Ελλάδα

Eφιαλτική νύχτα στη Λάρισα: Υπερχείλισε ο Πηνειός, έστηναν αναχώματα- Ανησυχία για Καρδίτσα- Τρίκαλα

Γιατί πνίγηκε η Μαγνησία;

Parallaxi
eφιαλτική-νύχτα-στη-λάρισα-υπερχείλισ-1054446
Parallaxi

Eικόνα: Λάρισα/ paidis.com

Αγωνία των κατοίκων για τον Πηνειό: Έστηναν αναχώματα

Ακόμη μία εφιαλτική νύχτα για τους κατοίκους στην Λάρισα, καθώς ο Πηνειός «μπήκε» σε συνοικίες που βρίσκονται στα προάστια της πόλης.

Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και στήνουν αναχώματα με σακιά προκειμένου να προστατευτούν από τα νερά.

Σε βίντεο στα social media αποτυπώνονται οι προσπάθειες τους και η αγωνία τους.

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη στάθμη του Πηνειού το πρωί του Σαββάτου – Ανέβηκε, λέει η Πυροσβεστική – Εργατικές και Άγιος Θωμάς το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τη στάθμη του Πηνειού σύμφωνα με τα όσα μετέφερε το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής κ. Κώστας Τσίγκας.

«Σήμερα δυστυχώς βλέπουμε τη στάθμη του ποταμού Πηνειού να έχει ανέβει λίγο. Τα στοιχεία τα πρωινά λένε ότι στις Εργατικές Κατοικίες και στον Άγιο Θωμά είναι το πρόβλημα. Στήνονται αναχώματα, είναι εκεί συνάδελφοι και με αντλίες και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας όπου απαιτείται…» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Δείτε το βίντεο:

Διακοπή κυκλοφορίας στον ΠΑΘΕ λόγω αυξημένου όγκου υδάτων

Λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας και από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Υπενθυμίζεται ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας).

Τεράστια η καταστροφή για γεωργούς και κτηνοτρόφους στην Τερψιθέα Λάρισας – Δείτε εικόνες

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και υπερσύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες σε λειτουργία έχουν βρεθεί κάτω από τα νερά του Πηνειού στην περιοχή του μηχανολογικού της περιφέρειας στην Τερψιθέα Λάρισας.

Οι ζημιές όπως αναφέρουν στο paidis.com οι κτηνοτρόφοι είναι τεράστιες αφού από τα λασπόνερα έχουν καταστραφεί οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός ενώ πλέον θα είναι ακατάλληλες τεράστιες ποσότητες ζωοτροφών που υπήρχαν στις μονάδες.

Ανάλογη είναι και η ζημιά σε καλλιεργημένες εκτάσεις που έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο βούρκο.

Οι πλημμυροπαθείς ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ώστε να υπάρξουν δίκαιες αποζημιώσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Με γκρέιτερ απεγκλώβισαν 30 άτομα σε Παραπόταμο-Λιλί

Απίστευτες καταστάσεις και στα όρια του Δήμου Πύλης με τα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα χωριά βυθίστηκαν κάτω από το νερό στην πλειονότητά τους.

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr  ο αντιδήμαρχος Πύλης Μάκης Παπαγεωργίου έφτασε σε Παραπόταμο και Λιλί όπου υπήρχαν οι περισσότεροι εγκλωβισμένοι με…. γκρέιτερ και με αυτό απεγκλώβισε τουλάχιστον 30 άτομα.

Δείτε βίντεο:

Αλλαγή εφημεριών στα φαρμακεία των Τρικάλων

Σε έκτακτη αλλαγή εφημεριών προχωράει για το Σαββατοκύριακο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Τρικάλων.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Αγαπητοί συμπολίτες. Αναγκαζόμαστε να τροποποιήσουμε τις εφημερίες του Σαββατοκύριακου, μιας και πολλά φαρμακεία της πόλης υπολειτουργούν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Παρακαλούνται να προσέρχονται στα φαρμακεία ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ. Τα φαρμακεία δεν έχουν ούτε σταθερό ρεύμα, και τις περισσότερες φορές ούτε INTERNET για χρήση POS καθώς και αδυναμία εκτέλεσης ηλ. Συνταγών, ΟΥΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 09/09/2023

08,00 – 22,00 ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΕΟΣ, ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 34, 2431029828 08,00-14,00 &17:00 ΕΩΣ 08,00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΦΛΕΓΙΟΥ 70, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, 2431076140

ΚΥΡΙΑΚΗ 09/09/2023

08,00-22,00 ΧΑΡΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ 9, 6944424775 08,00-14,00 &17:00 ΕΩΣ 08,00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΡΑΠΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, 2431032067, 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 89

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ”

Γιατί «πνίγηκε» η Μαγνησία; – Τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απαντούν

Παλαιά έργα, μειωμένη παροχετευτικότητα των χειμάρρων, πρόχειρη αποκατάσταση έπειτα από προηγούμενες καταστροφές. Στο τρίπτυχο αυτό συνοψίζεται η κατάσταση των αντιπλημμυρικών υποδομών στη Μαγνησία, σύμφωνα με τρεις ειδικούς στο αντικείμενο καθηγητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Εδώ και μερικά χρόνια υπάρχουν τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αρα υπάρχει μια σαφής εικόνα των πιο προβληματικών περιοχών στη Μαγνησία», εξηγεί ο Λάμπρος Βασιλειάδης, επίκουρος καθηγητής Τεχνικής Υδρολογίας στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Από εκεί κι έπειτα, τα γενικά προβλήματα είναι γνωστά. Τα υδραυλικά έργα σχεδιάζονται με βάση ένα προεδρικό διάταγμα του 1974, υπολογίζοντας ως περίοδο επαναφοράς τα 50 ή 100 χρόνια. Αυτό, όπως είναι επόμενο, πρέπει να επανεξεταστεί με βάση τα νέα στοιχεία των βροχοπτώσεων, ώστε να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Περαιτέρω, πρέπει να δούμε σοβαρά τα ρέματα και τα ποτάμια μας. Οταν χτίζουμε εκεί όπου υπήρχε η παραποτάμια βλάστηση, τι περιμένουμε να συμβεί; Πιθανότατα οι ζώνες αυτές θα πρέπει να ξαναδημιουργηθούν. Αυτό απαιτεί απαλλοτριώσεις, αλλά θα είναι πιο φθηνό από τις αποζημιώσεις που καλείται η πολιτεία να καταβάλλει στις ζημιές».

Ο Κραυσίδωνας

«Στον Βόλο η δημόσια συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το αν θα φτιάξουμε πεζόδρομους και άλλα έργα αστικής αναψυχής στις όχθες του Κραυσίδωνα. Κανείς δεν μιλούσε για την παροχή του», εξηγεί ο Αιμίλιος Κωμοδρόμος, καθηγητής Γεωτεχνικής Μηχανικής στο ίδιο τμήμα. «Πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε να αυξηθεί η παροχετευτική του ικανότητα. Να μεγαλώσει η κοίτη του, να δημιουργηθούν μεγάλοι υπόγειοι οχετοί στους κάθετους δρόμους, ώστε να οδηγείται περισσότερο νερό στη θάλασσα. Είναι προφανές ότι ως έχει δεν επαρκεί πια».

Είναι λογικό να καταρρέει μια γέφυρα, η οποία ξαναχτίστηκε πριν από τρία χρόνια; «Προφανώς όχι», εκτιμά ο κ. Βασιλειάδης. «Βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι έπεσαν τεράστιοι, πρωτοφανείς όγκοι νερού, που δημιούργησαν φοβερές πιέσεις. Δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες διάβρωσης του εδάφους ή τις πραγματικές παροχές του χειμάρρου ώστε να μιλήσουμε με ακρίβεια. Υπάρχει όμως μια γενική πρακτική, την οποία συναντήσαμε στη Θεσσαλία μετά τον “Ιανό”. Οταν έχει συμβεί καταστροφή, υπάρχει μεγάλη πολιτική πίεση για να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν η καθημερινότητα. Λόγω του κατεπείγοντος, δεν εκπονούνται μελέτες, όλα γίνονται σε μια λογική “ας το ξαναφτιάξουμε όπως ήταν, να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και βλέπουμε”. Τα έργα δεν δημοπρατούνται, αλλά ανατίθενται απευθείας και οι υδραυλικές μελέτες γίνονται στο πόδι, βασισμένες στις παλιές τιμές σχεδιασμού. Επομένως, όταν δεχθούν την ίδια ή και μεγαλύτερη πίεση, η ιστορία επαναλαμβάνεται».

«Δεν είναι εύκολο να αποτιμήσεις τι έφταιξε σε τέτοιες καταστάσεις. Πολλές φορές η ορμή του νερού σε χειμάρρους είναι τέτοια, που τις παλαιότερες γέφυρες που έχουν επιφανειακές θεμελιώσεις, τις υποσκάπτει. Προφανώς όταν τις κατασκεύαζαν πριν από 40 χρόνια δεν είχαν τις ίδιες προδιαγραφές με εμάς», εξηγεί ο κ. Κωμοδρόμος. «Επίσης, πολλές φορές βλέπουμε να μην πέφτει μια γέφυρα, αλλά το επίχωμα πρόσβασης σε αυτή, κάτι που σημαίνει ότι η γέφυρα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί με τον “Ιανό” στη γέφυρα Καραϊσκάκη στην Καρδίτσα. Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα της ηλικίας των έργων. Το Πήλιο έχει πολύ παλιά τεχνικά έργα, θέλει μια συνολική επανεξέταση την οποία προφανώς περιορίζει το θέμα του κόστους. Στην Πορταριά, για παράδειγμα, η οδοποιία είναι μισή σε επίχωμα και μισή σε όρυγμα και είναι επόμενο να αστοχεί σε μια πλημμύρα».

Η διαχείριση υδάτων

«Οι κύριες αστοχίες στη Μαγνησία δεν αφορούν τόσο την ποιότητα των έργων όσο τη διαχείριση ρεμάτων και ομβρίων υδάτων», εκτιμά ο Νίκος Ηλιού, καθηγητής οδοποιίας και οδικής ασφάλειας στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Ομως οι επιλογές μας καθορίζουν τη συνέχεια. Ο δρόμος που πηγαίνει από τον Βόλο στην Πορταριά, για παράδειγμα, είναι δίπλα σε ρέμα. Αν ήθελαν να τον προστατέψουν, θα έφτιαχναν τοίχους αντιστήριξης, αντί για επιχώματα που παρασύρονται από τα ορμητικά νερά. Θα ήταν όμως μια ακριβή επιλογή, που θα απαιτούσε εκτός από πόρους, χρόνο και μελέτες. Γι’ αυτό συνήθως επιλέγεται η ευκολότερη, πιο άμεση λύση. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τακτική απαιτείται ένας κεντρικός σχεδιασμός σε επίπεδο περιφέρειας».

Το κυριότερο πρόβλημα όμως είναι η κατάσταση των χειμάρρων. «Πηγαίνω συχνά τους φοιτητές μου σε ένα ύψωμα στην Αγριά και τους δείχνω τους χειμάρρους», λέει ο κ. Ηλιού. «Βλέπεις σκουπίδια, μπάζα, βλέπεις να τους κλείνουν αγωγοί με μικρές διατομές, γεφυρούλες. Το ίδιο συμβαίνει και σε μεγαλύτερους χειμάρρους της Μαγνησίας. Ο Βόλος έχει πλημμυρίσει πολλές φορές στο παρελθόν. Αντί να κάνουμε γιορτούλες και να κόβουμε κορδέλες στα δευτερεύοντα, ας αποφασίσουμε ότι θα κάνουμε σωστά αντιπλημμυρικά έργα, όχι φτηνιάρικες λύσεις που θα κρατήσουν μέχρι την επόμενη καταστροφή. Ολη η Ευρώπη συζητάει για τις νέες συνθήκες στα αντιπλημμυρικά έργα κι εμείς λέμε “έλα μωρέ, δεν έχει ανάγκη”».

Τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας Από το 2021 έπρεπε να είναι αναθεωρημένα τα 14 σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας της χώρας. Ομως, η κακή αρχή που έγινε πριν από μια δεκαετία εξακολουθεί να «βαρύνει» την ενημέρωσή τους, η οποία προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και αναμένεται να τελειώσει στα μέσα του 2024. Τα πρώτα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας έπρεπε, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, να ήταν έτοιμα το 2015. Ομως στην Ελλάδα η προκαταρκτική αξιολόγηση (πρώτο στάδιο) ολοκληρώθηκε το 2012 και τα 14 σχέδια ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2018. Η τρίχρονη καθυστέρηση επηρέασε την πορεία της πρώτης αναθεώρησής τους. Σύμφωνα με το κοινοτικό χρονοδιάγραμμα, η προκαταρκτική αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016 και να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τον Μάρτιο του 2019, ενώ τα σχέδια να έχουν ολοκληρωθεί έως τέλος του 2021. Τελικώς η προκαταρκτική αξιολόγηση (το πρώτο στάδιο) ολοκληρώθηκε το 2020, ενώ η ολοκλήρωση των νέων, αναθεωρημένων σχεδίων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα σχέδια θα είναι έτοιμα τον Αύγουστο του 2024, δηλαδή η τριετής καθυστέρηση θα έχει επαναληφθεί. Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια αυτά αναθεωρούνται κάθε έξι χρόνια.

Πηγή: kathimerini.gr

Αρτοποιός: Στα 3 μέτρα το νερό στα προάστια της Λάρισας – Ανησυχία για τα χωριά στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται η Λάρισα, καθώς η στάθμη του Πηνειού ποταμού τη νύχτα ανέβηκε στα 10 μέτρα και δόθηκε ολονύχτια μάχη με τις δυνάμεις της φύσης, προκειμένου το νερό να μην φτάσει μέσα στην πόλη της Λάρισας.

Σε προάστια της πόλης παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό που μίλησε στον ΣΚΑΙ η στάθμη των υδάτων σε Γιάννουλη, Άγιο Θωμά, Εργατικές Κατοικίες και Ιπποκράτη έχει ανεβεί στα δυόμιση με τρία μετρά ενώ το κέντρο της Λάρισα δεν έχει πληγεί.

Ανέφερε ότι σήμερα οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στην Πεδιάδα καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για τις περιοχές της Καρδίτσας και των Τρίκαλων – τα πλημμυρισμένα χωριά όπου δεκάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι υπό πολύ δύσκολες συνθήκες για 4η ημέρα.

Στο μεταξύ λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Παρασκευής, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως σορός ηλικιωμένης ανασύρθηκε από οικία, στην περιοχή Μαραθέα Καρδίτσας. Σύμφωνα με διευκρίνιση από την Πυροσβεστική, η άτυχη ηλικιωμένη περιλαμβάνεται στους δέκα νεκρούς που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Εντός της επόμενης εβδομάδας οι δηλώσεις για αποζημιώσεις από τους παραγωγούς της Θεσσαλίας – Προς παράταση οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Υπό εξέταση βρίσκεται ο αρχικός σχεδιασμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος προέβλεπε να καταβάλλει στα μέσα Οκτωβρίου τις προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία.

Η εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού, θα εξαρτηθεί από την επέκταση των καταστροφών που άφησε πίσω της η υπερχείλιση του Πηνειού, καθώς σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο χρόνος αποστράγγισης των νερών που έχουν κατακλύσει τις καλλιέργειες.

Τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, έχουν δώσει εντολή να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς ο μηχανισμός του Οργανισμού ώστε να οριοθετηθούν άμεσα οι περιοχές όπου υπάρχουν καταστροφές και να μπορέσουν να καταβληθούν το συντομότερο οι προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς.

Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπ’ όψιν οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων.

Εν συνεχεία, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων για αποζημιώσεις, η οποία και θα παραμείνει ανοικτή έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Παράταση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) οι παραγωγοί που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023 και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι κάτι το οποίο ζητούσαν τόσο οι οργανώσεις της Θεσσαλίας όσο και οι παραγωγοί που έχουν πληγεί άμεσα καθώς όπως ανέφεραν είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να ολοκληρώσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, μιας και καμία υπηρεσία της Θεσσαλίας – και τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων- δεν λειτουργούν από την προηγούμενη Δευτέρα που άρχισαν τα εξελίσσονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «ο Λευτέρης Αυγενάκης παρότι είναι κατά των παρατάσεων, αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν και έτσι αντιμετώπισε θετικά τα σχετικά αιτήματα συλλογικών φορέων του κάμπου».

Πάντως, η εν λόγω παράταση ισχύει αυστηρά για τις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και της Περιφερειακής Ενότητα Φθιώτιδας.

Τέλος, όπως γνωστοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υπόλοιπη χώρα ισχύει η καταληκτική ημερομηνία 11/9/2023.

Οδηγίες για προστασία μετά από πλημμύρα – Τι δεν πρέπει να κάνουμε

Σημαντικές οδηγίες για προστασία μετά από πλημμύρα, για την κυκλοφορία των πολιτών, για τον καθαρισμό του σπιτιού, για την κατανάλωση νερού και τροφίμων και την ασφάλεια των πολιτών, έδωσε το υπουργείο Υγείας.

Οδηγίες για την κυκλοφορία των πολιτών σε πλημμυρισμένες περιοχές:

– Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε ή οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

– Μην πλησιάζετε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.

– Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού, και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.

Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού:

– Φορέστε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.

– Αν για την καθαριότητα χρησιμοποιήσετε λάστιχο ή νερό με πίεση, μπορεί να προκαλέσετε πιτσίλισμα οπότε συστήνεται να φοράτε μάσκα προσώπου και γυαλιά αν είναι εφικτό.

– Συνιστάται απολύμανση των χώρων όπου είναι εφικτό με απολυμαντικό τύπου χλωρίνης η άλλο απολυμαντικό.

– Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.

– Απομακρύνετε και πετάξτε από το σπίτι σας αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ.). Προσοχή σε κάθε διαδικασία να φοράτε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων:

– Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.

– Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.

– Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.

– Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών:

– Οι μεγάλες υδατοσυλλογές μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν όχληση και ενδεχομένως νοσήματα όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου.

– Σε περίπτωση που έχετε τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, αποφύγετε την έκθεση τους σε νερό πλημμύρας γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.

– Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν μπορεί να έχουν βραχεί. Ενεργοποιήστε τες μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

Kρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή ως εξής:

– Μην τα αφήνετε να παίζουν σε περιοχές με πλημμύρες.

– Πλένετε τα χέρια των παιδιών συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα.

– Πλένετε τα παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεστό πλυντήριο (60 ° C).

– Οι γονείς με βρέφη που δεν είναι καλά με διάρροια και έμετο θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.

– Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν αρρωστήσετε μετά από κατά λάθος κατάποση μολυσμένου νερού ή λάσπης, ιδιαίτερα εάν αναπτύξετε διάρροια, πυρετό ή κοιλιακό άλγος εντός 2 εβδομάδων από την επαφή με πλημμυρικά νερά ή λύμματα.

Πηγές: skai.gr, Θ. Παπακώστας/ ΑΠΕ- ΜΠΕ, paidis.com, enikos.gr, trikalavoice, kathimerini.gr 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα