Χειμερινά εξοχικά σπίτια στην «κατάψυξη» – Οι τιμές κατρακυλούν, αλλά η ζήτηση υποχωρεί
Χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα μια... πονεμένη ιστορία: 68% κάτω οι τιμές στον Άγιο Αθανάσιο σε σχέση με το 2008, αλλά οι Έλληνες γυρνούν την πλάτη
Οικονομική αβεβαιότητα, μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, αύξηση κόστους δανεισμού, το σημαντικό κόστος κατασκευής, είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στο να γυρίσουν την πλάτη στο ενδεχόμενο να αποκτήσουν μια χειμερινή εξοχική κατοικία.
Μπορεί να είμαστε ένας λαός που λατρεύει το χιόνι, που περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε… άσπρη μέρα ακόμη και μέσα στις πόλεις, αλλά φαίνεται ότι η σχέση μας με τους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς έχει περιοριστεί σε μίνι αποδράσεις του σαββατοκύριακου.
Χιλιάδες χειμερινές εξοχικές κατοικίες παραμένουν στα αζήτητα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές σε σύγκριση με τα προ οικονομικής κρίσης εποχής (2008) έχουν «κατρακυλήσει» σχεδόν στο μισό.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που καταγράφονται στο Παρατηρητήριο Αξιών Χειμερινών Εξοχικών Κατοικιών 2024/2025 της GEOAXIS.
Η ζήτηση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ήπια, την πρόσκαιρη μικρή αύξηση στις τιμές τα τελευταία χρόνια (2018/2019), αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν δανειζόμενοι στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών με συνολικό κόστος κατασκευής και αγοράς γης πάνω από 1.500 ευρώ/τμ εξακολουθούν να βρίσκονται πλήρως εγκλωβισμένοι αφού ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί την ζήτηση.
Ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που αποφασίζουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην αγορά χειμερινής εξοχικής κατοικίας, ενώ και οι ξένοι που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση στη χώρα μας, επιλέγουν είτε περιοχές κοντά στα σύνορα, είτε το κάνουν ώστε στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν με την ένταξη του σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
68% κάτω οι τιμές στον Άγιο Αθανάσιο
Στην περιοχή αυτή καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των εξοχικών κατοικιών. Δηλαδή η αξία τους διαμορφώνεται σήμερα στα 1.063 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 3.301 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ήταν το 2008. Σε αυτήν την περίπτωση καταγράφεται μια πτώση της τάξεως του 68% στις τιμές.
Ενώ όσον αφορά την ετήσια μεταβολή (2023-2024) αυτή είναι ελάχιστη, αφού από τα 1.053 ευρώ/τ.μ. το 2023, φτάσαμε στα 1.063 ευρώ/τ.μ. το 2024, δηλαδή μια αύξηση που δεν ξεπερνάει το 0,95%.
Η διάμεση ηλικία της εξοχικής κατοικίας στον Άγιο Αθανάσιο είναι στα 17 έτη.
Δεκάδες συγκροτήματα ολοκληρωμένα που έχουν μείνει στο… περίμενε
Πηγαίνοντας πιο μακριά από τη… γειτονιά μας, ανάλογη είναι η εικόνα που παρατηρείται και σε άλλους top χειμερινούς προορισμούς όπως για παράδειγμα η Αράχωβα.
Εκεί, η διάμεση ηλικία της χειμερινής εξοχικής κατοικίας κυμαίνεται, όπως και στην περίπτωση του Αγίου Αθανασίου, στα 17 έτη.
Παρά το γεγονός όμως ότι οι τιμές το 2024 είναι μειωμένες κατά 46% σε σχέση με το 2008, η ζήτηση είναι και πάλι ελάχιστη.
Μάλιστα, ακόμα και μεγάλες επενδύσεις με μεζονέτες που χτίστηκαν στην περιοχή Λιβάδι έχουν μείνει στο… περίμενε και δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική για να πωληθούν άμεσα.
Η Αράχωβα έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες περιοχές. Παρόλα αυτά, η δυναμική της περιοχής φαίνεται καθηλωμένη, σημειώνει σχετικά η έκθεση της GEOAXIS.
Ανησυχητικά στοιχεία για το Καρπενήσι που… γερνάει
Στα 37 έτη καταγράφεται η διάμεση ηλικία της εξοχικής κατοικίας στο Καρπενήσι, με τη ζήτηση να έχει υποχωρήσει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Εδώ η αξία των εξοχικών κατοικιών μειώθηκε κατά 56% το 2024 σε σχέση με το 2008. Δηλαδή οι τιμές διαμορφώνεται σήμερα στα 1.023 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 2.308 ευρώ τετραγωνικό που ήταν το 2008.
Ενοικίαση παρά αγορά
Όπως ήταν φυσικό η χειμερινή εξοχική κατοικία δε θα μπορούσε να μην επηρεαστεί και αυτή από τον «τυφώνα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Έτσι, πολλές κατοικίες, μέχρι και πριν την πανδημία, εισήλθαν σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Από τον Μάρτιο 2019 και μετά η τάση επιβραδύνθηκε, και το 2022/2023 φάνηκαν νέα σημάδια αύξησης της προσφοράς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GEOAXIS η προσφορά θα βαίνει αυξανόμενη στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω αδυναμίας ανανέωσης τυπικών μισθώσεων με τη σεζόν και γενικότερης τάσης για ενοικίαση παρά για αγορά.
Με το βλέμμα στο μέλλον
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επηρεάζει πάρα πολύ τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, αφού το χιόνι τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η τάση στην Ευρώπη είναι οι μεγάλες τράπεζες να βάζουν «φρένο» στη χρηματοδότηση για την δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων σε χαμηλά υψόμετρα καθώς δε θεωρούνται βιώσιμα στο μέλλον.
«Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τις κατοικίες σε περιοχές που εξαρτώνται από χιονοδρομικά κέντρα καθώς τα τελευταία μειώνουν συνεχώς τις ημέρες λειτουργίας τους λόγω ανυπαρξίας χιονιού. Σημειώνουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει εύκολη χρηματοδότηση στην Ευρώπη για χιονοδρομικά κέντρα χαμηλότερα των 2.500μ, ενώ η αύξηση του κόστους ενέργειας για την λειτουργία τους θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο στις τοπικές αγορές» καταλήγει η έκθεση της GEOAXIS.
Χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα μια… πονεμένη ιστορία
Ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα παραμένει μια… πονεμένη ιστορία. Άνθρωποι του κλάδου με τους οποίους συνομιλήσαμε σημειώνουν ότι ποτέ η χώρα μας δεν κοίταξε σοβαρά το πώς θα εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη συνθήκη.
Όλο το βάρος πέφτει στην προώθηση του ελληνικού καλοκαιριού και δεν δίνεται κανένα κίνητρο ούτε στους πολίτες, ούτε στους επιχειρηματίες, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει χιονοδρομικά κέντρα τα οποία μάλιστα δεν είναι και πολύ μακριά από τις δύο μεγάλες πόλεις.
Μπορεί η κουλτούρα του Έλληνα είναι να ταξιδεύουν το καλοκαίρι, αλλά δε θα μπορούσε να γίνει αποκλειστικά ένα πρόγραμμα χειμερινού κοινωνικού τουρισμού ώστε να προσελκύσει ταξιδιώτες από τις πόλεις προς την επαρχία κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων;