Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Μαλένα ήταν νεκρή όταν πήγα» – Τι κατέθεσε εντατικολόγος
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο γιατρός ανέφερε πως η ΜΕΘ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο εξειδικευμένη.
Ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Τζιούβας, επικεφαλής της ΜΕΘ Παίδων στο «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», ήταν ο επόμενος μάρτυρας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.
«Ήταν ένα παιδί νεκρό», είπε ο άνθρωπος που κλήθηκε να επαναφέρει στη ζωή την Μαλένα Δασκαλάκη. Μάλιστα, χαρακτηριστικά πρόσθεσε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου: «Ήταν μηδέν όλα…», καθώς δεν υπήρχε «κανένα σημείο ζωής»
«Η πόρτα ήταν ανοιχτή, η μητέρα ήταν κοντά στο κρεβάτι, ήταν η γιατρός και μια νοσηλεύτρια. Το παιδί ήταν ξαπλωμένο και δίπλα η γιατρός με την αμπού (σς μάσκα ανάνηψης). Της έκαναν ΚΑΡΠΑ, ήταν συναισθηματικά φορτισμένες», περιέγραψε ο εντατικολόγος στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δυο μικρότερων παιδιών της.
«Το πρώτο μέλημά μου είναι κάνω αμπού η νοσηλεύτρια αναλαμβάνει τις μαλάξεις», κατέθεσε ο γιατρός. Κληθείς να ανακαλέσει θυμηθεί την εικόνα του παιδιού με το που μπήκε στο δωμάτιο, σημείωσε: «Η αίσθησή μου ήταν όντως ότι ήταν ένα παιδί σε ανακοπή». Πρόσθεσε ότι η Μαλένα ήταν ένα παιδί «άτονο, έχει κυάνωση. Είχε ψυχρά άκρα. Το παιδί ήταν ψυχρό στο κορμί, μου έκανε εντύπωση. Ήταν ένα παιδί νεκρό. Δεν είχε ζωτικά, δεν είχε σφίξεις δεν άκουσα καρδιά ποτέ, είχε μυδρίαση με το παύσει η κυκλοφορία μετά από 3-4 λεπτά μυδριάζεις».
Ο γιατρός κατέθεσε πως όταν κλήθηκε από το Ογκολογικό, σε εκείνον και την ιατρική του ομάδα είπαν: «Ελάτε γρήγορα, κάνει σπασμούς το παιδί». Επίσης, σημείωσε ότι μετά από 1,5 λεπτό, σε δεύτερη κλήση, τους ενημέρωσαν για ανακοπή. «Εμείς ήμασταν στην έξοδο της μονάδας, πηγαίναμε. Βγαίνει η νοσηλεύτρια και μας λέει “τρέξτε είναι ανακοπή”», ήταν τα λόγια του.
Ο διάλογος του παιδίατρου με τον πρόεδρο στη δίκη Πισπιρίγκου:
- Πρόεδρος: Ποιος είναι ο συνήθης χρόνος για να φτάσετε;
- Μάρτυρας: Είναι περίπου 8 με 10 λεπτά.
Ο κ. Τζιούβας κατέθεσε πως στη ΜΕΘ βλέπουν περίπου 300 παιδιά τα χρόνο κα έχουν μια θνητότητα 8 με 10%. «Ένα μωρό σε μισή ώρα μπορεί να είναι άκαμπτο» είπε.
- Πρόεδρος: Η εικόνα που είχατε για την Μαλένα ποια ήταν;
- Μάρτυρας: Ότι χάσαμε χρόνο. Κάναμε 10 λεπτά. Είχα την αίσθηση ότι ήταν μεγαλύτερος ο χρόνος χωρίς κυκλοφορία. Μπορεί να ήταν αυτός ο χρόνος 5 λεπτά. Ήταν ένα… καλο παιδί, δεν ήταν ταλαιπωρημένο. Ήταν αιφνίδιος θάνατος. Σκέφτηκα ότι κάτι έγινε στον ύπνο του και βρεθήκαμε προ τετελεσμένων. Δεν ήταν τελείως ψυχρό το σώμα…
«Η αίσθηση μου είναι πως η Μαλένα ήταν νεκρή 20 λεπτά πριν»
Ο μάρτυρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στο 20λεπτο της ανάνηψης ήταν απέλπιδα η προσπάθειά μας. Από την αρχή πίστευα ότι κάναμε ανάνηψη σε ένα παιδί που είχε χαθεί χρόνος. Ήταν πολύτιμος χρόνος, στην ανάνηψη έχει σημασία να είσαι γρήγορος και κυρίως ο χρόνος που ξεκινάς» .
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο γιατρός ανέφερε πως η ΜΕΘ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο εξειδικευμένη. «Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Το παιδί ήδη φορούσε μάσκα», είπε .
Ο κ. Τζιούβας δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για τον χρόνο ανάνηψης και την αδρεναλίνη που χορηγήθηκε στο παιδί, με τηνΡούλα Πισπιρίγκου να ενημερώνει το δικαστήριο για το βάρος της Μαλένας.
«Το παιδί δεν είχε καθόλου σφίξεις», επανέλαβε ο μάρτυρας, ο οποίος σημείωσε ότι δεν έχει ξανακάνει ποτέ ανάνηψη στο Ογκολογικό. «Είναι βαρύτατες περιπτώσεις και γνωστά τα πρόβλημα των παιδιών που νοσηλεύονται εκεί», τόνισε και συμπλήρωσε: «Είναι γνωστό το πρόβλημα, πριν συμβεί το μοιραίο…».
Στη συνέχεια ο γιατρός επισήμανε χαρακτηριστικά: «Η αίσθησή μου είναι πως η Μαλένα ήταν νεκρή 20 λεπτά πριν. Εύλογα πιστεύω ότι είχε χαθεί χρόνος. Είχε μια εξέλιξη…».
Ο κ. Τζιούβας κλήθηκε να περιγράψει και τις στιγμές κατά τις οποίες οι γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν έναν άνθρωπο στη ζωή. «Είσαι σε μια κατάσταση πολέμου, λίγα σκέφτεσαι απλά πράττεις», ανέφερε.
- Πρόεδρος: Κάποιο παράπονο ότι άργησε η ΜΕΘ;
- Μάρτυρας: Σε εμένα όχι…
«Ήταν δυσεξήγητος ο θάνατος ήταν ένα… καλό παιδί, ένα αγγελούδι»
Ο γιατρός αναφέρθηκε και στη στιγμή που ενημέρωσε την Ρούλα Πισπιρίγκου ότι η Μαλένα έχει φύγει από τη ζωή. «Ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, έκλαιγε», περιέγραψε.
Ο μάρτυρας μίλησε και για τους συναδέλφους του, για τους οποίους είπε: «Ήταν όλοι εμβρόντητοι, πολύ φορτισμένοι, έκλαιγαν όλοι. Ήταν κάτι μη αναμενόμενο. Ήταν δυσεξήγητος ο θάνατος ήταν ένα… καλό παιδί, ένα αγγελούδι»
Μάλιστα, ο κ. Τζιούβας είπε στο δικαστήριο πως συζήτησε πολλές φορές με συναδέλφους του για τον θάνατο της Μαλένας. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, ούτε εκείνοι μπορούσαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα «γιατί έφυγε αυτό το παιδί;».
Παράλληλα, αμφισβήτησε και την ιατροδικαστική έκθεση που μιλά για θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια. «Δεν μπορώ να τη δω ούτε στα εργαστηριακά», ανάφερε και στη συνέχεια πρόσθεσε «Η ηπατική ανεπάρκεια είναι κάτι βαρύ. Άλλο έχω βλάβη στο ήπαρ και άλλο ανεπάρκεια . Δεν θεωρώ πιθανό από το “α” να πας στο “ω” μέσα σε λίγη ώρα. Για εμένα δεν έχει φύγει από ηπατική ανεπάρκεια».
- Πρόεδρος: Σε περίπτωση ασφυκτικού γεγονότος, σε πόσο χρόνο έχετε ανατάξει παιδί;
- Μάρτυρας: Στις μερικές αποφράξεις έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε.
- Πρόεδρος: Τα συμπτώματα έλλειψης οξυγόνου ποια είναι;
- Μάρτυρας: Να γίνουμε ωχροί, να κάνουμε σπασμούς, να γίνουμε κυανοί, να υπάρξει απώλεια ούρων και κοπράνων. Στο τέλος σταματάει η αναπνοή…
Η πρόεδρος υπέδειξε στο μάρτυρα φωτογραφία της νεκρής Μαλένας και τον κάλεσε να σχολιάσει τα σημάδια στο πρόσωπο της. Ο γιατρός απάντησε πως «δεν είναι συνηθισμένα», ωστόσο δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν κατά την προσπάθεια ανάνηψης. «Δεν θα θυμόμουν τα σημάδια ακόμη κι αν υπήρχαν. Είναι περίεργα», σημείωσε.
Στη συνέχεια περιέγραψε πώς κινούνται όταν βάζουν μάσκα στον ασθενή για να τον βοηθήσουν .
- Πρόεδρος: Έχετε προκαλέσει σημάδια άλλη φορά;
- Μάρτυρας: Όχι, στο πρόσωπο δεν θυμάμαι… Έχει τύχει, όμως, να σπάσω δόντι κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης.