου της Ελλάδας δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για την αξιολόγηση του πληθυσμού. Ταυτόχρονα ο Αλόπιας ο Μεγαλόματος προστατεύεται με μια σειρά ευρωπαϊκών νομοθεσιών και συστάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας για τη Μεσόγειο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την παντελή έλλειψη ενημέρωσης, αλλά κι ελέγχων στις ελληνικές θάλασσες, όπου προστατευόμενα είδη συνεχίζουν να αλιεύονται και να προβάλλονται δημόσια χωρίς καμία επίπτωση, ακόμα και μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως έχουμε αναδείξει και στο παρελθόν».

Σύμφωνα με την έρευνα της iSea, περισσότερα από το 60% των προϊόντων καρχαριών και σαλαχιών στις ελληνικές αγορές φέρουν λανθασμένη ή καθόλου σήμανση, συχνά ως «κάλυψη» για το εμπόριο προστατευόμενων ειδών, τα οποία απαγορεύεται να αλιεύονται και να πωλούνται, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που πιθανόν το άτομο του Αλόπιας πωλήθηκε ως ‘’Γαλέος’’.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα