Ε.Ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης: Ούτε εξειδικευμένο όχημα κατάφερε να τη διασχίσει
Καθόλου αισιόδοξα τα σενάρια για να δοθεί άμεσα ξανά στην κυκλοφορία
Επί τέσσερις ημέρες η χώρα παραμένει κομμένη στα δύο, καθώς ο «φουσκωμένος» Πηνειός είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει και η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με μεγάλα τμήματά της να θυμίζουν κωπηλατοδρόμειο.
Κάποια στιγμή μάλιστα ήταν κλειστή σε 14 διαφορετικά σημεία, ενώ πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στην περιοχή Γυρτώνης – Συκουρίου, στα Τέμπη. Πρόκειται για μία εξέλιξη που προκαλεί τεράστια προβλήματα στις μεταφορές.
Το ερώτημα λοιπόν στα στόματα όλων είναι ένα: Πότε μπορεί να ανοίξει; Τα μηνύματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Ο Δημήτρης Μανδαλώζης, διευθυντής λειτουργίας της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» περιέγραψε στη Naftemporiki TV την κατάσταση και εξήγησε τι πρέπει να γίνει για να ξαναδοθεί κανονικά η εθνική οδός στην κυκλοφορία.
Ειδικά οχήματα που αντέχουν σε νερό έως 1,10 μ. δεν μπόρεσαν να περάσουν
«Προσπαθήσαμε να κάνουμε διέλευση και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με οχήματα/ μηχανήματα που μπορούν να αντέξουν στάθμη υδάτων 1,10 μ. ύψος και δεν κατέστη δυνατό» τόνισε. Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι ο δρόμος σε 48 ώρες, απάντησε: «Αν δεν πέσει η στάθμη του νερού και εάν δεν ελεγχθεί ο αυτοκινητόδρομος δεν μπορεί να δοθεί στην κυκλοφορία. Οι 48 ώρες μοιάζουν επομένως μικρό διάστημα. Είναι δύσκολο».
Ο κ. Μανδαλώζης εξήγησε πως δεν μπορεί να γίνει αποστράγγιση, γιατί μιλάμε για μία λίμνη ενωμένη. «Αν δεν πέσει η στάθμη του Πηνειού, δεν μπορούμε εμείς να διώξουμε τα νερά. Όταν υποχωρήσει το νερό, οι τεχνικές υπηρεσίες θα κάνουν άμεσα ελέγχους για την καταλληλότητα της υποδομής» σημείωσε. Όπως είπε υπολογίζεται ότι από τη στιγμή που θα υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων θα χρειαστούν 1 – 2 μέρες για τον έλεγχο. «Είμαστε σε ένα άσχημο σημείο, στην κατάληξη της στενωπού των Τεμπών. Αυτό σημαίνει ότι μας έρχεται συνέχεια νερό».
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της «Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου»:
Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ελέγχει καθημερινά το ύψος της στάθμης των νερών στο αποκλεισμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Έγινε σήμερα προσπάθεια διέλευσης με εξειδικευμένο όχημα Unimog (φώτο) το οποίο μπορεί να διέλθει σε συγκεντρωμένα ύδατα ύψους έως και 1,10 μέτρων, η οποία απέτυχε.
Πηγή: naftemporiki