Ελλάδα

Εφιάλτης χωρίς τέλος στην Αλεξανδρούπολη – Στις πλαγιές της Πάρνηθας η φωτιά

Πάει προς Ροδόπη το μέτωπο - Δύσκολη μάχη και στη Βοιωτία

Parallaxi
εφιάλτης-χωρίς-τέλος-στην-αλεξανδρού-1047568
Parallaxi

Δεν έχει τελειωμό η πύρινη λαίλαπα που έχει σαρώσει ολόκληρη την χώρα. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι υπεράνθρωπες αλλά κάθε ριπή ανέμου δυσκολεύει στιγμή στιγμή τη δουλειά τους.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η φωτιά στην περιοχή της Πάρνηθας με τις φλόγες κατά τη διάρκεια της νύχτας να έχουν φτάσει στα όρια του Εθνικού Δρυμού. Η ελπίδα για περιορισμό του μετώπου βρίσκεται πλέον στα εναέρια μέσα τα οποία άρχισαν να πετούν με το πρώτο φως της μέρας.

Ολονύχτιες ήταν προσπάθειες των πυροσβεστών να κρατηθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς της Πάρνηθας, μακριά από τους βασικούς οικιστικούς ιστούς, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια σπίτια στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο παραδοθήκαν στις φλόγες. Η φωτιά στις 05:40 είχε πλησιάσει επικίνδυνα στην κατοικημένη περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκκενώθηκαν προληπτικά τρεις οίκοι ευγηρίας με περίπου 150 άτομα σύνολο.

Έξι περιστατικά του οίκου ευγηρίας που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας διακομίσθηκαν στην Αγία Όλγα λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Παράλληλα, ακούγονται ισχυρές εκρήξεις από την ευρύτερη περιοχή και γίνεγται προσπάθεια να μείνει μακριά από το καζίνο.

Στη Χασιά και στο Πανόραμα οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Στην πυρκαγιά στη Φυλή επιχειρούν από το πρωί της Τετάρτης 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 5 Ε/Π, ενώ κινητοποιήθηκαν 5 Α/Φ και 3 Ε/Π. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ και των ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ Μονής Κλειστών και Φυλής και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή το μεσημέρι της Τρίτης. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση των περιοχών Φυλή, ‘Ανω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα, Πανόραμα και Άγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα, με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να έχουν ειδοποιηθεί με μηνύματα του 112.

Ο αντιδήμαρχος Φυλής, Μιχάλης Οικονομάκης, μίλησε στο MEGA: «Καίει ό,τι βρει στον διάβα της. Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στο μέτωπο. Ακούγονται απανωτές εκρήξεις κι όλα δείχνουν εμπρησμό, οι ειδικοί είναι αυτοί που θα βγάλουν τα συμπεράσματα. Οι χερσαίες δυνάμεις είναι πολλές που επιχειρούν».

Meteo: Ποια τα χαρακτηριστικά της φωτιάς στην Πάρνηθα, πώς θα εξελιχθεί και πότε αναμένεται βελτίωση

Την πορεία της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τη Φυλή και βρίσκεται πλέον στην Πάρνηθα αναλύει μέσα από ειδικό σχεδιάγραμμα το Meteo. H Πυροσβεστική εξακολουθεί να δίνει μεγάλη μάχη για να εμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς που έχει καταστρέψει σπίτια και εκτάσεις δάσους.

Όπως αναφέρεται, με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά, αναμένεται η προς βορρά εξάπλωση της να επιβραδυνθεί όταν πλέον θα πλησιάσει την κορυφογραμμή. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η πλευρική της ανάπτυξη, δυτικά και ανατολικά. Ακόμη, σημειώνεται ότι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς θα αποτελέσει ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμείνουν ενεργές εντός των χαραδρών της περιοχής.

Ολόκληρη η ανάλυση του meteo:

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή της Πάρνηθας (Χασιά, Αττική), η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:

Η πυρκαγιά συμπεριφέρεται ως οπισθοδρομούσα πυρκαγιά (backing fire), εξαπλούμενη βόρεια-βορειοανατολικά, αντίθετα στην επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αυτή την ώρα βορειοανατολικούς ανέμους. Επιπροσθέτως, η παρουσία πυκνής και συνεχούς βλάστησης σε συνδυασμό με τις χαράδρες της περιοχής ευνοεί την πρόσκαιρη ανάπτυξη ακραίας συμπεριφοράς. Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά, αναμένεται η προς βορρά εξάπλωση της να επιβραδυνθεί όταν πλέον θα πλησιάσει την κορυφογραμμή. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η πλευρική της ανάπτυξη, δυτικά και ανατολικά. Τέλος, σημειώνεται ότι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς θα αποτελέσει ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμείνουν ενεργές εντός των χαραδρών της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, αυτή τη στιγμή εμφανίζουν μικρή βελτίωση. Ωστόσο, η εξασθένιση των ανέμων υποβοηθά την αλληλεπίδραση της φωτιάς με την τοπογραφία και τη συνέχιση της εξάπλωσης της προς βόρεια-βορειοανατολικά, όπως σημειώθηκε παραπάνω. Από νωρίς το ξημέρωμα (03:00) της Τετάρτης αναμένουμε εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα (19:00) της ίδιας ημέρας.

Αλεξανδρούπολη – Πάει προς Ροδόπη η φωτιά

Η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να καίει για πέμπτη μέρα, και ανησυχία προκαλεί το μέτωπο της Δαδιάς, το οποίο, σύμφωνα με την ΕΡΤ ενώνεται με ένα μέτωπο στη Αισύμη, περιοχή κοντά στον Άβαντα που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε αυτήν που εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς, επιχειρούν 241 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 70 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Από χθες , τις πρωινές ώρες, εκδόθηκαν μέσω 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και πλοιάρια του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος ενεργοποιήθηκαν για την απομάκρυνση πολιτών.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης, μιλώντας στο Mega για την πορεία του πύρινου μετώπου: «Η φωτιά πηγαίνει προς την Μαρώνεια (νομός Ροδόπης). Η φωτιά περνάει στον νομό Ροδόπης. Ο κίνδυνος παραμένει στο χωριό Κίρκη».

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της δύσκολης κατάστασης από τις 2:30 τα ξημερώματα έκλεισε η Εγνατία Οδός. Νωρίς το πρωί, στον Κόμβο της Μάκρης, είχαν συγκεντρωθεί αυτοκίνητα εκδρομέων, με τουρκικές, γαλλικές, γερμανικές πινακίδες, οι οποίοι προσπαθούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Μάλιστα οι συστάσεις των αστυνομικών στους τουρίστες ως εναλλακτική διαδρομή είναι να μπουν στη Βουλγαρία, να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη μέσω Σόφιας ή Νυμφέου και μετά να κατευθυνθούν στην Ηγουμενίτσα, με τους περισσότερους να περιμένουν μήπως ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος.

Το πρωί της Τετάρτης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Ο αυτοκινητόδρομος έχει κλείσει πέντε φορές σε ισάριθμες μέρες, από το Σάββατο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Βοιωτία

Δύσκολη η εικόνα και στη Βοιωτία με το μέτωπο να ξεπερνά τα 10 χλμ στα παράλια της Βοιωτίας, στον Kορινθιακό Κόλπο.

Μάλιστα, το πρώτο μέτωπο, που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης από τα Χώστια και το δεύτερο που ξεκίνησε από τον Ταρσό το απόγευμα, βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, έχουν πάρει τέτοια κατεύθυνση ώστε να ενωθούν.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα της ημέρας, οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί και σήμερα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν πολύ τις προσπάθειες και των εναέριων δυνάμεων που άρχισαν να επιχειρούν με το που ξημέρωσε.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Μυτιλήνης)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα