Χαλκιδική: Το ζήτημα της Λειψυδρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Με ερώτηση της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας»
Το φλέγον θέμα της λειψυδρίας στη Χαλκιδική έθεσε με ερώτησή της η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου. Έγιναν συγκεκριμένες αναφορές στα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι τόσο στον Δήμο Κασσάνδρας, όπου δεν υπήρχε σταθερή υδροδότηση και η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να κάνει έκκληση για λελογισμένη χρήση του νερού, καλώντας τον κόσμο να μην ποτίζει, ούτε και να πλένει αυτοκίνητα, όσο και στον Δήμο Νέας Προποντίδας, όπου η δημοτική αρχή ελάττωσε την υδροδότηση για κάποιες ώρες και μετά το κοστολόγιο στους λογαριασμούς του νερού, με αναδρομική ισχύ, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες, επαγγελματίες, αλλά και νοικοκυριά.
Τονίστηκε ιδιαίτερα το ότι η αύξηση της τιμής του νερού δεν πρόκειται να δώσει λύση στη λειψυδρία γιατί, όπως είναι γνωστό από έρευνες, τα περιθώρια εξοικονόμησης νερού στην ύδρευση είναι πολύ περιορισμένα. Πολύ περισσότερα περιθώρια επιτυχίας θα είχε, αντ’ αυτού, η εξαγγελία ενός προγράμματος ελέγχου και αποκατάστασης των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης στις συγκεκριμένες περιοχές, όπου χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού σε αφανείς διαρροές.
Ειδική αναφορά έγινε και στην ανίχνευση συγκεντρώσεων αρσενικού πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια για πόση και μαγείρεμα στο δίκτυο ύδρευσης σε Νέα Πλάγια και Νέα Τρίγλια του Δήμου Νέας Προποντίδας, γεγονός για το οποίο θεωρούνται υπεύθυνες επίσης η λειψυδρία, η υπεράντληση και οι αυξημένες ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι με τις δυσμενείς εξελίξεις της κλιματικής κρίσης τα οξύτατα προβλήματα λειψυδρίας αναμένεται να επιδεινωθούν, η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” ζήτησε ενημέρωση για το θέμα του φράγματος στον Χαβρία, γνωρίζοντας ότι αποτελεί το μεγαλύτερο ποτάμι της Χαλκιδικής, στο οποίο καταλήγουν οι κυριότεροι χείμαρροι και τα ρέματα της κεντρικής και ανατολικής πλευράς του νομού και το οποίο έχει γίνει δέκτης αποβλήτων από ελαιοτριβεία, ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων οικισμών και γεωργικών αποβλήτων, ενώ οι παράνομες αμμοληψίες έχουν αλλοιώσει δραστικά την κοίτη του. Ανέφερε επίσης τα όσα ακούγονται στην περιοχή για τις επιπτώσεις στην παροχή νερού του ποταμού από την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή των πηγών, στο όρος Κάκαβος και υπογράμμισε ότι το φράγμα του Χαβρία θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στη Χαλκιδική, καθώς στοχεύει στην υδροδότηση του 33% των συνολικών αναγκών του νομού και στην άρδευση 24.000 στρεμμάτων.
Παρά την αναγνώριση της αναγκαιότητας του έργου και τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις, αυτό καθυστερεί δραματικά και δεν έχει φτάσει ούτε στο σημείο της δημοπράτησης, καθώς ο διαγωνισμός του 2020 τελικά κηρύχθηκε άγονος. Γι’ αυτό και η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” υπέβαλε έναν κατάλογο 11 επιμέρους ερωτημάτων, τα οποία ξεκινούν από το ποιες είναι οι προθέσεις και τα επόμενα βήματα που προγραμματίζει η Περιφέρεια προκειμένου να ξεκολλήσει επιτέλους η κατασκευή του φράγματος, μέχρι το αν υπάρχουν συνοδευτικά έργα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της σπατάλης του νερού σε διαρροές και απώλειες στο αρδευτικό και υδρευτικό δίκτυο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας.
Η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ζωγράφου, στην απάντησή της αναγνώρισε την οξύτητα του προβλήματος της λειψυδρίας και την αναγκαιότητα να κατασκευαστεί το φράγμα του Χαβρία, αλλά επιβεβαίωσε και την απουσία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Υποσχέθηκε να συνεχίσει τις πιέσεις που ασκεί στην κυβέρνηση για την επίσπευση της κατασκευής του έργου, παρέκαμψε τις φημολογούμενες ευθύνες της καθυστέρησης του έργου στην εξορυκτική δραστηριότητα που διεξάγεται στην περιοχή των Σκουριών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να σχολιάζει φήμες, και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή επιστημονικής ημερίδας για τη λειψυδρία, στις 4/11, στην οποία κάλεσε και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο επικεφαλής της παράταξης, καθηγητής ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος υπέβαλε και την ερώτηση δήλωσε σχετικά:
“Η λειψυδρία δεν είναι… θεομηνία. Είναι απολύτως ανθρωπογενής. Και συνεπώς είναι ευθύνη κράτους και αυτοδιοίκησης να αναλάβουν άμεσα δράση και να σχεδιάσουν έργα, εγκαταλείποντας την αδράνεια και τις υπεκφυγές.
Εμείς, ως αντιπολίτευση, θέτουμε στη διάθεση τις διοίκησης τις δυνάμεις, τις γνώσεις και την εμπειρία μας για την επίλυση της μεγάλης αυτής μάστιγας, που στην εποχή της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνεται επικίνδυνα.
Αν δεν δράσουμε τώρα, τη λειψυδρία θα τη βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας στο άμεσο μέλλον, με όλο και χειρότερη μορφή”.