Ελλάδα

Χιόνια, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες: Πού υπάρχουν προβλήματα

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Parallaxi
χιόνια-βροχές-και-χαμηλές-θερμοκρασί-1104506
Parallaxi

Χειμωνιάτικο παραμένει και σήμερα το σκηνικό του καιρού, με τον υδράργυρο να υποχωρεί σε χαμηλά επίπεδα και τα πρώτα χιόνια να πέφτουν χθες σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στα ορεινά της Αττικής.

Συγκεκριμένα χιονόπτωση καταγράφεται από χθες το απόγευμα στην Πάρνηθα, όπου, μάλιστα, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του Τελεφερίκ, στην περιοχή των Αχαρνών.

Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης σε πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Συγκεκριμένα, μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα διεξάγεται, από το βράδυ της Τρίτης, η κυκλοφορία των οχημάτων σε Χορτιάτη, Πανόραμα και Πεύκα στη Θεσσαλονίκη.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες και στους οικισμούς Ασβεστοχώρι, Εξοχής, Φίλυρο και Χορτιάτη της Δημοτικής Ενότητας Χορτιάτη. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου έχει απαγορευτεί.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στη Χαλκιδική, με τη χαλαζόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους να προκαλούν κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στους κεντρικούς δρόμους.

Στα «λευκά» ντύθηκε η Δυτική Μακεδονία εξαιτίας της κακοκαιρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν σε πολλές περιοχές της. Την Τετάρτη ορισμένες σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές, ενώ σε άλλες το κουδούνι θα χτυπήσει με μια ώρα καθυστέρηση.

Στην Εύβοια αναμένεται να εκδηλωθούν μπόρες χιονιού και χιονόνερου πάνω από τα 600-700 μέτρα τη νύχτα, κατάσταση που θα διατηρηθεί έως τις προμεσημβρινές και μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία λόγω της κακοκαιρίας και των υψηλών μποφόρ στα πελάγη σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Μέχρι νεοτέρας, θα ισχύει απαγορευτικό σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο, Αργοσαρωνικό και Κρήτη.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται σήμερα, Τετάρτη (10/1), να ενταθεί, πλήττοντας αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Στα δυτικά αναμένονται τοπικές νεφώσεις και στα ανατολικά νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά, ενώ χιόνια θα σημειωθούν πρόσκαιρα στη Θράκη, τη Μακεδονία, τα ηπειρωτικά ορεινά, τα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε ημιορεινές περιοχές του νομού Μαγνησίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 και τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια και κεντρικά τους 05 με 07 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 10 με 12 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά.

Όπως είπε ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης η σημερινή ημέρα θα κυλήσει με πολύ κρύο ενώ νέο κύμα κακοκαιρίας θα απασχολήσει τη χώρα μας από αύριο το βράδυ και από τα δυτικά που θα φέρει και πάλι τα χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα.

Κλειστά σχολεία

Πολλά είναι τα σχολεία που θα μείνουν κλειστά σήμερα λόγω της κακοκαιρίας που επελαύνει στη χώρα μας ενώ μερικά θα ανοίξουν αργότερα για την ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών.

Σαμοθράκη και Πυλαία

Ειδικότερα στην απόφαση να μη λειτουργήσουν και σήμερα Τετάρτη τα σχολεία της Σαμοθράκης προχώρησε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο ακριτικό νησί.

Την ίδια ώρα κλειστά θα παραμείνουν και τα συστεγαζόμενα 2ο νηπιαγωγείο και 4ο δημοτικό σχολεία της Πυλαίας. Από το πρωί της Κυριακής συνεργεία του δήμου εργάζονται αδιάκοπα στον χώρο του σχολείου για την ομαλοποίηση των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία, συνεργαζόμενα και με τα συνεργεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την επαναλειτουργία του φυσικού αερίου. Το τελευταίο είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα για την επαναλειτουργία του σχολείου που πρέπει να θερμανθεί.

Φλώρινα

Με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, σήμερα Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν και τα ΚΔΑΠ Δήμου Φλώρινας.

Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Λάρισα

Την αναστολή τριών σχολικών μονάδων της Λάρισας λόγω έκτακτης βλάβης στο σύστημα θέρμανσης αποφάσισε με σχετικές ανακοινώσεις ο Δήμος Λαρισαίων. Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής:

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ Δήμου Λαρισαίων

Η αναστολή λειτουργίας ισχύει μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2024.

Λόγω των καιρικών συνθηκών θα είναι κλειστά τα σχολεία σε Αμύνταιο, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί και Σαμοθράκη ενώ μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσουν στην Πρέσπα.

Ειδικότερα, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Τετάρτη 10 Ιανουαρίου τα σχολεία στους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Σαμοθράκης. Οι καιρικές συνθήκες, με κύριο χαρακτηριστικό τον παγετό και τις χιονοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές, οδήγησαν τους δημάρχους των τεσσάρων δήμων του Έβρου να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν και τα ΚΔΑΠ Δήμου Φλώρινας. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στον Δήμου Αμυνταίου, με απόφαση του Δημάρχου Αμυνταίου κ. Ιωάννη Λιάση λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα