Ελλάδα

Χιόνια σε Αττική και Μακεδονία – Πού θα χρειαστούν αλυσίδες

Πού κλείνουν τα σχολεία - Ποια η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες;

Parallaxi
χιόνια-σε-αττική-και-μακεδονία-πού-θα-1104178
Parallaxi

Ήρθε το νέο κύμα κακοκαιρίας και στην Αττική, με χιόνια και πολύ χαμηλό βαρομετρικό – Έκλεισε η Λεωφόρος Πάρνηθος από ύψος του τελεφερίκ.

Τα «δόντια» της άρχισε να δείχνει η κακοκαιρία με έντονες χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.  Μάλιστα, ήδη σημειώθηκαν τα πρώτα χιόνια και στην Αττική.

Το Forecast Weather ανάρτησε ένα βίντεο από τα πρώτα χιόνια, που έπεσαν στην Αττική, και συγκεκριμένα στην Πάρνηθα, το απόγευμα της Τρίτης (9/1). Παράλληλα, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθας, μετά από διαταγή της Τροχαίας, από το ύψος του τελεφερίκ στην περιοχή των Αχαρνών.

Θεσσαλονίκη: Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στη Κεντρική Μακεδονία, όπου κατά τόπους υπάρχουν προβλήματα με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στη Θεσσαλονίκη, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη Αγίου Βασιλείου, λόγω χιονόπτωσης.

Εξάλλου, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Εγνατία Οδό, στο νομό Ημαθίας, στο οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας και στο ημιορεινό και ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Πιερίας..

Χιόνια σε Φλώρινα, Κοζάνη και Πέλλα – Χιονοθύελλα σε Σαμοθράκη

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα – ιδίως στα ορεινά – τα οποία, την Τρίτη (09/01), «ντύθηκαν» στα λευκά λόγω του χιονιού. Μάλιστα, λευκή εικόνα αντίκρισαν οι κάτοικοι του νησιού της Σαμοθράκης και τα σχολεία δεν λειτούργησαν.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Σαμοθράκης, την οποία επικαλείται η τοπική ιστοσελίδα e-evros.gr, τονίστηκε το εξής: «Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα σχολεία έκλεισαν απο σήμερα (09/01), στις 09:30, και θα παραμείνουν και αύριο (10/01) κλειστά με απόφαση δημάρχου. Ο λόγος της αυριανής πρόβλεψης είναι για να δοθεί η δυνατότητα στους διευθυντές να προγραμματίσουν την τηλεκπαίδευση».

Η Σαμοθράκη, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί από την ομάδα «Forecast Weather Greece», επλήγη από χιονοθύελλα. Επίσης, στα λευκά «ντύθηκαν» και περιοχές του Δήμου Σουφλίου ενώ, από νωρίς το πρωί, νιφάδες χιονιού έπεσαν και στην Αλεξανδρούπολη.

Ακόμα, έντονη ήταν η χιονόπτωση, την Τρίτη (09/01) και στη Φλώρινα, καθώς τα πάντα έχουν καλυφθεί από ένα λευκό πέπλο. Το θερμόμετρο δείχνει -1 βαθμό Κελσίου, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται στις μετακινήσεις κυρίως στις ορεινές περιοχές.

Ακόμα, σε πλήρη εξέλιξη είναι, από νωρίς το πρωί της Τρίτης (09/01), οι εργασίες αποχιονισμού και ρίψης αλατιού από τα εκχιονιστικά του Δήμου Κοζάνης, κρατώντας καθαρό και ασφαλές το δημοτικό οδικό δίκτυο.

Μάλιστα, αυτό υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Λεωνίδας Αρνίδης (Πολιτικής Προστασίας) και Κώστας Βόμβας (Τεχνικών Έργων), καλώντας παράλληλα τους φίλους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους εξαιτίας του παγετού που επικρατεί, όπως τονίζεται σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Χιόνια στην Πέλλα – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Επί ποδός βρίσκεται ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης που σημειώθηκε, την Τρίτη (09/01), στα ορεινά χωριά του Δήμου Έδεσσας.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Δάνης Τζαμτζής, στο Aridaia News, από τις ανηφόρες του Άγρα και μέχρι τα όρια του νομού Φλώρινας η χιονόπτωση είναι έντονη, ενώ κάλεσε τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το εθνικό οδικό δίκτυο, πάντως, παραμένει ανοιχτό.

Ακόμα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της τοπικής ιστοσελίδας aridaianews.blogspot.com, λόγω χιονόπτωσης και παγετού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματα που κινούνται στα εξής οδικά σημεία:

  • Ημαθία: Από το 91ο έως το 98ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και από το 18ο έως το 26π χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Σελίου
  • Κιλκίς: Από το 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστανερής – Λιβαδίων.
  • Πέλλα: Από το 10ο χιλιόμετρο του οδικού δικτύου Άρνισσας – Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρα

Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη 10/1 σε Φλώρινα και Κοζάνη – Η απόφαση για τους παιδικούς σταθμούς

Συνεχίζεται η χιονόπτωση σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, έχει ως αποτέλεσμα την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου ορισμένα σχολεία να παραμείνουν κλειστά. Σημειώνεται πως σε μερικά σχολεία θα γίνει κανονικά μάθημα, αλλά το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει με μια ώρα καθυστέρηση.

Αναλυτικότερα, στην ΠΕ Φλώρινας και στους δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν και τα ΚΔΑΠ Δήμου Φλώρινας ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί. Στον Δήμο Πρεσπών τα σχολεία θα λειτουργήσουν από τις 09:15.

Στην ΠΕ Κοζάνης και στους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν στις 09:15. Επίσης, στα Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια, Εσπερινά ΕΠΑΛ η λήξη των μαθημάτων για τον δήμο Εορδαίας θα γίνει στις 19:15 ενώ για τον δήμο Κοζάνης στις 20.00. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και στους δύο δήμους θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ραγδαία αλλαγή τις επόμενες ώρες

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανάρτησε στα social media χάρτη πρόγνωσης χιονόπτωσης για τις επόμενες ώρες, αναφέροντας παράλληλα, πως χιόνια θα πέσουν μέχρι και σε χαμηλά υψόμετρα στην Αττική. Όπως φαίνεται στον χάρτη, τα χιόνια αναμένεται να πέσουν σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη κακοκαιρία με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα «χτυπήσει» τη χώρα μας από την Παρασκευή και θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει πιθανότητα το Σάββατο και την Κυριακή να χιονίσει και στην Αττική, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, δηλαδή στα βόρεια προάστια, αλλά ακόμη και στο κέντρο της πόλης να σημειωθούν κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το «στρώσει» στα βόρεια προάστια.

Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου, τη νύχτα στα βόρεια ορεινά της Αττικής αναμένεται να εκδηλωθούν μπόρες χιονιού και χιονόνερου πάνω από τα 600 – 700 μέτρα, κατάσταση που θα διατηρηθεί έως τις προμεσημβρινές και μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης.

Τις πρωινές ώρες οι πιθανότητες να ψιχαλίσει και να βρέξει είναι μεγαλύτερες στα ορεινά και βόρεια, ενώ προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και θα παραμείνει μόνο συννεφιά.

Live η εξέλιξη του καιρού: 

Πηγή: ieidiseis.gr, skai.gr, ΑΠΕ, tovima.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα