Ελλάδα

Δεν χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την ανάπλαση στο Τατόι

Τι απαντήσεις δίνει το υπουργείου Πολιτισμού στο ερώτημα για τους ανεκμετάλλευτους πόρους του ΕΣΠΑ

Parallaxi
δεν-χρησιμοποιήθηκαν-τα-κονδύλια-του-960754
Parallaxi

Περιοδία… στο Τατόι κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ώρες, με τη μεγάλη έκταση που βρίσκεται στα χέρια του Δημοσίου, να αποτελεί… κορυφαίο προορισμό για τους «γαλάζιους» μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η υπ. Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, επισκέπτεται καθημερινά το Τατόι ή Dumfries House 2 και επιθεωρεί διά ζώσης τις σπασμωδικές, πρόχειρες εργασίες στον χώρο, ενόψει της ταφής του «τέως» αύριο, ώστε να μην γίνει η χώρα μας διεθνώς ρεζίλι, τουλαχίστον όχι πολύ.

Και σήμερα το πρωί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Αμυράς, πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο και ήλεγξαν αν προλαβαίνουν… οι μπουλντόζες να αφαιρέσουν τα καμμνα δύο χρόνων.

Τα συχνά πήγαινε – έλα της Μενδώνη στο Τατόι είναι ενδεικτικό του πώς αντιλαμβάνεται τον δημόσιο χώρο η υπ. Πολιτισμού. Γίνονται όλα για το φαίνεσθαι!

Γιατί, εδώ και ενάμιση χρόνο θα μπορούσε το Τατόι να μετατραπεί σε έναν πνεύμονα πρασίνου με υποδομές – ιδανικό για βόλτες – χάρη στα κονδύλια του ΕΣΠΑ που έχουν εγκριθεί για το κτήμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Δημοκρατία, τα νούμερα αποκαλύπτουν πως οι πόροι από το ΕΣΠΑ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο.

Αναλυτικά την πορεία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για το πρώην βασιλικό κτήμα:

Το έργο με τίτλο «Μελέτες ωρίμανσης υποδομών λειτουργικότητας στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου», με συνολικό προϋπολογισμό 1.485.576 ευρώ, έχει απορρόφηση 0%. Η έναρξή του ήταν τον Ιούνιο του 2021, λήγει τον επόμενο μήνα, και συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου, και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Δικαιούχος είναι η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση και ανάδειξη εννέα κτιρίων στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου», με συνολικό προϋπολογισμό 2.299.280 ευρώ, έχει 1,71% απορρόφηση. Η έναρξή του ήταν τον Ιούνιο του 2021 και η λήξη του είναι τον Δεκέμβριο του 2023. Δικαιούχος του προγράμματος είναι η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων & Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στ. Ελλάδας και Κυκλάδων, η οποία φυσικά ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο με τίτλο «Στερέωση και αποκατάσταση του κτιρίου του Παλαιού Βουστάσιου (Στάβλος) στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου», με συνολικό προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ, έχει απορρόφηση 0%. Η έναρξή του ήταν τον Μάιο του 2022, λήγει στο τέλος του 2023 και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει στο ελάχιστο. Δικαιούχος είναι επίσης η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και τώρα παραμένουν ανενεργά κονδύλια ύψους 4.784.856 ευρώ, που θα μπορούσαν να αλλάξουν ολοκληρωτικά την όψη του κτήματος και εν συνεχεία να προκύψουν και έσοδα.

Ξεχορταριασμα και μεταφορά των καμένων

Προς το παρόν, το μόνο που έχει να επιδείξει η κυρία Λίνα Μενδώνη είναι οι πρόχειρες εργασίες της τελευταίας στιγμής στο Τατόι, που περιλαμβάνουν βιαστικό ξεχορταριασμα, δρομάκια από χαλίκι και απομάκρυνση καμένων κορμών με μπουλντόζες.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, αντιδράσεις είχαν προκληθεί από τη δήλωση της υπουργού, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και σε ερωτήσεις για την κατάσταση στην οποία παραμένει το κτήμα Τατοίου μετά τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα στην Αττική το 2021, είπε ότι το ΥΠΕΝ δουλεύει συστηματικά για την απομάκρυνση των καμένων και στη συνέχεια έκανε την εξής πρωτοφανή δήλωση: «Βεβαίως, όταν ο τέως βασιλέας των Ελλήνων εισήχθη στο νοσοκομείο, το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, κινήθηκε ώστε να επισπεύσει την απομάκρυνση αυτής της ύλης από τον χώρο του κοιμητηρίου».

Έναυσμα, δηλαδή, για την αποκατάσταση της όψης του κτήματος μετά τη φωτιά του ’21 υπήρξε ο επικείμενος θάνατος του τέως.

πηγή – ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα