Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή η Κατερίνα Χέλμη

Η ηθοποιός έγινε γνωστή στο κοινό μέσα από τους ρόλους της σε αγαπημένες ελληνικές ταινίες.

Parallaxi
έφυγε-από-τη-ζωή-η-κατερίνα-χέλμη-996620
Parallaxi

Θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου της σπουδαίας ηθοποιού, Κατερίνας Χέλμη, που άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο (15/04), σε ηλικία 83 ετών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Το Σπίτι Του Ηθοποιού (@actorshouse_official)

Ο θάνατος της ηθοποιού γνωστοποιήθηκε από την Πέτρα Τερζή, παραγωγό ταινιών, που έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook: «RIP Κατερίνα Χέλμη, σε ευχαριστώ για τη φιλία σου και τα διδάγματα σου. Είχες αξιοπρέπεια, ήθος, ευθύτητα, βαθια σκέψη, απεραντο ταλέντο, σπινθηροβόλα ματια και ήσουν ακούραστη και με κοφτερό μυαλό μέχρι την τελευταία στιγμή. Μας λύπησες πολύ με την τελευταία έξοδό σου από τη σκηνή της ζωής, θα είσαι πάντα μέσα στη καρδιά μας στην πιο εκλεκτή θέση».

Την θλίψη του εξέφρασε και ο πρόεδρος στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, μέσω ανάρτησής του στο Instagram:

«Λίγο πριν τη Ανάσταση έφυγε από κοντά μας η σημαντική και σπουδαία κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου μας Κατερίνα Χελμη. Σπάνιος άνθρωπος, ευγενικός και κυρία σε όλα. Αρχόντισσα. Πώς να ξεχάσουμε τις ερμηνείες της!!! Αυτό το «φαρμακωθώ» που με τόσο πόνο ψυχής το είπε στην σπουδαία ταινία «Τα κόκκινα φαναρια» μένει για πάντα στις ψυχές μας. Κοντά στους νέους πάντα, εξαιρετική δασκάλα, πάντα με το πλατύ χαμόγελο της εξέφραζε την αγάπη της για μας. Στην τελευταία πρεμιέρα της ταινίας μας «Η ζωγραφιά του Θεου» στο Ideal ήταν συγκινημένη. Σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρατε στην τέχνη μας αγαπημένη μας «κυρία» Κατερίνα Χελμη. Καλό ταξίδι»

Η ζωή της Κατερίνας Χέλμη

Η Κατερίνα Χέλμη γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1939 στην Αθήνα. Έγινε γνωστή στο κοινό μέσα από τους ρόλους της σε αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η πρώτη της εμφάνιση στην οθόνη ήταν το 1957 στην ταινία «Μπαρμπαγιάννης ο κανατάς», αλλά η μεγαλύτερή της επιτυχία είναι «Τα κόκκινα φανάρια», στην οποία είπε τη θρυλική ατάκα «Μην φύγεις, Ντόρη, θα φαρμακωθώ». Υπήρξε, επίσης, η αντίζηλος της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η αγάπη μας».

Η ατάκα του ρόλου της «Τσακίσου» που ειπώθηκε στην ταινία «Η αγάπη μας», του 1968, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ έχει μείνει στην ιστορία.

Η τελευταία θεατρική εμφάνισή της ηθοποιού πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου το 2009-2010, στο έργο «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς, όπου ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κυρίας Βέναμπλ, για τον οποίο μάλιστα έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

Η Κατερίνα Χέλμη δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικού Επιστημόνων-Καλλιτεχνών. Στις δημοτικές εκλογές του 1994, εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Η ίδια πήρε μέρος σε περισσότερες από 25 ταινίες και σε 4 τηλεοπτικές σειρές. Ασχολήθηκε, παράλληλα και με τη συγγραφή βιβλίων. Σύζυγός της ήταν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα