Δύο νέα γραφεία του ΟΒΙ στην Θεσσαλονίκη και σύμφωνο συνεργασίας με το ΑΠΘ

Διευρύνει τη δικτύωσή του στην ελληνική περιφέρεια ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Parallaxi
δύο-νέα-γραφεία-του-οβι-στην-θεσσαλονί-129882
Parallaxi

Διευρύνει τη δικτύωσή του στην ελληνική περιφέρεια ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), με την επαναλειτουργία των περιφερειακών του γραφείων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια απουσίας. Ο Οργανισμός θα λειτουργήσει δύο γραφεία στη Θεσσαλονίκη, το ένα με έδρα την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) και το δεύτερο στο ΚΕΔΕΚ (Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας), δίπλα στο “Νόησις”, με βασικό ρόλο να παρέχουν συμβουλευτική στους ενδιαφερόμενους, καθώς ο ΟΒΙ είναι ο αρμόδιος φορέας στην χώρα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων.

Η επαναλειτουργία του περιφερειακού γραφείου του ΟΒΙ στην πανεπιστημιούπολη σφραγίστηκε με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας ΟΒΙ – ΑΠΘ, με την οποία και οι δύο οργανισμοί προσβλέπουν στη διασύνδεση της ερευνητικής καινοτομίας με την αγορά και την οικονομική ανάπτυξη και συγκεκριμένα στην εμπορική αξιοποίηση των χιλιάδων ερευνών που παράγονται ετησίως στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας των δύο φορέων και τα εγκαίνια του γραφείου του ΟΒΙ εντός του πανεπιστημίου έγιναν παρουσία του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας, Ευστράτιου Ζαφείρη, ενώ ήδη ο ΟΒΙ έχει προχωρήσει σε πλαίσια συνεργασιών με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, και με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας και με το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

“Για να σταθεί κάποιος στον διεθνή ανταγωνισμό θα πρέπει να έχει τις δικές του αλυσίδες αξίας, να παράγει προϊόντα με αξία” δήλωσε ο κ.Ζαφείρης στην εκδήλωση της υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας και πρόσθεσε ότι η λειτουργία του γραφείου στην Θεσσαλονίκη δεν είναι τυχαία, καθώς στην πόλη έχει εδραιωθεί από χρόνια η καλύτερη “χημεία” μεταξύ επιχειρήσεων και έρευνας. “Η έρευνα εάν δεν γίνει προϊόν, παραμένει ένα paper” δήλωσε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τον ΟΒΙ ανέφερε ότι πέρασε ταλαιπωρίες εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, ωστόσο, άντεξε και τώρα “ξανοίγεται” και πάλι.

Ψηφιακή πλατφόρμα πατεντών και Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Αναφορικά με την περιφέρεια, ο ΟΒΙ υλοποιεί τον “Σχεδιασμό για την Έξυπνη Βιομηχανική Ιδιοκτησία”, που έχει στόχο να αναδείξει τις ερευνητικές – επιχειρηματικές δυνάμεις που υπάρχουν ανά γεωγραφική ενότητα, ξεκινώντας από Θεσσαλονική, Πάτρα και Κρήτη. Προβλέπεται η διοργάνωση μίας σειράς από ημερίδες και ενημερώσεις, έτσι ώστε η τοπική βιομηχανία να καταθέσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να περάσει από το κομμάτι των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην μετουσίωση σε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας κατάθεσης πατεντών δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα μπορούν να κατατίθενται και ηλεκτρονικά, καθώς και την Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ένα πρόγραμμα επαγγελματικής πιστοποίησης για πτυχιούχους STEM και ιατρικών και βιολογικών σπουδών, από την οποία θα προκύπτουν Σύμβουλοι Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

“Με τον τρόπο αυτό ανοίγει το επάγγελμα για την βιομηχανική ιδιοκτησία, έτσι ώστε να μπορούν άνθρωποι που προέρχονται από τους χώρους των θετικών επιστημών και των επιστημών υγείας να καταθέσουν πατέντα (μέχρι τώρα γινόταν από δικηγόρους), με μία εξειδίκευση που δίνεται μέσα από αυτό το πρόγραμμα” δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΒΙ, Πρόδρομος Τσιαβός.

Όπως είπε, η πρώτη “φουρνιά” εκπαιδευόμενων αναμένεται να ξεκινήσει φέτος το φθινόπωρο, ενώ η εκπαίδευση θα παρέχεται από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό οργανισμό σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το πρόγραμμα της Ακαδημίας που θα αφορά τη Βόρεια Ελλάδα θα παρέχεται από το ΑΠΘ. “Πρόκειται για πρόγραμμα επαγγελματικής πιστοποίησης για πτυχιούχους STEM και ιατρικών – βιολογικών σπουδών. Θα έχει διάρκεια δύο έτη, με εντατικά μαθήματα από ειδικούς καθηγητές, ασκήσεις και ασύγχρονη εκπαίδευση. Στο τέλος δίνεται πιστοποίηση στους συμβούλους πλέον, που θα μπορούν να καταθέσουν πατέντες και να συμβουλεύσουν και αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των πατεντών που κατατίθενται” υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΟΒΙ, Γιάννη Καπλάνη, ο οργανισμός σχεδιάζει ένα “Intellectual Property Market Place”, δηλαδή μια ψηφιακή πλατφόρμα αγοροπωλησίας πατεντών, όπου ο επενδυτής θα μπορεί να αναζητά μία νέα τεχνολογία και να την αξιοποιεί και ο εφευρέτης να βρίσκει επενδυτή. Ο σχεδιασμός γίνεται σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Βιομηχανίας και αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2018.

Αύξηση του αριθμού πατεντών τα δύο τελευταία χρόνια

Σύμφωνα με τον ΟΒΙ οι αιτήσεις για πατέντες, πανελλαδικά, σημείωσαν αύξηση κατά το 2015-2016, μετά από μία μεγάλη πτώση από το 2011, λόγω της κρίσης. “Ελπίζουμε να πάμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα νούμερα στις πατέντες που έρχονται από τα πανεπιστήμια, επειδή έχουν υψηλή ποιότητα και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, δηλαδή πολλές θέσεις εργασίας. Θα θέλαμε διψήφια νούμερα για κάθε έτος” είπε ο κ.Τσιαβός.

Στη μείωση συνετέλεσε και το κλείσιμο των περιφερειακών γραφείων το 2009. “Είχαμε τα τελευταία χρόνια, κατά έτος, περίπου 650 αιτήσεις πατεντών, πανελλαδικά, από τις οποίες γύρω στις 100 από την κεντρική Μακεδονία και από αυτές, το 80% από Θεσσαλονίκη, από πανεπιστήμια και επιχειρήσεις. Οι νέοι μας σχεδιασμοί και η λειτουργία των περιφερειακών γραφείων πιστεύουμε ότι θα ανεβάσουν τους αριθμούς” ανέφερε ο κ.Καπλάνης.

Η λειτουργία του γραφείου του ΟΒΙ στην βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, αλλά και το σύμφωνο συνεργασίας, θα δώσουν διέξοδο στους νέους ερευνητές να μετουσιώσουν τις ιδέες τους σε προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμη και να τους βοηθήσουν να κάνουν το βήμα για να στήσουν τη δική τους επιχείρηση, είπε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

“Το ΑΠΘ είναι μεγάλος ερευνητικός οργανισμός που απασχολεί σχεδόν 3.000 νέους ερευνητές στα ερευνητικά του προγράμματα. Σε πρόσφατη παγκόσμια κατάταξη βρέθηκε πρώτο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστήμιων σε ότι αφορά τις πατέντες – διπλώματα ευρεσιτεχνίας, άρα είναι ένας φυσικός χώρος για την εγκατάσταση του παραρτήματος του ΟΒΙ. Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας τα τελευταία χρόνια ως μοχλού ανάπτυξης και προόδου της χώρας πέρα από εκπαιδευτικά μας καθήκοντα, επομένως δίνουμε έτσι διεξόδους στους νέους ανθρώπους να μετουσιώσουν τις ιδέες τους σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενδεχομένως να κάνουν το βήμα να στήσουν τη δική τους επιχείρηση, ξεκινώντας από την κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Θα γίνει η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ ένας πόλος έλξης των ερευνητών από όλη τη βόρεια Ελλάδα για να πληροφορούνται και να κατοχυρώνουν τις ιδέες τους” δήλωσε.

Στα νέα γραφεία του ΟΒΙ θα έχουν άμεση πρόσβαση επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές από όλη τη βόρεια Ελλάδα, για πληροφόρηση σε ότι αφορά τις ευρεσιτεχνίες, αλλά και υποστήριξη στην προστασία της παραγόμενης γνώσης και στην εμπορική αξιοποίησή της.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα