Δίκη Κυριακή Γρίβα: Συγκλονίζει ο πατέρας της – «Πανούργος ο δράστης»-«Έκανα δύο υπέροχες κόρες και έχω μια»

Ως έναν “χειριστικό” άνθρωπο και “κακοποιητή” περιέγραψε ο Αθανάσιος Γρίβας, τον δολοφόνο της κόρης του, Κυριακής, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Parallaxi
δίκη-κυριακή-γρίβα-συγκλονίζει-ο-πατέ-1301691
Parallaxi

Με την κατάθεση του πατέρα της 28χρονης Κυριακής Γρίβα που δολοφονήθηκε την 1η Απριλίου 2024 έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων ξεκίνησε η δίκη του 40χρονου πρώην φίλου της.

«Η Κυριακή Γρίβα είναι η κόρη μου. Εκανα δύο υπέροχες κόρες και έχω μια. Και προσπαθούν να βγάλουν τρελό τον κύριο Κουρελή. Μου τον γνώρισε η κόρη μου το 2019 ως το αγόρι της. Ερχόταν στο σπίτι, ήταν άνεργος κι έλεγα στην κόρη μου αν θα βρει δουλειά. Βρήκε κάποια στιγμή δουλειά και έφυγε και είπε πως τον “έφαγαν οι παλιοί”», είπε ο μάρτυρας.

Διακοπή στη δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα

«Εγώ δεν τον ήθελα, δεν μου άρεσε από την αρχή γιατί πάντα κοίταζε στο πάτωμα. Μου είχε ζητήσει να παντρευτεί την κόρη μου και μου είπε ότι θα ζήσουν με επιδόματα. Εγώ έβαλα τις φωνές και η κόρη μου είπε να μην τον μαλώνω. Τον αγαπούσε πραγματικά κι εκείνος τη μαχαίρωσε. Πήγαινε σαν νταβατζής κι έπαιρνε τον μισθό της. Ενας τρελός έχει δίπλωμα; Ποιος δάσκαλος οδήγησης θα δώσει δίπλωμα; Ενας τρελός παραφυλάει και τους πάει μέχρι το τμήμα χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι;» είπε φορτισμένος ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα.

Κυριακή Γρίβα: «Εκανα δύο υπέροχες κόρες και έχω μια» – Συγκλονίζει ο πατέρας της 28χρονης- 

«Είδα το βράδυ στο Facebook για μια επίθεση σε κοπέλα στους Αγιούς Αναργύρους αλλά απέκλεισα να αφορά το παιδί μου. Το πρωί με πήρε μια δημοσιογράφος και με ρώτησε αν είμαι ο πατέρας της Κυριακής και αν ξέρω τον κατηγορούμενο… τότε κατάλαβα»», δήλωσε ο πατέρας της Κυριακής.

Ο Θανάσης Γριβας έκανε αρκετούς χαρακτηρισμούς για τον κατηγορούμενο και τον συνήγορό του, προκαλώντας την παρέμβαση της εισαγγελέως της έδρας:

«Καταλαβαίνουμε τον πόνο σας. Κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να έχει δικηγόρο. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και προστατεύουμε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου».

Πρόεδρος: Είχατε καταλάβει ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα;

Μάρτυρας: Οχι, ήταν χειριστικός και πανούργος. Μου είπε η κόρη μου ότι μάλωναν όταν την είχα ρωτήσει αν τη χτυπάει…

Πρόεδρος: Τον είχατε δει να παραφέρεται;

Μάρτυρας: Σε ένα τραπέζι μόνο είχαμε βία. Προσπάθησε να την πάρει να φύγει με βίαιο τρόπο. Προσπάθησα να της σηκώσω τα μανίκια να δω αν έχει μελανιές, την τράβηξε να φύγουν.

Πρόεδρος: Ποτέ μάθατε για το χωρισμό;

Μάρτυρας: Δύο μήνες πριν το συμβάν. Εφυγε και δεν πήρε τίποτα και της είπα θα σου πάρω εγώ πράγματα αρκεί να μη γυρίσεις σε αυτό τον αληταρά. Μου είπε ότι θέλει οικογένεια κι αυτός δεν έχει τέτοιο σκοπό.

Πρόεδρος: Τι ρωτήσατε αν υπήρχε άλλος στη ζωή της;

Μάρτυρας: Οχι απλώς είχε επαφές με τον προηγούμενο σύντροφο της που ήταν πολύ καλό παιδί και είχαν χωρίσει ομαλά.

Σε σημείο της κατάθεσής του ο πατέρας της 28χρονης ανέφερε ότι έμαθε για τη δολοφονία του παιδιού του από το Facebook και μια δημοσιογράφο. «Είδα το βράδυ στο Facebook για μια επίθεση σε κοπέλα στους Αγιούς Αναργύρους αλλά απέκλεισα να αφορά το παιδί μου. Το πρωί με πήρε μια δημοσιογράφος και με ρώτησε αν είμαι ο πατέρας της Κυριακής και αν ξέρω τον κατηγορούμενο… τότε κατάλαβα» είπε εμφανώς συγκινημένος ο μάρτυρας.

Ο πατέρας του θύματος υποστήριξε ότι εκ των υστέρων διαπίστωσε ότι το παιδί του κακοποιούνταν από τον κατηγορούμενο και σημείωσε: «Αν το ήξερα νωρίτερα θα ήμασταν ανάποδα. Εγώ θα ήμουν κατηγορούμενος γιατί θα τον είχα σκοτώσει. Δεν μεγάλωσα το παιδί μου για να έρχονται να μου το χαστουκίζουν και να βγάζουν τον ανδρισμό τους πάνω του!».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο κατηγορούμενος διέθετε άδεια οπλοφορίας, ο πατέρας της 28χρονης ανέφερε: «Πήγαινε για κυνήγι, είχε άδεια. Οι άδειες αυτές για να βγουν θέλουν χαρτιά από γιατρούς, που λένε ότι είχε προβλήματα».

Από τη στιγμή που έζησαν μαζί, η επικοινωνία μας αραίωσε. Της το απαγόρευε. Ο δολοφόνος της της το απαγόρευε…

Η εισαγγελέας, επιχειρώντας να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ θύματος και κατηγορουμένου ρώτησε: «Τι ήταν αυτό που την έκανε να τον ερωτευτεί;». Ο πατέρας της 28χρονης απάντησε πως «στην ερώτηση αυτή θα σας απαντήσουν οι γυναίκες… Υπάρχουν πολλές που αυτή τη στιγμή τρώνε ξύλο και δεν φεύγουν.»

Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι ο 40χρονος είχε αρχίσει να απομονώνει την κόρη του. «Από τη στιγμή που έζησαν μαζί, η επικοινωνία μας αραίωσε. Της το απαγόρευε. Ο δολοφόνος της της το απαγόρευε…Ηταν τόσο ήρεμη, τόσο ήσυχη… Περνούσε απαρατήρητη. Δεν έφερνε ποτέ φασαρία. Κι αυτός, αυτός της έκοψε τη φωνή για πάντα.»

Ο πατέρας της Κυριακής κατά την εξέτασή του από την υπεράσπιση, δέχθηκε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου ότι δεν υπήρχε ουσιαστική σχέση ανάμεσα σε εκείνον και την Κυριακή, ενώ ανέφερε ότι είχε συναντήσει τη μάρτυρα μόλις δύο φορές. Υποστήριξε, δε, ότι η απόσταση αυτή οφειλόταν σε κάποιον σοβαρό λόγο. Ο μάρτυρας αντέδρασε ρωτώντας: «Ποιος είναι ο σοβαρός λόγος;».

Η υπεράσπιση επανήλθε, διερευνώντας αν υπήρξε κάποιο περιστατικό που να δικαιολογεί ενδεχόμενη απομάκρυνση της Κυριακής από τον πατέρα της. Τότε εκείνος απάντησε εμφανώς φορτισμένος πως μπορεί η δεύτερη κόρη του να βεβαιώσει τις σχέσεις. «Ρωτήστε και την άλλη μου κόρη. Η Κυριακή έμενε μαζί μου μέχρι τα 24 της. Αν έχετε κάτι να πείτε, να το πείτε καθαρά. Τα παιδιά μου τα μεγάλωσα εγώ και ήμασταν πάντα κοντά».

Αίτημα μειωμένου καταλογισμού

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία, με τον κατηγορούμενο να κάθεται καθ’ όλη τη διάρκειά της σιωπηλός και με σκυμμένο το κεφάλι. Παραδέχθηκε την πράξη του, ωστόσο, όπως δήλωσε ο συνήγορός του Σπύρος Δημητρίου, η υπεράσπιση θα ζητήσει την αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ειδική νομική περίπτωση, η οποία –αν γίνει δεκτή– δεν θα οδηγήσει σε επιεικέστερη ποινή, αλλά σε τοποθέτηση του κατηγορούμενου σε ειδικό καθεστώς φύλαξης, λόγω της διαπιστωμένης επικινδυνότητάς του.

«Η ίδια η Κυριακή απευθύνθηκε στις αρχές ζητώντας προστασία, καθώς δεχόταν απειλές από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος πάσχει από σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές. Αν η αστυνομία αμέλησε να αξιολογήσει σωστά την πληροφορία, αυτό δεν αφορά το παρόν δικαστήριο», ανέφερε ο κ. Δημητρίου. Επισήμανε επίσης ότι ο δράστης έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει δύο φορές και έχει νοσηλευτεί διασωληνωμένος.

Οπως υποστήριξε, το κίνητρο της πράξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βαριά ψυχοπαθολογία του κατηγορουμένου, τονίζοντας την επικινδυνότητά του για το κοινωνικό σύνολο. «Εάν αναγνωριστεί ο μειωμένος καταλογισμός, θα εκτίσει 15 έτη χωρίς ευεργετήματα. Αντίθετα, στην περίπτωση ισοβίων –που πρακτικά σημαίνουν 18 έτη– θα αναγκαστώ να ασκήσω έφεση και θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες τρεις δίκες. Τότε θα αιτηθώ ελαφρυντικό και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή ποινής μόλις 6,5 ετών. Εγώ ζητώ 15 χρόνια. Ζητώ την ενοχή του, την προστασία της κοινωνίας από επικίνδυνους ανθρώπους και την αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού», κατέληξε ο συνήγορος.

Στον ισχυρισμό της υπεράσπισης, η πλευρά υποστήριξης της κατηγορίας σχολίασε πως «όποιος είναι επικίνδυνος δε σημαίνει ότι είναι ακαταλόγιστος».

Πηγή – Καθημερινή

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα