Χαλκιδική: Ο «εμφύλιος» των πακτωμένων ομπρελών

«Δεν τους είδαμε να πηγαίνουν με τον ίδιο ζήλο στα μπιτς μπαρ. Που είναι εκεί οι κάμερες και οι δήμοι;» VS «Πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι επειδή είναι ντόπιοι να θεωρούν ότι παραλία τους ανήκει;»

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
χαλκιδική-ο-εμφύλιος-των-πακτωμένω-1044606
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Διαστάσεις πήρε τις προηγούμενες ημέρες η επιχείρηση απελευθέρωσης των παραλιών από τις πακτωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες κατοίκων κατά μήκος των παραλιών στα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής, έπειτα από τη σχετική επιχείρηση που πραγματοποίησε ο Δήμος Προποντίδας.

ο καθαρισμός από τις μόνιμα τοποθετημένες-πακτωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες του Δήμου Ν.Προποντιδας (συγκεκριμένα από τη Ν. Ηράκλεια έως τον Ναυτίλο, καθώς και την παραλία Αγίου Μάμαντος και Ν. Ποτίδαιας) συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες.

Στα… πηγαδάκια μεταξύ των κατοίκων, αλλά και στα social media, ξεκίνησε μια διαμάχη με ανταλλαγή επιχειρημάτων σχετικά με το αν έπρεπε οι «κλειδωμένες» ομπρέλες και ξαπλώστρες να μπουν στο στόχαστρο των τοπικών αρχών.

Όλοι λίγο πολύ έχουμε δει σε κάποια επίσκεψη μας σε παραλία μία ομπρέλα κλειστή, μία ξαπλώστρα ή μία καρέκλα δίπλα της να είναι επίσης κλειστή. Και την βλέπεις και την επόμενη μέρα, και την μεθεπόμενη. Και αρχίζεις να αναρωτιέσαι, τι συμβαίνει και περιμένεις να δεις αν επιτέλους θα βγει κάποιος από τη θάλασσα μετά από… τρεις μέρες για να κάτσει εκεί.

Μετά βέβαια διαπιστώνεις ότι είναι… μόνιμη θέση κάποιων συνήθως ηλικιωμένων που έχουν εξοχικό εκεί γύρω και για να μην κουβαλούν κάθε πρωί την πραμάτεια τους, τα αφήνουν από τις πρώτες ημέρες που πηγαίνουν για παραθέριση εκεί.

Πώς είναι στις πόλεις οι πλαστικές καρέκλες για να καβαντζώσεις μία θέση πάρκινγκ; Κάτι αντίστοιχο.

«Εμείς τους πειράξαμε; Που αφήνουμε μία καρέκλα και μία ξαπλώστρα; Είμαστε μόνιμοι κάτοικοι, χρόνια εδώ, ανεβοκατεβαίνουμε κάθε μέρα από τα σπίτια στην παραλία και μας συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο; Φέρνοντας τα γκρέιντερ και τα κανάλια λες και είμαστε τίποτα απατεώνες;» λέει κάτοικος της περιοχής που είχε φροντίσει να μαζέψει τις καρέκλες και τις ομπρέλες που είχε αφημένες στην παραλία, πριν την προγραμματισμένη… επέλαση των συνεργείων του τοπικού δήμου.

«Δεν τους είδαμε να πηγαίνουν με τον ίδιο ζήλο στα μπιτς μπαρ που οι απλώστρες είναι μέσα στο νερό. Εκεί δεν πάνε οι κάμερες και τα συνεργεία των δήμων; Δεν τους συμφέρει;» σημειώνει άλλος κάτοικος.

«Αφήστε τις ομπρέλες μας και κοιτάξτε να φέρετε κανένα μηχάνημα να καθαρίσετε τα σκουπίδια και τα φύκια από τις ακτές» προσθέτει άλλος παραθεριστής.

«Κάνουν περιφράξεις τα μπιτς μπαρ, αλλά τους δημάρχους της Χαλκιδικής τους ενοχλούν οι μεροκαματιάρηδες, οι συνταξιούχοι, και οι μόνιμοι κάτοικοι. Κλείνουμε εμείς την πρόσβαση στην παραλία;» αναρωτιέται κάτοικος που ζει στα Φλογητά.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά…

«Δεν μπορώ να καταλάβω, πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι επειδή είναι ντόπιοι να θεωρούν ότι παραλία τους ανήκει;» σημειώνει μία γυναίκα που πηγαίνει τα σαββατοκύριακα αυθημερόν στα Φλογητά για μπάνιο.

«Όταν εννοούμε ελεύθερες παραλίες, εννοούμε ελεύθερες από όλους και από όλα. Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως θέλουμε να φύγουν οι ξαπλώστρες των μπιτς μπαρ έτσι να φύγουν και αυτές που είναι μόνιμα στην αμμουδιά» λέει άλλος κάτοικος της περιοχής.

«Για τα μάτια του κόσμου όλα έγιναν. Τη μία μέρα εξαφανίστηκαν και μετά από λίγες ημέρες εμφανίστηκαν ξανά ομπρέλες με καρεκλάκια και ξαπλώστρες δεμένες με αλυσίδες» επισημαίνει κάτοικος.

«Θες να κάνεις μπάνιο; Πάνε στην παραλία στήσε την ομπρέλα σου, βάλε την καρέκλα σου και την ξαπλώστρα σου, αλλά φεύγοντας μάζεψε τα και πάρε τα ξανά σπίτι, είναι απλό» υπογραμμίζει άλλος κάτοικος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα