Διατηρητέο δημοτικό σχολείο του 1932 θα μετατραπεί σε νέο δημαρχιακό μέγαρο
Ένα διατηρητέο δημοτικό σχολείο από την εποχή του μεσοπολέμου.
Ένα διατηρητέο δημοτικό σχολείο από την εποχή του μεσοπολέμου, το οποίο εγκαινιάστηκε στην περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αναμένεται να «μεταμορφωθεί» στο νέο δημαρχιακό μέγαρο του δήμου Δέλτα.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου, όπου παρουσιάστηκε η μελέτη του αρχιτέκτονα του ΕΜΠ, Πάνου Πανέτσου, για την ανακατασκευή και την αναπαλαίωση του κτιρίου, καθώς και τη μετατραπή του σε δημαρχείο με προϋπολογισμό ύψους 1.750.000 ευρώ.
«Είναι ένα παλιό δημοτικό σχολείο που χτίστηκε το 1932 και πέρασαν χιλιάδες παιδιά, ενώ εγκαινιάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Κατάφεραν οι δημότες του δήμου Σίνδου και μετέπειτα του δήμου Εχεδώρου να το κηρύξουν διατηρητέο, παρότι υπήρχαν προτάσεις να γκρεμιστεί και στον χώρο να ανακατασκευαστεί κάτι καινούριο» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9FM» ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, σε συνεργασία με την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων, αποφασίστηκε να διατηρηθεί το σχολείο με την παραδοσιακή εξωτερική του μορφή, ενώ θα διαμορφωθούν οι εσωτερικοί χώροι, ώστε να είναι λειτουργικοί για την εξυπηρέτηση των δημοτών καθώς όλο το κτίριο, που βρίσκεται στην πλατεία της Σίνδου, θα μετατραπεί σε δημαρχιακό μέγαρο.
Ο δήμαρχος Δέλτα χαρακτήρισε το διατηρητέο «κόσμημα» και επισήμανε πως θα είναι πολύ σημαντική στιγμή για την περιοχή η μετατροπή του σε νέο δημαρχείο.
Το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου Σίνδου θεμελιώθηκε το 1932 στη θέση του τριώροφου Κονακιού του Χαμντή μπέη και πρωτολειτούργησε το 1934-1935. Έκτοτε κι έως το 1994 λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια με διπλή βάρδια.
Το δημοτικό σχολείο Σίνδου αποτελεί ένα από τα τελευταία δείγματα σχολικών κτιρίων τύπου Καλλία καθώς είναι χτισμένο στο μεταίχμιο της αλλαγής του 1930 (μέχρι το 1929 τα σχολικά κτίρια ακολουθούσαν μια σχεδιαστική τυπολογία βασισμένη σε πρότυπα που είχε αναδείξει ο Δ. Καλλίας ήδη από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα). Το 1930 η αρχιτεκτονική των κτιρίων αυτών αλλάζει και ακολουθεί την σύγχρονη τάση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της.
Πηγή: ΑΠΕ, Α.Καρυπίδου