Ελλάδα

Δίκη Πισπιρίγκου: Ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλεται σε υπερβολική δόση κεταμίνης

 Όσα κατέθεσε ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης

Parallaxi
δίκη-πισπιρίγκου-ο-θάνατος-της-τζωρτζ-1031187
Parallaxi

Ξεκάθαρος ότι η Τζωρτζίνα Δασκαλάκη – η μεγαλύτερη κόρη της Ρούλας Πισπιρίγκουπέθανε λόγω χορήγησης κεταμίνης, ήταν ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης που διενήργησε την νεκροψία- νεκροτομή στο 9χρονο κοριτσάκι.

Όπως σημείωσε μιλώντας στη δίκη της 34χρονης, στο παιδί χορηγήθηκαν 6,5 mg κεταμίνης/λίτρο αίματος, ποσότητα που θεωρείται πολύ μεγάλη δόση κεταμίνης, ικανή να σκοτώσει έναν οργανισμό μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

«Η συγκεκριμένη ουσία έπειτα από τρεις ώρες δεν ανιχνεύεται, εντοπίζεται όταν τα όργανά λειτουργούν κανονικά ώστε να τη μεταβολίσουν. Για το λόγο αυτό βρέθηκε ο μεταβολίτης της κεταμίνης» υπογράμμισε ο μάρτυρας από την αρχή της εξέτασης του.

«Πρωτίστως καταγράφονται τα εξωτερικά στοιχεία, αν υπάρχουν για παράδειγμα κακώσεις ή σημάδια από ενέσεις. Γίνεται διάρρηξη κρανίου, θώρακος και κοιλιάς. Ξεκινάμε από τον εγκέφαλο και ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν μακροσκοπικά δίνουμε αιτία. Αν δεν προκύπτει κάτι, όπως στην προκειμένη περίπτωση, ζητάμε τοξικολογικές εξετάσεις», πρόσθεσε.

Ο ιατροδικαστής δέχτηκε στην κατάθεσή τουι «βροχή« ερωτήσεων από τον συνήγορο της κατηγορούμενης, Αλέξη Κούγια, ο οποίος τον ρώτησε μεταξύ άλλων για την καρδιά της Τζωρτζίνας.

Κούγιας: Τι προσδόκιμο ζωής είχε αυτό το παιδί με αυτή την καρδιά; Θα μπορούσε να καταλήξει με καρδιά 47 γραμμάρια σε συνδυασμό με επιληπτικό επεισόδιο;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε, αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω πότε.

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι το παιδί ζούσε, κατά τη διάρκεια της ανάνηψης του έδωσαν κεταμίνη και πέθανε από ανακοπή», τόνισε ο Αλέξης Κούγιας εξετάζοντας τον κ. Μπουζιάνη.

Νωρίτερα, ο κ. Μπουζιάνης εξήγησε ότι αναλόγως του τρόπου χορήγησης της κεταμίνης εξαρτάται και πόσο είναι ταχύς είναι ο μεταβολισμός της.

Πρόεδρος: Ξέρετε να μας πείτε για το μεταβολισμό των ουσιών αυτών;

Μάρτυρας: Ένας φαρμακολόγος θα μπορούσε να το πει αυτό. Για την κεταμίνη μπορώ να σας πω ότι είναι ταχύς ο μεταβολισμός. Αν δόθηκε ενδοφλέβια σε ένα λεπτό, αν δόθηκε ενδομυϊκά ανεβαίνει ο χρόνος, αν δόθηκε από το στόμα ανεβαίνει πολύ χρόνος στα 15-20 λεπτά.

Πρόεδρος: Όταν κάποιος δεν έχει ζωτικά σημεία μεταβολίζει;

Μάρτυρας: Δεν μεταβολίζει τίποτα. Μόνο ο ζωντανός οργανισμός.

Πρόεδρος: Για να ανιχνευθεί η κεταμίνη στο αίμα, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός ή εντολή για το συγκεκριμένο φάρμακο;

Μάρτυρας: Όχι ψάχνει γενικά το εργαστήριο. Το πιο εξελιγμένο είναι του κ. Ράικου.

Εισαγγελέας: Αιτία θανάτου αναγράφεται δηλητηρίαση από κεταμίνη. Το συμπέρασμα αυτό συνδυάζεται με αλλά ευρήματα;

Μάρτυρας: Λόγω της ουσίας που βρέθηκε σε ποσότητα μεγαλύτερη από το κανονικό, έχουμε υποξία, ο οργανισμός δεν έπαιρνε όσο οξυγόνο έπρεπε. Γι’ αυτό υπάρχει εύρημα στο συκώτι.

Ο ιατροδικαστής έπειτα από ερώτηση της έδρας σχετικά με το εάν ο τρόπος χορήγησης της κεταμίνης επηρεάζει τα συμπτώματα απάντησε θετικά και σημείωσε πως «όταν χορηγείται με τρόπο που επέρχεται γρήγορα ο θάνατος, έχουμε περισσότερα ευρήματα».

Η νοσηλεύτρια λέει ψέματα για την κεταμίνη

Σε ερώτηση που έγινε στον ιατροδικαστή σχετικά με τον ισχυρισμό του γιατρού Παπαγιάννη ότι ο βηματοδότης μπήκε στη Τζωρτζίνα επειδή το ήθελαν οι γονείς, ο κ. Μπουζιάνης απάντησε: «Αλίμονο εάν οι θεράποντες ιατροί λειτουργούν με το τι θα πουν γονείς!». Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε πως η ταχυκαρδία θα έπρεπε να είχε καταγραφεί στο βηματοδότη, ενώ απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του κ. Κούγια είπε πως «εάν το παιδί ήταν νεκρό δε χρειαζόταν να διασωληνωθεί».

Κούγιας : Έχετε καμία αμφιβολία πως χρησιμοποιήθηκε απιδινωτής;

Μάρτυρας : Όχι.

Κούγιας : Η νοσηλεύτρια που λέει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε λέει αλήθεια ή ψέματα;

Μάρτυρας : Στην προκειμένη περίπτωση, ψέματα.

Κούγιας : Εγώ δεν έχω δει ποτέ αθώο άνθρωπο να καταδικάζεται 49χρόνια…Λέτε η ουσία αυτή δεν έχει χορηγηθεί στη Δασκαλάκη Γεωργία σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο. Που βασιστήκατε να δώσετε απάντηση;

Μάρτυρας : Εγώ με τον κ. Ράικο μιλούσαμε. μου ζητήθηκε να του προσκομίσω τη φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε παισί. απευθύνθηκα στον κ. Θεοδώρου από ΥΔΕΖΙ, και μου έστειλε χαρτί που υπέγραφε η κυρία Μαυρίκου. Σε αυτά τα φάρμακα που μας έγραψε δεν υπάρχει κεταμίνη.

Κούγιας : Εκ των υστέρων πληροφορήθηκατε που υπάρχαι κεταμίνη;

Μάρτυρας: Το ξέραμε περίπου που χρησιμοποιείται κετατίμη.

Κούγιας: Εγώ κι όλοι είχαμε μείνει με εντύπωση πως κεταμίνη είναι εξωνοσοκομειακό. Τώρα θα την εντάσσατε στα ενδονοσοκομειακά φάρμακα;

Μάρτυρας : Όταν εγώ έκανα την ερώτηση δεν γνώριζα ότι θα μου στείλει χαρτί και μέσα δεν θα υπάρχει κεταμίνη. Στο χαρτί που μου έστειλε η κυρία Μαυρίκου γράφει φαρμακευτική αγωγή νοσοκομείου.

Κούγιας: Εάν γνωρίζατε πως το παιδί έχει διασωλωνηθεί θα σας παραξένευε κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν θα με παραξένευε εφόσον ήξερα ότι έχει διασωληνωθεί, θα σκεφτόμουν πως ίσως έχει χορηγηθεί και κεταμίνη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα