Ελλάδα

Δικαστήρια Ευελπίδων: Κατέρρευσαν ράφια με δικογραφίες και παραλίγο να σκοτώσουν δύο υπαλλήλους

«Μπορούσαμε να είχαμε νεκρό», ανέφεραν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων – Τραγική η κατάσταση στα ελληνικά δικαστήρια .

Parallaxi
δικαστήρια-ευελπίδων-κατέρρευσαν-ρά-1076168
Parallaxi

Ράφια με δικογραφίες κατέρρευσαν σήμερα στα δικαστήρια της Ευελπίδων με αποτέλεσμα να καταπλακώσουν δύο υπαλλήλους, έναν εργαζόμενο στο Ποινικό Μητρώο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας (τραυματίστηκε στην πλάτη και στα πόδια) και έναν εργαζόμενο μεταφορικής εταιρείας.

«Μπορούσαμε να είχαμε νεκρό», έλεγαν υπάλληλοι του κτηρίου βλέποντας την τραγική εικόνα που δημιουργήθηκε στην αίθουσα μετά την πτώση των μεταλλικών ραφιών τύπου dexion.

Να σημειωθεί πως μερικές μέρες, στις 23/10 αποκαλύφθηκε ρωγμή στο κτήριο 2 των δικαστηρίων και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας ζητά ελέγχους και μέτρα.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη (1/11) παράσταση διαμαρτυρίας στις 12:30.

eulepidon_c0b5b.jpg

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Μπορούσαμε να είχαμε νεκρό», αυτή η φράση ήταν στο στόμα των συναδέλφων στο Ποινικό Μητρώο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, μετά την κατάρρευση – πτώση μεταλλικών ραφιών τύπου dexion που καταπλάκωσαν ένα συνάδελφο και έναν εργαζόμενο μεταφορικής εταιρείας. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια της φόρτωσης των ραφιών με δικογραφίες, αυτά κατέρρευσαν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί κάτω από το βάρος των δικογραφιών και των σίδερων, ο συνάδελφος (που τραυματίστηκε στην πλάτη και στα πόδια) και ο εργαζόμενος της μεταφορικής εταιρείας. Το μέγεθος της επικινδυνότητας του συμβάντος αποδεικνύεται απ’ το γεγονός ότι για τον απεγκλωβισμό τους χρειάστηκε η βοήθεια – παρέμβαση πολιτών και συναδέλφων που βρίσκονταν στον χώρο. Κοινώς, από καθαρή τύχη αποφύγαμε τα χειρότερα! Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους δυο εργαζόμενους και τους ευχόμαστε «περαστικά».

Για πόσο ακόμα θα στηριζόμαστε στην τύχη; Λίγες μέρες πριν, στις 23.10.2023 – κατά τυχαίο τρόπο, λόγω πτώσης τμήματος της ψευδοροφής στο ακροατήριο του Γ’ Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στο Πρωτοδικείο της Αθήνας – αποκαλύφθηκε μια ρωγμή στο κτήριο 2. Στο σημείο έσπευσαν μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μαζί με συναδέλφους του Τμήματος Προμηθειών και μηχανικός που βρισκόταν στο χώρο του Πρωτοδικείου για την εκτέλεση άλλου έργου. Ο μηχανικός βλέποντας τη ρωγμή ανέφερε: «Πρέπει να το δει στατικός».

euelpidon3_660a8.jpg

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για τον έλεγχο όλων των κτηρίων των δικαστικών υπηρεσιών της Αθήνας προκειμένου να εργαζόμαστε με ασφάλεια. Οι ζωές μας έχουν αξία, δεν είναι κόστος! Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουμε – επανειλημμένα – αναδείξει την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητα πολλών κτηρίων, τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικό – τεχνική υποδομή κ. ά. Κι όμως, καμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ο ΣΔΥΑ διεκδικεί και απαιτεί να γίνουν έγκαιρα και έγκυρα οι απαιτούμενοι έλεγχοι, αλλά και οι απαραίτητες επισκευές με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Η απαίτησή μας είναι να εργαζόμαστε σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια, ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, που θα έχουν το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό που θα μεριμνά για τη συντήρηση, την επισκευή και την ασφαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο να ληφθεί κάθε μέτρο προστασίας από ενδεχόμενο σεισμό ή πυρκαγιά, να καταρτιστεί σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από το χώρο εργασίας (το οποίο να δοκιμάζεται τακτικά με ασκήσεις), να δημιουργηθούν πλήρως στελεχωμένα ιατρεία στις δικαστικές υπηρεσίες.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ σε ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την 1.11.2023 και ώρα 12.30 στην Ευελπίδων (μπροστά στο Κτήριο 12) για να απαιτήσουμε την ΑΜΕΣΗ λήψη των απαιτούμενων μέτρων!»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα