Ελλάδα

Δραματικές ώρες στα πύρινα μέτωπα της χώρας

Κοντά στα σπίτια στα Μέγαρα η φωτιά - Εκκενώθηκαν χωριά και ξενοδοχείο στην Ρόδο

Parallaxi
δραματικές-ώρες-στα-πύρινα-μέτωπα-της-1034760
Parallaxi

Μεγάλη αναζωπύρωση φωτιάς σημειώνεται αυτή την ώρα στα Μέγαρα. Η φωτιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν συνεχή μάχη με τις αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου. Λίγο πριν τις 11:30 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 σε Κανδήλι και Λεωφόρο Καταδρομών για εκκένωση προς Μέγαρα.

Πυκνός καπνός έχει καλύψει και τη Νέα Πέραμο. Στο Κανδύλι το μέτωπο της φωτιάς μεγαλώνει συνεχώς, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν, ενώ από τις 12.00 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυσή τους. Γι αυτόν τον λόγο οι Αρχές με μπουλντόζα κάνουν διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικες ζώνες ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά να φτάσουν κοντά στις εστίες φωτιάς.

Βορειοδυτικά, η εικόνα είναι πιο δύσκολη και ιδιαίτερα στην Αγία Σωτήρα και την Οινόη, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες. Ωστόσο, οι φλόγες δεν έχουν περάσει στους οικισμούς.

Παράλληλα, κινδύνεψε η κατασκήνωση Μελετάκι, η οποία όμως σώθηκε με την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο από τις σχεδόν 50 εστιες σε Δυτική Αττική και Λουτράκι έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λίγο μετά της 11:30 προκειμένου να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα.

Στο Λουτράκι το πύρινο μέτωπο κινείται η ανατολικά του Αγίου Χαραλάμπους αλλά ευτυχώς δεν κινδυνεύουν τα διυλιστήρια της Μotor oil, ούτε και η μονάδα βιοντίζελ που βρίσκεται κοντά. Δόθηκε άλλωστε μεγάλη μάχη τη νύχτα για να αποτραπούν τα χειρότερα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα 500 μέτρα από την Εθνική Οδό.

Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώνονται τρία χωριά και ένα ξενοδοχείο – Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος, προχωρούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η κατάσταση με την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου είναι ανεξέλεγκτη παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η καταστροφική πορεία της φωτιάς καθώς τα δύο μέτωπα στη Ρόδο είναι ανεξέλεγκτα μετά την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε τρία μέτωπα και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο προς Έμπωνα την ώρα που τα τρία από τα έξι εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί είχαν μεταβεί προς ανεφοδιασμό.

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης στη Ρόδο η ανακοίνωση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για επιταξη όλων των μηχανημάτων έργων και των υδροφόρων που καλούνται να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης.

Υπό έλεγχο η φωτιά που εκδηλώθηκε στο Σχηματάρι

Άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε αγροτική έκταση στο Σχηματάρι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε στο 75ο χιλιόμετρο της εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, προς το Ύπατο Βοιωτίας.

Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Δήμος Ασπρόπυργος: Αναστολή Λειτουργίας της Δημοτικής Κατασκήνωσης

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νικόλαος Μελετίου και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, Αβραάμ Κωνσταντινίδης, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες συνθήκες πυρκαγιάς και επικινδυνότητας της περιοχής και σε συνεργασία με  την Πολιτική Προστασία και τη Περιφέρεια  αποφασίζουν την αναστολή λειτουργίας της Δημοτικής Κατασκήνωσης Ασπροπύργου στα Βίλια, για την Τετάρτη 19/7 και την Πέμπτη 20/7,  για προληπτικούς λόγους.

Η νέα ανακοίνωση

Θα ακολουθήσει εκ νέου ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης της 3ης  Κατασκηνωτικής περιόδου.

Πυρκαγιές: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε Αττική και Βοιωτία  

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εφαρμόζονται κατά περίπτωση έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των πολιτών καθώς και η ακώλυτη κυκλοφορία των πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό στην περιοχή της Αττικής ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

• οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,

• επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,

• επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,

• οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,

• Λ. Καταδρομών και Γερμανικού.

Παράλληλα, για την περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

• στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου – Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),

• στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών, από 33η χ/θ (θέση ‘Αγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής),

• καθώς και στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου – Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

Επιπλέον, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, πλην όμως παραμένει κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση τους πολίτες να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία ενώ λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που υπάρχει και σήμερα να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές NATURA, εθνικούς δρυμούς, δάση και άλση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα