Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Σέιχ-Σου και πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη στο Υπερταμείο
«Η δημόσια περιουσία δεν υποθηκεύεται…».
Ψήφισμα καταγγελίας και καταδίκης εξέδωσε σήμερα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, για την υπαγωγή 100 και πλέον ακινήτων στο Υπερταμείο, μεταξύ των οποίων και το δάσος του Σέιχ-Σου:
Σέιχ-Σου, πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, οικόπεδα που παραχωρήθηκαν… εν χορδαίς και οργάνοις για την ανέγερση σχολείων, πλατείες, ακόμη και τμήματα οδών είναι τα πρώτα ακίνητα του δήμου Νεάπολης-Συκεών που εντοπίστηκαν να έχουν μεταφερθεί εν κρυπτώ στο Υπερταμείο με σκοπό την «αξιοποίησή τους για τη διευκόλυνση του δημόσιου χρέους». Συνολικά, σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες και εκτιμήσεις, σχεδόν εκατό τέτοια οικόπεδα και κοινόχρηστοι χώροι εντάχθηκαν στη «μαύρη λίστα», με τη διοίκηση του δήμου να διακηρύσσει την έντονη αντίδρασή της και να κηρύσσει την έναρξη ενός δυναμικού αγώνα.
«Εμείς δεν θα παραδώσουμε τα όπλα και θα κυνηγήσουμε την υπόθεση μέχρι τέλους. Πρόκειται για ζωτικούς χώρους του δήμου μας και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε οποιαδήποτε εκποίησή τους και με τον οποιονδήποτε τρόπο», είναι το ισχυρό μήνυμα που έστειλε χθες βράδυ ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις που συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φέρνοντας εσπευσμένα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και το οποίο τελικά ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα καταγγελίας και καταδίκης των «μεθοδεύσεων που προωθούνται εν αγνοία της Αυτοδιοίκησης». Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος, και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρο Κυρίζογλου ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για να πάρει θέση υπέρ και να οργανώσει τη διεκδίκηση της Τ.Α. ενάντια σ’ αυτή την υπόθεση.
Την πρώτη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών κλήθηκε να κάνει χθες το στέλεχος-τοπογράφος της Τεχνικής Υπηρεσίας Τίνα Κουκοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της πρώτης έρευνας που διενήργησε κατόπιν εντολής του δημάρχου. Όπως ανέφερε, σχεδόν 100 ακίνητα και κοινόχρηστοι χώροι του δήμου μεταφέρονται στο Υπερταμείο, από τα οποία τα 21 βρίσκονται στη Δ.Ε. Αγ. Παύλου, τα 28 στη Δ.Ε. Νεάπολης, τα 15 στη Δ.Ε. Πεύκων και τα 36 στη Δ.Ε. Συκεών.
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ανακοινώνοντας μια σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση ακύρωσης των σχεδίων που «στρέφονται άμεσα κατά της κοινωνίας», όπως είπε, καλώντας τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να υπερψηφίσουν το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε στο Σώμα.
Το ψήφισμα
Κατά τη συζήτηση του θέματος, στην οποία παραβρέθηκε και μίλησε και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και νυν στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, καταγράφηκε η αντίθεση των δημοτικών συμβούλων στις μεθοδεύσεις αυτές, για να καταλήξει το Σώμα στην κατά πλειοψηφία έγκριση ψηφίσματος. Αυτό αναλυτικά έχει ως εξής: «Το μεγάλο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συντελέστηκε. Με την αρ.86/18-6-2018 (ΦΕΚ Β΄ 2317) απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής προσδιορίστηκαν και εξειδικεύτηκαν με ΚΑΕΚ τα ακίνητα κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, για τα οποία εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να εκδώσει τις πράξεις μεταβίβασής τους στην ‘‘Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ’’ (ΕΤΑΔ ΑΕ).
»Με την Υ.Α. 0004586 ΕΞ 2018 (ΦΕΚ Β΄2320) ο υπουργός Οικονομικών μεταβίβασε τα παραπάνω ακίνητα στην ‘‘Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ’’. Μεταξύ των 10.119 ακινήτων, συνολικού εμβαδού 511.357.451 τ.μ., περιλαμβάνονται 100 ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου μας. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα τα οποία παραχωρήθηκαν κατά χρήση για αόριστη διάρκεια στον δήμο ή στους πρώην δήμους, με σκοπό την κατασκευή σχολείων, κοινωνικών και προνοιακών υποδομών, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου, κ.λπ. Τονίζεται ιδιαίτερα πως στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα περιλαμβάνεται όλο το περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου. »Τα ακίνητα αυτά είναι ουσιαστικά οι πλέον ζωτικοί χώροι που σχετίζονται άμεσα με τις λειτουργίες του δήμου, την εκπαίδευση, την πρόνοια, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό. Είναι σημαντικοί χώροι για την εφαρμογή των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των Διαταγμάτων Ρυμοτομίας και των Πολεοδομικών Μελετών. Η μεταβίβαση τους στην ‘‘Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ’’ και η ‘‘υποθήκευσή’’ τους συνιστά υποθήκευση του ίδιου του δήμου και των λειτουργιών του.
»Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών δηλώνει την πλήρη αντίθεση του στην υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας με την μεταφορά της στο Υπερταμείο.
»Ζητούμε να εξαιρεθούν άμεσα από την μεταβίβαση όλα τα ακίνητα τα οποία έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση στην Αυτοδιοίκηση καθώς και οι χώροι κοινόχρηστης και κοινωφελούς χρήσης που προβλέπονται από το Γ.Π.Σ. και τα Διατάγματα Ρυμοτομίας, όπως και οι δασικές εκτάσεις.
»Η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, η τοπική και κοινωνική ανάπτυξη, δεν μπορεί να υποθηκεύονται στο όνομα δημοσιονομικών προσαρμογών ή κερδοσκοπικών απαιτήσεων των δανειστών της χώρας».