Χανιά: Γνωστοί γιατροί στο κύκλωμα εμπορίας βρεφών – 120.000 ευρώ το κάθε παιδί
Σοκάρουν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για την υπόθεση
Σοκάρουν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για την υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά.
Όπως προκύπτει η υπόθεση αφορά σε εμπορία βρεφών, παράνομες υιοθεσίας αλλά και παραποιημένα στοιχεία και πωλήσεις ακόμα και γονιμοποιημένων ωαρίων.
Η εγκληματική οργάνωση που δρούσε στα Χανιά αποτελούνταν από 8 μέλη, που κατηγορούνται για παράνομες υιοθεσίες, παρένθετες μητέρες, εικονικούς γάμους, πωλήσεις ωαρίων και DNA και πληθώρα άλλων κακουργηματικών πράξεων που σχετίζονται με την απόκτηση παιδιού με παράνομο τρόπο.
Το πλέον συγκλονιστικό είναι πως η εγκληματική οργάνωση δρούσε για τουλάχιστον δέκα χρόνια με «βάση» την Κρήτη αλλά είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε όλη τη χώρα. Μεταξύ των περιοχών που είχε επικερδή δραστηριότητα η συμμορία ήταν: Αττική, Αγρίνιο, Κατερίνη, Τρίκαλα.
Κόλαφος το κατηγορητήριο
Το κατηγορητήριο για τους συλληφθέντες είναι ιδιαιτέρως βαρύ. Ειδικότερα, οι κατηγορίες που βαρύνουν τους κατηγορούμενους είναι:
- Εμπορία ανθρώπων
- Μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα
- Κακουργηματικές και πλημμεληματικές παραβάσεις
- Εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: Αγορά και πώληση γενετικού υλικού ή γονιμοποιημένων ωαρίων, μεσολάβηση στις πράξεις αυτές και παραποίηση στοιχείων ιατρικού φακέλου με σκοπό την πώληση γενετικού υλικού κατ’ επάγγελμα,
- Εφαρμογή μεθόδων Ι.Υ.Α. κατά παράβαση των ορίων ηλικίας
- Συμμετοχή σε διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητρότητας χωρίς την τήρηση των άρθρων 1458 ΑΚ και του Ν. 3089/2002
- Πλαστογραφία με περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
- Ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις που προορίζονται για δικαστική χρήση
- Διατάραξη οικογενειακής τάξης Απάτη σε συνδυασμό με Απλή Σωματική Βλάβη
- Άλλα αυτόφωρα
Πώς έφτασαν στο κύκλωμα οι αστυνομικοί
Την υπόθεση ξεδιάλυνε το τμήμα αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος συλλέγοντας ένα – ένα τα κομμάτια του παζλ και βάζοντάς τα σε σειρά.
Ηγετικό ρόλο φέρεται να έχει γυναικολόγος, ο οποίος έβαζε ενδιάμεσους να στρατολογούν γυναίκες από Βουλγαρία και Γεωργία ώστε να γίνουν παρένθετες μητέρες ή να πουλήσουν τα ωάριά τους.
Ο γιατρός έφερνε τις γυναίκες στα Χανιά και τις κρατούσε σε σπίτια όπου το περιβάλλον ήταν ασφαλές ώστε να μην αποκαλυφθεί η δράση τους.
Στη συνέχεια τα μέλη του κυκλώματος αφαιρούσαν με ιατρικές διαδικασίες κύτταρα και ιστούς (ωαρίων) και έχοντας – πρακτικά- αιχμάλωτες τις παρένθετες μητέρες.
Βασικό ρόλο διαδραμάτιζαν δύο επικεφαλής γιατροί του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ ρόλο είχαν δύο υπάλληλοι του κέντρου.
Οι «πελάτες» του κυκλώματος
Στους «πελάτες» του κυκλώματος περιλαμβάνονται ζευγάρια από όλο τον κόσμο ή μοναχικοί άνδρες που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις απόκτησης τέκνου.
Δύο γυναίκες, από Ρουμανία και Γεωργία, είχαν ρόλο μεσολαβητή σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη ακόμα και στο εξωτερικό.
Αυτές, εύρισκαν τις ευάλωτες οικονομικά γυναίκες, τις οποίες έπειθαν να εμπλακούν στην παράνομη δραστηριότητα.
Όπως προκύπτει σε αυτές που ήταν κατά κύριο λόγο από Ουκρανία, Ρουμανία, Μολδαβία, Γεωργία και Αλβανία, έταζαν χρήματα και τις πήγαιναν στα Χανιά.
Εκεί της πήγαιναν σε σπίτια ελεγχόμενα από την οργάνωση και τις υπέβαλλαν σε σωρεία ιατρικών παρεμβάσεων και επεμβάσεων στην κλινική.
120.000 ευρώ ανά «περιστατικό»
Τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν ποσά της τάξεως των 120.000 ευρώ ανά περιστατικό.
Η εγκληματική οργάνωση, έχοντας αναπτύξει αποτελούμενο από κλινικές, ιατρικά εργαστήρια, εξωτερικούς ιατρούς, μεριμνούσε για τη συγκάλυψη της δράσης της οργάνωσης. Παραποιούσαν τα στοιχεία στις καταχωρίσεις ωοληψιών, τους ιατρικούς φακέλους, έβρισκαν γυναίκες για να κάνουν εικονικούς γάμους και είχαν εντάξει στην εγκληματική οργάνωση δικηγόρους και συμβολαιογράφους για να φτιάχνουν τα εικονικά χαρτιά και να ξεγελούν τα δικαστήρια.
Ο φερόμενος ως εγκέφαλος, ένας γυναικολόγος μοίραζε δραστηριότητες και αμοιβές για την εξεύρεση γυναικών μέχρι και την ολοκλήρωση των παράνομων γεννήσεων και υιοθεσιών. Τα χρήματα ξεκινούσαν από 300 ευρώ και έφταναν τις 5.000 ευρώ.
Το κόστος για τους «πελάτες» ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας που υλοποιούνταν στην κλινική υποβοηθούμενης μητρότητας ανερχόταν στις περισσότερες περιπτώσεις από 70.000 έως 100.000 ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται οι μηνιαίες καταβολές αποζημίωσης παρένθετης εκ μέρους του ενδιαφερόμενου γονέα), εκ των οποίων το 70% αφορά σε καθαρό κέρδος του κέντρου.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε «ιδιαίτερες» περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών καταγράφηκε και κόστος που έφτανε στις 120.000 ευρώ.