Ελλάδα

Δίκη Πισπιρίγκου: «Είναι εξαιρετικά απίθανο η κεταμίνη να έχει σκοτώσει το κορίτσι» κατέθεσε μάρτυρας

Συνεχίζονται οι καταθέσεις για την υπόθεση των θανάτων των παιδιών - Όσα ειπώθηκαν σήμερα στο δικαστήριο

Parallaxi
δίκη-πισπιρίγκου-είναι-εξαιρετικά-α-1031187
Parallaxi

Μία γενετίστρια κατέθεσε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων, την πεποίθησή της πως τα σοβαρά προβλήματα υγείας της Τζωρτζίνας θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού.

Η Carola Garsia de Vinues, κλινική γιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο με ειδικότητα στην ανοσολογία και τη γενετική έκανε λόγο στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για ενδεχόμενο ύπαρξης «παθολογικής γενετικής κατάστασης» στην 9χρονη Τζωρτζίνα και χαρακτήρισε «εξαιρετικά απίθανο» το ενδεχόμενο το 9χρονο παιδί να πέθανε από μεγάλη δόση κεταμίνης.

«Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το παιδί να πέθανε από κεταμίνη αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω καθώς είχαν δοθεί πολλά φάρμακα» ανέφερε η μάρτυρας, η οποία μίλησε για ελλιπή γονιδιακό έλεγχο σημειώνοντας, παράλληλα, ότι δεν έχει διαμορφώσει άποψη αν η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι αθώα ή ένοχη.

«Επειδή τα παθολογικά ευρήματα είναι ίδια και στα τρία παιδιά της οικογένειας, για εμάς υπάρχει κληρονομική γενετική κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξήγησε πως το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε διαφορετικές ηλικίες καθώς «στη γενετική έχουμε μεταβλητή εκφραστικότητα».

Πρόεδρος: Έχετε καταλήξει από ποιο γονίδιο κατέληξε η Τζωρτζίνα;

Μάρτυρας: Όχι…. Θα μπορούσε να είναι ένα ευρύ φάσμα … Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις , όπου η παθολογία είναι σπάνια και σοβαρή, ερευνούμε ένα ευρύ φάσμα.

Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως η μάρτυρας εστίασε, μεταξύ άλλων, στο μικρό μέγεθος της καρδιάς του παιδιού το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να υποδηλώνει γονιδιακό πρόβλημα.

Εισαγγελέας: Θα μπορούσε να προκληθεί θάνατος;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα αλλά είναι σπάνια και σοβαρά προβλήματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Η μάρτυρας δέχτηκε από την υπεράσπιση σειρά ερωτήσεων σχετικά με την επάρκεια του γονιδιακού ελέγχου που έγινε στην Τζωρτζίνα.

Η καθηγήτρια τόνισε πως τα δεδομένα των γονιδιακών ελέγχων αλλάζουν χρόνο με το χρόνο τα δεδομένα των γονιδιακών ελέγχων. «Συνεχώς αποκτούμε καινούργιες πληροφορίες» είπε.

Αλέξης Κούγιας: Το δικαστήριο εδώ προσπαθεί να διαπιστώσει αν το παιδί πέθανε από χορήγηση κεταμίνης ή από άλλη αιτία. Βλέποντας το φάκελο είδατε αν έχουν γίνει έλεγχοι στο παιδί για άλλες πιθανές αιτίες θανάτου;

Μάρτυρας: Καταρχάς να πω ότι η κεταμίνη που εντοπίστηκε στο αίμα είναι πολύ κοντά στη θεραπευτική δόση. Η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η κεταμίνη να έχει σκοτώσει το κορίτσι, αυτό το κορίτσι υπέφερε από άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θάνατο. Η γονιδιακή αλληλούχιση θα μπορούσε να δώσει πολλές πληροφορίες.

Αλέξης Κούγιας: Έπρεπε να διαταχθεί καινούργιος γενετικός έλεγχος μετά το θάνατο του παιδιού;

Μάρτυρας: Με δεδομένο ότι πρόκειται για έρευνα που αφορά πιθανή εγκληματική ενέργεια έπρεπε να γίνει. Στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται πλήρης γονιδιακός έλεγχος σε κάθε παιδί με αιφνίδιο θάνατο αλλά αυτό δεν συνηθίζεται σε όλες τις χώρες.

Σημειώνεται, ότι στα τέλη Οκτωβρίου, ο Τόντορ Αρσόφ, που είναι καθηγητής Γενετικής σε πανεπιστήμιο των Σκοπίων κατέθεσε ότι «θα έπρεπε να τύχουν εκτεταμένης γονιδιακής εξέτασης» για τα τρία νεκρά παιδιά.

Η κατάθεση συνεχίζεται αύριο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα