Ελλάδα

«Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε πια» – Μαρτυρία ηθοποιού για τη φωτιά στον Κουβαρά

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στον Κουβαρά Αττικής, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη - ΒΙΝΤΕΟ

Parallaxi
δεν-μπορούμε-να-αναπνεύσουμε-πια-μ-1034053
Parallaxi

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στον Κουβαρά Αττικής, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη, την ώρα που το 112 έχει στείλει ήδη τέσσερα μηνύματα προς τους κατοίκους.

Ανάμεσα στους πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές που πλήττονται από την πυρκαγιά είναι και η ηθοποιός Ευτυχία Μέλη η οποία είναι κάτοικος του Μελισσουργού. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή είναι ανάμεσα σε εκείνες για τις οποίες δόθηκε νωρίτερα εντολή εκκένωσης.

«Είναι ένα δράμα τεράστιο αυτό που ζούμε», δήλωσε κλαίγοντας η ηθοποιός στη ΕΡΤ.

«Φυσάει πάρα πολύ ο αέρας. Πετάνε αεροπλάνα από πάνω μας. Δεν έχει πολύς κόσμος ορατότητα. Καίγονται σπίτια, καίγονται καταφύγια με ζώα. Τώρα μάλλον πρέπει να φύγω κι εγώ γιατί δεν μπορούμε ούτε να αναπνεύσουμε πια. Δε μου έχει έρθει μήνυμα από το 112, αλλά μαζεύω διαβατήρια και ταυτότητες», δήλωσε έντρομη η Ευτυχία Μέλη.

Όλα όσα είπε:

Έκτακτη ανακοίνωση του Meteo – Πότε αναμένεται σταδιακή βελτίωση των συνθηκών

Έκτακτη ανακοίνωση για τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του Κουβαρά Αττικής εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7) το Meteo.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει για τα εξής:

  • Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 – 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).
  • Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα